. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A Dunakanyar Farkasa
2015-07-08 11:17:43
A Dunakanyar Farkasa

A Dunakanyar Farkasa

 

Vácon a zeneiskola megmenekült, de a komolyzenei életet sikerült padlóra küldeni, ráadásul ez Vácnak komoly összegekbe került. Félő, hogy Dunakeszi is így jár, csak nálunk a közpénzen kívül a zeneiskola is veszélyben van. Zeneiskolai és szimfonikus zenekari ügyekről kérdeztük a témában a legautentikusabb személyt, Fördős Attilát, Vác város polgármesterét.

 

Hiányzó végzettség

 

Annak idején a közép- és alapfokú zeneiskolák összevonását Cs. Nagy Tamás álmodta meg, aki a Bartók Béla Alapfokú Művészeti iskola alapító-igazgatója volt. Erre vonatkozóan tett a képviselő-testület nyilatkozatot, hogy vállalja a működtetést Vác város, ha a két egység összevonásra kerül. A két intézmény integrálása közel 15 millió forint többlet költséget jelent a városnak, ezt mi vállaltuk, mondta a polgármester. A közös intézmény élére, csak olyan igazgatót lehetett választani, akinek középfokú intézmények irányítására is megvan minden papírja. Farkas Pálnak nem volt meg, a szükséges végzettsége ehhez, ebből kifolyólag nem tudott pályázni, és így igazgatói állás nélkül maradt, de a közalkalmazotti állása megmaradt.

 

A zenekarnak csak a neve maradt váci

 

A Váci Szimfonikus Zenekart Szalay Miklós hozta létre, aminek az előzménye a váci Musica Humana volt. Ez valójában egy kis koncertzenekar volt, ami váci zenetanárokkal és tehetséges váci diákokkal szimfonikus zenekarrá nőtte ki magát. Ezt vette át Farkas Pál. Az volt a cél, hogy legyen egy olyan nagyszabású zenekara a városnak, ami már komolyabb szimfonikus műveket ad elő. Az elmúlt évek során a zenekar profilja jelentősen megváltozott, a klasszikus előadásokat fölváltották a musicalek, operettek és a könnyedebb műfaj. Az eredeti terv, hogy váci, Vác környéki diákokkal, tanárokkal töltjük fel a zenekart, is csorbát szenvedett. Mostanra az ötven fős zenekarból negyvenöt nem váci.

 

Váci Szimfonikusok, mint HungarOperett 

 

A vitatott szerződés

 

Volt egy közszolgáltatási szerződésünk, – folytatja Fördős Attila – ennek értelmében a zenekar, minden évben öt és fél millió forintra jogosult volt. Ennek három olyan pontja volt, amit mi egy idő után, úgy gondoltuk, hogy megszeg a Farkas Pál. Az egyik, hogy minden alkalommal tüntesse fel, hogy a szponzor Vác városa, és Váci Szimfonikus Zenekar néven lépjen föl. 2012 telén jutott tudomásomra, hogy a zenekar Bécsi Fesztivál Orchest néven lépett föl, erre a Farkas úr azt mondta, hogy az egy másik zenekar. Csakhogy közben azt is megtudtam, hogy akármilyen néven lépett föl a zenekar, mindig a Váci Szimfonikus Egyesületre számláztak. Felléptek Primárius néven, a felvidéken HungarOperett néven, legalább négy-öt nevet megtudtam, amin felléptek.

Nekünk városmarketing szempontból az volt a legfontosabb, akárhova megy a világban a zenekar, Váci Szimfonikus Zenekar néven menjen, és ne HungarOperett néven!

Azzal az öt és fél millió forinttal, amit megkapott, negyed évenként el kellet számolnia. A számlákat ugyan behozta, és azt ki is fizettük, csakhogy neki a kulturális bizottság előtt kellett volna elszámolnia, arról, hogy milyen tevékenységet végzett az elmúlt időszakban.

 

Harmadik dolog pedig az volt, hogy a szerződésben benne van, hogy a zenekar egy évben kétszer – újévkor és a Váci Világi Vigalmon – ingyenesen fellép. Ezt úgy kerülte meg, hogy minden alkalommal hozott vendégszereplőket, alkalmanként 4-5 százezer forintért. Tehát, amikor fellépett a művelődési házban, minden egyes alkalommal a város fizetett valamennyit, nem volt olyan, hogy a zenekar ingyen lépett volna föl, holott ez volt a szerződésben. Ez az a három pont, amely szerződésszegésként fogható fel. Ez egy vita köztünk, mert én azt mondom, hogy nem tett eleget a szerződés ezen pontjainak, Ő pedig azt mondja, hogy eleget tett. Ha ezt változatlanul így gondolja, akkor fordulhat bírósághoz – mondja a polgármester. Egy ügyészségi vizsgálatra hivatkozik ebben az ügyben, csak hogy az a vizsgálat ez egyesület törvénytelen működésének megszűntetésére vonatkozott, és nem a közszolgáltatási szerződésre.


„Nem hoztam létre semmilyen zenekart.”


Vannak Vácon működő zenekarok, akik szintén szeretnének közszolgáltatási szerződést kötni velünk. Az egyik az éppen a korábbi váci zeneiskola igazgatójának a gyermekének a zenekara, akik szeretnének váci székhellyel működni, a másik pedig a Vac Civitas zenekar, amit szintén nem én hoztam létre, de valóban egy új zenekar, és tehetséges váci zenészekből áll.

 

(Kép és szöveg: Nagy Nándor)

 

Kapcsolódó cikkünk: A zeneiskola farkastörvényei

Utoljára frissítve: 2015-07-08 15:44:59

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>