. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A laminált padlóhoz való alátétlemez kiválasztásának tippjei
2022-01-27 12:41:31
A  laminált padlóhoz való alátétlemez kiválasztásának tippjei

A laminált padlóhoz való alátétlemez kiválasztásának tippjei

A laminált padló rétegei

 

1 A stabilitás biztosítása az egyik legfontosabb kritérium. Ehhez szükséges egy teljesen sík és vízszintes felület. Ez fogja meghatározni, hogy milyen mértékben fog meghajlani a padló. Érdemes tudni azonban, hogy vannak aljzatkiegyenlítő hatással rendelkező alátétlemezek is. Ezek egy-két mm eltérés áthidalására alkalmasak.

 

2. Ezt követi egy tartós, vastag párazáró fólia. Mivel a pára szinte bárhol képes keresztüljutni, a fóliát egy ragasztószalag segítségével alaposan le kell ragasztanunk. Máskülönben a pára tönkre fogja tenni a padlót.

 

3. Ezután jöhet a laminált padló alátétlemez és maga a padló. Mind a kettőből hatalmas a választék az extravagans.hu kínálatában, így kedvünkre válogathatunk.

 

4. Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el a szegélyléceket sem!

 

Sokáig a legelterjedtebb alátétlemez polietilén habfóliából készült. Hiába olcsó azonban, a teherbírást illetően meglehetősen rosszul teljesít. Nagy terhelés alatt összenyomódik, ami a laminált padló szétválásához vezethet az illesztéseknél. 

 

Az alátétlemez legfontosabb tulajdonságai

 

A alátétlemeznek számtalan olyan sajátossága van, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a padlóburkolás folyamatában. Az alábbiak során megpróbáljuk összefoglalni, mire kell elsősorban odafigyelni.

 

1. Hőszigetelő vagy hővezető

 

Ha rendelkezünk padlófűtéssel, olyan alátétlemezt érdemes választanunk, amelynek kiváló a hővezető képessége. Ez azért fontos, mert a hőszigetelő anyag gyengítheti a padlófűtést. Ha nincs padlófűtésünk, akkor olyat szükséges vásárolnunk, amely jól hőszigetel. Ezzel is csökkenthetjük a meleg kiáramlását.

 

2. Vastagság

 

Értelemszerűen, ha van padlófűtésünk, inkább a vékonyabb, ha nincs, inkább a vastagabb alátétlemez javasolt. A lemezek vastagsága általában 2-5 mm között mozog. Minden egyes alátétlemezt pontosan a másik mellé kell helyezni.

 

3. Sűrűség és teherbírás

 

Minél nagyobb az alátétlemez sűrűsége (kg/m3), annál kevésbé fog egy-egy nagyobb súly alatt deformálódni. A sűrűség pedig a teherbírással is szoros kapcsolatban áll, hiszen minél nagyobb a sűrűsége, annál nagyobb a teherbírása is. Néha szokott csak előfordulni ennek az ellenkezője.

 

4. Hangszigetelés és lépészaj csökkentés 

 

Ha alattunk lakótér található, mind a hangszigetelés, mind a lépészaj csökkentés fontos szempont lehet. Minél nagyobb a decibel (dB) értéke, annál jobb az alátétlemez hangszigetelő képessége. 

 

5. A lerakás gyorsasága

 

Végezetül gyorsíthatja a lerakás folyamatát, ha az alátétlemezek egyben párazáró rétegekként is funkcionálnak, valamint tökéletesen illeszkednek egymáshoz. 

 

Reméljük, hogy ezzel a kis írással tudtunk számodra segítséget nyújtani a legmegfelelőbb alátétlemez kiválasztásában!

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>