. Ma Emma napja van.
A számítástechnikai egér
2019-10-17 15:58:00
A számítástechnikai egér

A számítástechnikai egér

Az egér használatával a kijelzőn megjelenő helyzetjelölő kurzort tudjuk mozgatni, pozícionálni. Az egerek a működésükhöz szükséges drivert minden esetben tartalmazzák, így használatuk nem igényel semmilyen telepítési folyamatot.

 

Az egerek élete

 

Az 1970-es megjelenésétől kezdve, amikor Douglas Engelbert szabadalmaztatta, sok minden történt velük. Az akkori kinézetük egyáltalán nem hasonlított a mai kétgombos, egy görgős, számunkra megszokott megjelenésükhöz.

 

Napjainkban már a laptopokban megjelentek az egeret felváltó beépített touchpadok is. Ez az érintőpárna vagy érintőpad egy érintésen alapuló mutatóeszköz. Érzékeli a felhasználó ujjának helyét és mozgását, és azt átalakítja bemenetté az operációs rendszer számára.

 

Az egerek és a touchpadok versenye még nem dőlt el. Az érintőpárnák érzékenységéből, felület anyagából adódóan egyre finomabb érintésűek. Rengeteg fukcióra képesek, jelenleg még a rendszer használatát tanuljuk. Illetve a gyártók is annak tökéletesítésén dolgoznak. Egyes gyártók már átálltak az okostelefonokhoz hasonló eltérő húzásirány alkalmazására is.

 

Egerek csatlakozása

 

A Gigaplaza Webáruházban elérhetőek a vezetékes egérek mellett a vezeték nélküli megoldások is. A vezeték nélküli megoldások mindegyike a Bluetooth rendszeren alapuló csatlakozáson alapszik. Ez egy adatátviteli szabvány, amelyet napjaink rendkívül sok készüléke és eszköze támogat. A technológia lehetőséget biztosít kis hatótávolságú, 10 méteren belüli adatkapcsolatra. Hiba nélkül, tökéletesen működnek. Egy vezeték nélküli egér használatával a vezeték már nem lesz zavaró, porosodó asztali elem többé, amelynek épségére figyelnünk kell.

 

Az egerek jellemzői

 

Működésüket tekintve ezek lehetnek görgős, mechanikus, hanyattegér, infra vagy optikai lézer technikával felszereltek. A felhasználási szokások döntően befolyásoló tényezők. A játékok szerelmeseinek lettek kifejlesztve a “gamer” egerek. Felhasználói szempontból a legfontosabb, hogy az egér formája és a mérete jól illeszkedjen a kézbe, amely használja azt. Így az azzal végzett munka során soha nem lesz az kényelmetlen. Használatával a számítógépen végzett munkánk leegyszerűsödik, felgyorsul.

 

Akár a touchpadok is képesek ellátni az egér feladatait. Sőt, többet is tudnak, de sokan ezt jellemzően nem tudják vagy nem értik. Azt a felhasználói szokások döntik el, hogy hajlandóak vagyunk-e időt és energiát áldozni ennek az új rendszernek a megtanulására. Vagy választhatunk egy nekünk szimpatikus és igényeinknek megfelelő számítástechnikai asztali egeret. Azt a gépünkhöz csatlakoztatjuk, és dolgozunk tovább a megszokott régi mederben.

 

(x)

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>