. Ma Auguszta napja van.
Állati hőség
2012-06-18 21:16:22
Állati hőség

Állati hőség

Semmi kétség, megérkezett a nyár. Az ország nagy részén hőségriadó lépett életbe. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ilyen forróságban mivel óvhatjuk magunkat. De ilyenkor nem csak önmagunkra, hanem háziállatainkra is fokozottan ügyelni kell!

 

A lehető legnagyobb felelőtlenség, ha kedvencünket a kocsiban hagyjuk. A napon hagyott autó belsejében akár 60-90 °C is lehet ilyenkor. A kissé lehúzott ablak sem ad elég szellőzést, az állat a kánikulában néhány perc alatt hőgutát kap!

 

Nyáron különösen ügyelnünk kell arra, hogy állatunk mindig tudjon inni! Ez otthonunkban viszonylag könnyen megoldható, csak odafigyelés kérdése. Ha útra kelünk az állattal, készítsünk az autóba egy műanyag tálat, amiből útközben megitathatjuk.

 

Fokozottan oda kell figyelni ilyenkor az állatok etetésére is. A húsos vagy konzervből adott ételek ilyen melegben nagyon hamar megromlanak.  A romlott étel fogyasztásától fellépő hasmenéses, hányásos tünetek pedig a kánikula idején kiszáradáshoz, és akár halálhoz is vezethetnek. A megoldás az, hogy inkább többször adjunk enni az állatnak, de mindig csak annyit, amennyit egyszerre megeszik.

 

A kertben, vagy kennelben tartott kutyáknál figyelni kell arra, hogy a nap minden szakában legyen olyan árnyékos hely, ahova behúzódhat hűsölni. Ilyenkor még azt is nézzük el neki, hogyha gödröt ás magának, hiszen a talaj már 20 centis mélységben is hűvösebb, mint a levegő. Ha árnyék nélküli helyre zárt kutyát lát valaki, vagy az állat szenved a melegtől és láthatóan nem törődnek vele, jelentsék az állatvédőknek!

 

Ha kedvencünkön a hőguta tüneteit észleljük (szája, orra habzik, nagyon liheg, bőre forró, esetleg görcsöl) azonnal próbáljuk meg lehűteni, melyet a hasnál kell kezdeni jégakkuval, hideg vízzel és késlekedés nélkül vigyük állatorvoshoz!

Kisebb házi kedvenceinkre is ügyelnünk kell. Madaraink kalitkája árnyékos, jól szellőző helyen legyen. A rágcsálókat sem szabad levegőtlen helyen hagyni. A közvetlen napfény pedig egyenesen életveszélyes lehet a számukra.

Utoljára frissítve: 2012-06-19 06:54:07

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>