. Ma Gedeon napja van.
Allergia, szénanátha
2011-06-01 10:19:20
Allergia, szénanátha

Allergia, szénanátha

Három éve kezdődött. Úgyis mondhatnám, derült égből villámcsapás. Talán ez a mondás jellemzi a legjobban, hogy mit éreztem akkor. Haza értem, kinyitottam a kocsi ajtaját, és kész. Az orromból folyt a víz, a szememet, mintha darázs csípte volna, nem kaptam levegőt. Először nem értettem, mi történik velem, majd egy pillanat múlva átfutott az agyamon. Allergia. Elsőre tiltakozott az agyam. Hiszen két perce még semmi bajom nem volt. Az nem lehet, hogy leéltem harminc évet, és soha nem éltem át hasonlót. Persze én is hallottam róla, hogy milyen szörnyű, állandóan gyógyszert kell szedni a szezonban, orrcseppet, orrsprayt, szemcseppet. Sőt, hallottam olyat is, hogy valaki még sokszor az ágyból se tud kikelni, olyan beteg. Tiltakoztam, hogy ez velem nem fordulhat elő, hisz egészségesen étkezem, mozgok, és különben is…Tévedtem. Előfordulhat. Kiderült, parlagfű allergiám van. Jöhet a gyógyszer, orrspray, szemcsepp. Barátkozzak meg vele.

 

Túl sokan szenvednek manapság allergiás megbetegedésben. Az immunrendszerünk tiltakozik a behatolóval szemben. Felmérések szerint nem kevesebb, mint minden negyedik, ötödik ember szenved valamilyen allergiában. Kis hazánkban is már több mint egy millióan szenvednek szénanáthában. És a betegek száma évről-évre nő.

Több mint száz éve van már rá gyógyszer, de még mindig rejtély, hogy az amúgy ártalmatlan és veszélytelen pollenek ellen miért is tiltakozik annyira az immunrendszerünk. Egyik pillanatról a másikra alakul ki az allergia, de több tényező is közrejátszik benne. A helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya, pszichés állapot, a környezetszennyezés és nem utolsó sorban az örökletesség. Tény, hogy ha az egyik szülő szenved valamilyen allergiától, akkor ötven százalék az esélye, hogy a gyermeke is allergiás lesz. Nagyobb az esély, akár hetven-nyolcvan százalék is, ha mindkét szülő allergiás.

Az allergia fajtáit tekintve nagyon sokfélével találkozunk. Ételallergia, gyógyszerallergia, kutyaszőr allergia, rovarcsípések, fémekre, kozmetikai szerekre való allergia, és még sorolhatnánk. Szezonja a pollenallergiának van, melynek a reakciói az orrban, szemen és a tüdőben jelentkeznek. Tünetei: orrnyálkahártya megvastagodása, orrfolyás víz szerűen, folytonos tüsszögés, torokkaparás, száraz köhög, szemviszketés, könnyezés. Ha az allergén tartósan a tüdőbe jut, asztmás tünetek is jelentkezhetnek: sípoló légzés, nehéz levegővétel, tartós köhögés. Nagyon gyakori allergén, és igen sokan szenvednek tőle: üröm, parlagfű, füvek. Gyakori, de mégis kevesebben szenvednek tőlük: útifűfélék, tölgy, platán, nyírfa, mogyoró, lórom, sóska, libatopfélék, kőris, fűzfa, fészkesek, éger. Nem gyakori, így kevés embert betegítenek meg: tiszafa, pillangósok, olajfafélék, nyárfa, juhar, hárs, gyertyán, csalánfélék, ciprusfélék, bodza.

Legtöbbünket tavasszal és nyáron kínoznak meg a pollenek, de ősszel és télen is tombolhatnak. A különböző gyógyszerek szedése mellett megelőzhetjük a tünetek kialakulását, felerősödését. Ha vihar közeledik, tartózkodjunk a lakásban annak elmúlása után még legalább három órát, mert a vihar hatására a virágporszemcsék ilyenkor tombolnak a legjobban. Kora este a legnagyobb a pollenszint, ilyenkor már érdemes zárt helyiségben, csukott ablakok, ajtókon belül tartózkodni. Hajat érdemes minden este mosni, nehogy a párnára kerüljön a napközben megtapadt pollenszemcse, ezzel az éjszakát is tönkre téve.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a pollenek és a zöldségek, gyümölcsök, édességek között keresztreakciók állhatnak fenn. A leggyakoribb keresztreakciók: parlagfű – görögdinnye, banán, csokoládé; nyírfa – sárgabarack, alma; virágpor – kiwi, mandula; háziporatka – rákfélék.


Jó hír, hogy tarthat pár évig, de a rossz hír, hogy  fennállhat egy életen át is az allergia. Addig pedig marad a gyógyszer, orrspray, szemcsepp… Barátkozzak meg vele.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>