. Ma Márk napja van.
Amikor a gyengébb győzedelmeskedik az erősebb felett
2015-10-06 01:12:02
Amikor a gyengébb győzedelmeskedik az erősebb felett

Amikor a gyengébb győzedelmeskedik az erősebb felett


A Kung-fu több száz ága közül ez az egyetlen, amit egy nőről neveztek el. A Wing Tsun nem egy erőre, hanem egy technikára és logikára épülő rendszer. Nincsenek benne egy macska ügyességét kívánó mozdulatok és hatalmas fizikai erő sem kell az elsajátításához. Néhány alkalom után hatékony önvédelmi technikákkal gazdagodhat, aki kipróbálja magát ebben a harcművészetben. Mondta Nagy Ádám Si-hing, a Dunakanyar Wing Tsun Egyesület elnöke.

 

 

 

Hh: Miben különbözik a Wing Tsun a többi küzdősporttól?

Nagy Ádám: Először is, sem a Wing Tsun, sem pedig a többi Kung Fu ág, nem küzdősport, hanem harcművészet. Ugyanis a Wing Tsun és számos más Kung Fu stílus, nem a harcról szól, hanem az önvédelemről, és a béke megteremtéséről. A Wing Tsun nem akar harcolni, hanem egy helyzetet igyekszik megoldani, a lehető legrövidebb úton. Verekedni nagyon egyszerű dolog, de egy szituációt megoldani, az már koránt sem az, az már nehéz dolog. A Kung Fu kifejezés egyébként ezt is jelenti, kemény munka és jelentős tanulással töltött idő árán megszerzett tudás, jártasság.

 

 

Hh: Akkor úgy kérdezem, hogy miben különbözik a Wing Tsun más stílusoktól?

N.Á.: Ellentétben néhány Kung Fu stílustól, mint például a daru, sáska, kígyó stb. a Wing Tsun nem próbál állatmozgásokat utánozni, ugyanis a rendszer megalkotói rájöttek, hogy az ember se nem daru, se nem kígyó és még csak nem is sáska. Ezért a Wing Tsun-t az emberi mozgásra dolgozták ki. Vagyis semmi olyan mozdulat nincs benne, ami ellenkezne az ember természetes mozgáskultúrájával.

 


 

Hh: Ez lehet az oka, hogy ez az egyik legnépszerűbb sílus?

N.Á.: Igen, az egyszerűsége hozzájárul ehhez, éppen ezért könnyen, gyorsan elsajátítható alapszinten, de mivel a Wing Tsunnak nagyon magas az önvédelmi értéke, ezért itt az alapszint is egy használható önvédelmi tudást jelent.

A Wing Tsun is, mint számos más harcművészet, kitérő és elvezető stílus. Ez azt jelenti, hogy az ellenfél energiáját használja fel a védekezésre, és az ellentámadásra. Maga a stílus a hatvanas évek hongkongi Kung Fu filmjeivel vált láthatóvá a nyugati nagyközönség részére. A legismertebb népszerűsítője Bruce Lee volt, aki Jip Man nagymester tanítványaként vitte a stílust a filmvászonra.

 

Hh: Ha valaki kedvet kapna, hol tudja a Wing Tsunt elsajátítani?

 

 

 

Nagy Ádám: Mindenkit szeretettel várunk Dunakeszin, kedden és csütörtökön este hattól a Fő utca 105-ben található First Fitnessben, vagy Vácon hétfőn és szerdán 19-órától a a Naszály út 29-ben, de telefonon is lehet érdeklődni, a 06-30-921-71-83as telefonszámon.

 

 

Kép és szöveg: Dunakeszi Hírhatár

Utoljára frissítve: 2015-10-15 15:58:37

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>