. Ma Auguszta napja van.
Belenéztünk az előterjesztésekbe
2014-12-08 16:58:56
Belenéztünk az előterjesztésekbe

Belenéztünk az előterjesztésekbe

(Képünk illusztráció, egy valódi közmeghallgatásról)



Kezdés a közmeghallgatás után

 A meghívó furcsasága, hogy nem fix időpontra szól, hanem a 14:30 -ra meghírdetett  közmeghallgatás utánra.

A korábbi testületi ülések általában 15 órakor kezdődtek, feltételezhető, hogy ennél is kb. ilyen kezdésre számítanak. Az egyetlen kivétel a 15 órai kezdés alól talán csak az október 22-i ülés volt, ami 18 órakor kezdődött, ekkor került sor az új testület tagjainak ünnepélyes eskütételére.  A szokatlan  időpontot alighanem az a szempont indokolhatta, hogy ekkorra már alighanem minden érdeklődő, családtag odaérhetett a munkából az ünnepélyes eseményre, míg ha a szokásos 15 órakor kezdik, ez nem biztos, hogy megoldható lett volna.

 

A közmeghallgatásnál nem szempont, hogy munkaidő után legyen

Úgy tűnik a 14:30-as időpontból, hogy a közmeghallgatás estében nem szempont, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta.  Az önkormányzati törvény szerint pedig ez lenne az a fórum, ahol a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatot tehetnek. Az elhangzott javaslatra, kérdésre a közmeghallgatáson vagy legkésőbb tizenöt napon belül választ kell adni.

Ilyen közmeghallgatás nincs nagyon gyakran, évente egyet kötelező tartani. Aki nem ér oda 14:30-ra, lehet, hogy egy évet várhat kérdésével.

 

A közmeghallgatás a meghívó szerint egy polgármesteri tájékoztatóval kezdődik, utána jöhetnek tehát a lakossági kérdések. Ha valamilyen csoda folytán mégis megtelne a tanácsterem, és mindenki elmondaná közérdekű búját-baját, tesztelni lehet majd az ajtón kívül toporgó képviselők tűrőképességét, akik feltehetőleg csakugyan 15 órára lesznek az ülésterembe rendelve.

 

Az új iskola az ORFK kutyakiképzőjének egy részén épül

Ez derül ki az előterjesztések  II_1 pontjából, ami a Helyi Építési Szabályzat módosítására vonatkozik, és kizárólag ezt a területet érinti. Az előterjesztés elfogadása egyúttal a tervezési munkák elkezdése és a szükséges államigazgatási eljárás megindítása elől is elhárítja az akadályt.

 

A hajléktalanok kitiltása egyes közterületekről

Erről az I. előterjesztés szól, több más önkormányzati rendelet módosításának javaslatával együtt. Nehéz leírni ezt a mondatot, és nehéz véleményt formálni a módosításról. Magába a helyzetbe szörnyű belegondolni, hogy vannak a városban olyanok, akiknek nincs fedél a fejük fölött.

 

Kapunk új házszámtáblákat, a könnyebb tájékozódás jegyében

Nekünk, lakóknak csak annyi lesz a dolgunk, hogy az új rendeletnek megfelelően felszereljük a házfalra – ha ott nincs jó helyen, a kerítésre – az új, egységes küllemű táblát. Tehát nem nekünk kerül pénzbe a régi lecserélése, hanem a Városnak. Ja, hogy az is a mi pénzünk? Nem biztos, hogy erre költenénk, különösen ha ott a régi, jól olvasható, messziről látható. Persze lehet, hogy nem pont olyan, mint a szomszédé, igaz, hogy a házunk is egészen másmilyen.

 

 Az idősek nappali ellátása a VOKE épületébe kerül át

Erről szól a  II_5 -ös előterjesztés. Eddig ugyanis a csak nappali ellátásra szorulók is a bentlakásos Idősek Otthonában jutottak hozzá ellátásukhoz, a náluk lényegesen rosszabb állapotban lévő idősek között.

A tervezett változásról az érintettek tudnának igazán véleményt nyilvánítani. Feltehetőleg lesz, aki örül majd neki, lesz, aki nem. Aki a Kincsem közbe el tudott menni gyalogosan, az az Állomás sétányra aligha tud majd. Akkor vagy otthonmarad, vagy viszik a hozzátartozói kocsival, nagyobb forgalmat generálva a gyártelepi szűk utcában.

 

A másik dolog, hogy nem fog vajon az ilyen változásokkal a művelődési ház eredeti funkciója szép lassan eltűnni? A város növekedésével, ami az utóbbi években történt, nem hogy inkább fejlődnie kéne egy művelődési intézménynek?

 

Később kiosztandó előterjesztések

Vannak ilyenek is. Például a könyvtár SzMSz-éről; a piac mögött épülő társasház elővásárlási jogáról;  egyes kedvezményes használatba adott önkormányzati tulajdonú ingatlanokra vonatkozó szerződések módosításáról.

 

Az előterjesztések mind megtekinthetők 14 órától  Polgármesteri Hivatal osztályvezetői irodáiban, ahol a témákkal kapcsolatban konzultálni is lehet. Aki siet, még pont odaérhet a 14:30-kor kezdődő közmeghallgatásra, hogy ott azután annyi kérdéssel bombázza polgármester urat, hogy a folyosón várakozó képviselők nem győzik majd kivárni a válaszok végét.

 

 

                                                   – DHmm

 

Utoljára frissítve: 2014-12-08 17:01:19

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>