. Ma Márk napja van.
"Biztonság és Fejlődés" – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - I rész
2014-09-11 15:59:04

"Biztonság és Fejlődés" – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - I rész

Tegnap a postaládánkban egy fényes papírra nyomott, igényes kivitelű, gondosan lefóliázott füzetkét találtunk. Színei, külalakja alapján rögtön egyértelmű volt, hogy csak a Várostól jöhetett, és valóban: jobban megnézve egy újabb polgármesteri beszámolónak bizonyult “Biztonság és Fejlődés” címmel. Természetesen a szelektívben fogja végezni ez is, miként az elődje és a városi konzultációk, méghozzá elég hamar, de azért vessünk előbb néhány pillantást rá!

 

 

 

 

Volt már ilyen, írtunk róla mi is

 

Igen, kaptunk már ilyet, tavaly decemberben, a 2013-as évről, de most egyelőre még csak szeptember van, mit keres ez most akkor itt?

Jobban megnézve ezen most két évszám van: 2010 – 2014, feltehetőleg tehát amolyan számvetés-félének készült az önkormányzat és a polgármester tevékenységéről, hiszen a ciklus végén járunk.

 

Számvetés vagy választási kampány?

 

Ha valaki élete egy fordulópontjához ér, talán készít magának számvetést: ezt értem el, ezek voltak a sikereim, ezek a kudarcaim; de ezt általában magában tartja, igaz, nem is kíváncsi rá senki.

 

Készíthet ilyen számvetést egy közösség is, és ez akár számot is tarthat némi érdeklődésre, például a Testület, mielőtt végképp leköszönne, de csak a sikereket számba venni önbecsapás, és ezt így, meglehetősen egyoldalúan tárni a város elé, még a választások előtt, igen kampány szagú.

 

Hibája még az anyagnak, hogy nem világos minden esetben, hogy az elért eredmények kinek az érdemei. Persze, a városé, de most nagy-, vagy kisbetűvel? A városé, mint az itt élő emberek összességéé, vagy a Városé, mint intézményé, azaza a város irányításáért, működtetéséért felelős személyeké? Ha ezt az anyagot úgy tekintjük, mint ami képes befolyásolni az emberek szavazatát, akkor ez az összemosás különösen etikátlan.

 

Ki készítette ezt az anyagot, és mibe került ez nekünk?

 

Az első kérdésre könnyen megkaphatjuk a választ, elég, ha megnézzük a brossúra hátoldalát: “Kiadja: Dunakeszi város Önkormányzata …. Megjelenik 17 ezer példányban.” Ez tehát mégsem kampányanyag, hiszen közpénzből nem lehet kampányolni.

 

És hogy mibe került? Nos, erre is tudunk valami becslést készíteni, ismerve  a 2013-as ilyen beszámoló költségeit. Ez a közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból  tudható: az akkor 18 ezer példányban készült, 24 oldalas és ennél valamivel kisebb formátumú volt,  az előállításáért 1 450 000 Ft-ot fizetett a város. Ez az anyag csak 17 ezer példányban készült ugyan, de 44 oldal terjedelemben. Becslésünk szerint ez is legalább annyiba kerülhetett.

 

A kézbesítést akkor diákok végezték, önkéntes munka gyanánt. Valószínűleg így történhetett ez most is, tehát az már nem kerülhetett pénzbe.

 

Mielőtt az anyag végképp a szelektívben végzi, azért még vetünk majd rá néhány pillantást.

 

 

 

A 2013-as anyaggal kapcsolatos cikkeink:

Polgármesteri beszámoló - Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be (2013.12.19)

Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - Az önkormányzat közleményben reagál kérdéseinkre  (2014. 01.14)

Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - Válasz a közérdekű adatigénylésünkre ( 2014.01.20)

Utoljára frissítve: 2014-09-11 16:13:51

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>