. Ma Auguszta napja van.
“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról II.rész
2014-09-12 14:35:29
“Biztonság és Fejlődés”  – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról II.rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról II.rész

Emlékeztetőül: cikksorozatunkban arra biztatjuk olvasóinkat, hogy fussuk át együtt azt a polgármesteri beszámolót, ami mostanában minden háztartásba megérkezett.  Szembesítsük saját, és mások tapasztalatait, véleményét az ott leírtakkal! Segítségünkre ebben az internet lesz, de onnan legkevésbé a város hivatalos honlapja, mivel az újról hiányoznak a régi hírek, beszámolók, videók, a régi meg nem férhető már hozzá.

 

 

 

 

 

 

Nézzük a mai témánkat:

 

Összefogás a Testületben, a város érdekében

 

A füzetke 1. és 3. oldalán van erről szó, mint a város sikerének titkáról. 

 

Polgármesterünk úgy vélte, a városi politikában nincs helye a pártérdekeknek, a pártfegyelemnek, ami az előző ciklusokban heves viták forrása volt, és megnehezítette a döntéshozást. Ebben egyébként igaza van: az hogy a Kis utcát aszfaltozzák-e előbb, vagy a Gitár utcát; hogy a Széchenyi tornatermét fessék-e előbb ki, vagy a Szent István iskola mosdóit hozzák inkább rendbe, az a legkevésbé sem pártpolitikai kérdés. De ugyancsak nem az, hogy gyermekétkeztetésre költsünk inkább, vagy új utcatáblákra, vagy hogy belterületbe vonjunk-e további földeketet, hogy a város terjeszkedni tudjon. Márpedig a város működtetése és jövőjének tervezése hasonló döntések meghozatalát jelenti.

 

Ezeket a döntéseket a Testület hozza, amit azért választottunk, hogy tagjai saját tapasztalataik, értékrendjük, a választóiktól szerzett információk alapján lelekiismeretük, és legjobb tudásuk szerint döntsenek a testületi üléseken. Az ülések -- bizonyos témák tárgyalásától eltekintve (ezek jórészt  személyi kérdések)  – nyilvánosak, bárki bemehet, végighallgathatja a vitát, láthatja, ki hogyan szavaz.

 

Kiterjesztett pártfegyelem?

 

Dióssi tehát aláiratott egy megállapodást a képviselőkkel a pártpolitika kizárására. A megállapodás tartalmáról nem szól a füzet, csak következtetni tudunk rá abból a kördiagramból és a hozzá tartozó adatokból, amire Dióssi oly büszkén hivatkozik: a ciklus alatt a képviselők szavazatainak 96,6% volt igen, 2.27%-a tartózkodás, és mindössze 1,12% volt a nem.  Ez valami olyan tehát, mint amikor a Parlamentben a képviselők a pártfegyelem szerint szavaznak, félretéve egyéni véleményüket.  Nevezzük hát ezt kiterjesztett pártfegyelemnek, azért kiterjesztettnek, mert  nem csupán a fidesz–KDNP frakciót fogja össze, hanem párthovatartozástól függetlenül az egész Testületet.

 

Döntéshozó vagy szavazógép?

 

Itt most már csak az nem világos, hogy kinek az álláspontja az, amire szavazni kell. Dióssié? A pártjáé, amihez talán őt is a pártfegyelem köti? Valamilyen érdekcsoporté? Vagy – legyünk jóhiszeműek – a Testület egy részéé, amit bizottsági üléseken, magánbeszélgetések során közösen alakítottak ki? Bármelyik is az igaz, nem vett részt a vitában minden testületi tag, és nem volt az nyilvános, ahogy azt a jogszabályok előírják. Így persze rém gyors testületi üléseket lehetett tartani, 30 – 40 perc, és megszavazva minden. Itt van egy erre vonatkozó bejegyzés a Dunakeszi fórumból és egy másik , egy különösen aranyos, amiből az derül ki, hogy egy 3 napirendi pontos rendkívüli ülést eleve úgy terveztek, hogy a kezdés után fél órával már közmeghallgatás kezdődjön, a tér túloldalán, a házasságkötő teremben.

 

A kérdés, hogy ennek ismeretében az önkormányzati képviselő minek tekinthető: autonóm személyiségnek, aki lelkiismerete, legjobb tudása szerint dolgozik a város érdekében, vagy egyszerű szavazógépnek? Hogyan vállalhatták el ezt a szerepet képviselőink?

 

De vajon biztosak lehetünk abban, hogy így rosszabb döntések születtek, mint amilyenek születhettek volna? Biztosak talán nem, de gondoljunk utána, hogy így mód volt a kellemetlen

témák mellőzésére.

 

Elkent pornóforgatási botrány

 

Vajon egy – egyébként pedagógus – képviselő nyugodt lelkiismerettel törődhetett bele abba, hogy ne vizsgálja ki a Testület a Kinizsi S.E. pornófilmes botrányát? Hogy hogyan történhetett meg az előző ciklusban, és ki a felelős érte, hogy az utánpótlás nevelésére szolgáló sporttelepen pornófilmet forgassanak?  Zárt ajtók mögött persze, de azért mégis! Hogyan maradhatott kiderítetlen, hogy ki kötötte a szerződést, és mi lett a bérleti díjjal? Az Index egyik fórumozója egyébként írt a francia filmes cégnek , és azt a választ kapta, hogy az arra illetékesnek kiadnák a szerződés adatait. A Város legjobb tudomásunk szerint ennek nem járt utána, mint ahogyan a Kinizsi akkori elnökét sem vonta felelősségre, hogy miként történt meg mindez.

 

Visszatérve az eredeti témára, a képviselő ne gombnyomogató legyen, hanem valódi döntéshozó, ezt kell, hogy várják tőle a választói. Dióssit meg nem is értjük, hogy mitől olyan büszke újítására.

 

Sorozatunk előző része:

“Biztonság és Fejlődés”  – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusró I rész 

Utoljára frissítve: 2014-09-12 14:55:15

További híreink
Dunakeszi plakátháború
Alábbiakban egy kedves olvasónk sorait osztjuk meg.
2018-03-27 20:56:39, Hírek, Vélemény Bővebben
Dunakeszin járt Simicska?
Ehhez nincs mit hozzáfűzni!
2018-03-26 18:17:13, Hírek, Vélemény Bővebben
Dunakeszin is működik bevándorlásszervező iroda
Mégpedig elég régen, pont a városházával szemben!
2018-01-12 12:57:01, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>