. Ma Emma napja van.
“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész
2014-09-21 10:24:37
“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész

Ez a beszámoló tagadhatatlanul nagy gondossággal készült, és mindenről említést tesz legalább egy mondat erejéig, amiről azt vélte a városvezetés, hogy megdobogtatja a  polgár szívét, (a mi szívünket pl. leginkább az dobogtatta meg, hogy már kétoldalasan nyomtatnak a Polgármesteri Hivatalban),  de valahogy megfeledkezik szóba hozni azokat a dolgokat, amelyek inkább a vérnyomás emelkedését váltanák ki. Mi nem leszünk most ilyen kíméletesek,  és most az építményadó történetét próbáljuk felidézni.

 

 

 

Az építményadó nem emelkedett, csak legtöbbünknek többet kell fizetni

 

Nem érti a kedves Olvasó a címet? Majd mi megmagyarázzuk mindjárt.

 

Volt egy 2010-es önkormányzati rendelet,  amit alig egy év után módosított   a Testület. A jelenség, amit sokan észleltek, hogy a 2012-ben fizetendő építményadó a 2011-ben fizetendőnek akár a négyszeresére is emelkedhetett, noha ugyanakkora lakásban laknak most is, és ugyanannyian. A Városvezetés viszont váltig azt állítja – és ebben akár helyreigazítási kérelemig is hajlandó elmenni  - , hogy az építményadó mértéke nem változott. 

 

Az adó mértéke, és a kedvezmények

 

A 2010-es rendelet egy igen magas négyzetméterenkénti árat határozott meg a lakás céljára szolgáló ingatlan építményadójának alapjául:  800 Ft-ot. Ez egy 100 m2-es lakás esetében évi 80 ezer Ft-ot jelentene, de valójában senki nem fizetett ennyit, ha ténylegesen be volt jelentve valaki a lakásba. 

Voltak ugyanis kedvezmények, és ezekkel a fizetendő adó összege már nem volt ilyen rettenetes.

 

A rendelet megalkotójának az volt a célja, hogy ne álljanak üresen a megépített lakások, illetve ha lakik bennük valaki, az itt jelentkezzék be, hogy az szja-jának a helyben maradó része ne Budapest valamelyik kerületének, vagy más településnek a bevételét gyarapítsa, hanem Dunakesziét, hiszen az itteni infrastruktúrát használja, nem pedig azokét. Ezért született egy ilyen, első ránézésre kicsit furcsa rendelet.

 

“Csak” a kedvezmények változtak

 

A 2011-es rendeletben a 2010-eshez képest nem változott az adó mértéke, tehát az a négyzetméterenkénti 800 Ft, ami a számítás alapjául szolgál, változott viszont a kedvezmény, ami a lakásba bejelentett személyek után jár. Aki az adót fizeti, azt persze nyilvánvalóan az éredkli csupán, hogy mennyi a befizetendő összeg, az már kevésbé, hogy milyen alapösszegből kiindulva számolják azt ki. De nem vitatkozunk: nem emelkedett az építményadó, csak többet kell fizetni.

 

Kíméletes megfogalmazás

 

A Város  nem csak a beszámoló összeállításában, de a rendelet megfogalmazásában is gondolt a lakosok vérnyomására. Eddig 80% volt a kedvezmény, most 65%? Eddig 90% volt, most 70%?

Hajlamos a polgár így gondolkozni: “Hmm, olyan egymáshoz közeli számok ezek, nem sokat változott.” De ha egy kicsit utánagondol, hogy mit is jelent ez, lehet, hogy kicsit már ideges lesz:

 

Az alap 20%-a helyett ezentúl 35%-át kell befizetni (1 bejelentett személy esetén),  10% helyett 30%-ot, tehát 3-szorosát (2 személyre),  … stb. Akiket viszont nem érintett a változás, azok az ingatlanfejlesztők, akik még nem tudták eladni a megépített lakásokat, tehát nem lakik bennük senki.

 

A teljes táblázat az 1 négyzetméterre fizetendő adóra itt látható:

 

Nyugdíjasoknak további kedvezmény

 

Tartozunk azonban annyival az igazságnak, hogy megemlítsük, az új rendelet szerint ennek az összegnek csak a felét kell fizetni, ha a bejelentett személyeknek legalább a fele nyugdíjas. Egy személy esetén így még kevesebb is az adó, mint korábban volt, hat vagy több személy esetén ugyanannyi, de minden egyéb esetben már itt is több.

 

Reméljük, most már kedves Olvasónk is megnyugodott: az építményadó mértéke nem változott.

 

"Biztonság és Fejlődés" –Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - I rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - II.rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - III. rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról IV. Rész

 

Utoljára frissítve: 2014-09-21 10:30:13

További híreink
Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
Szörényi Levente teljes mellszélességgel kiállt a kormány hivatalos irányvonala mellett, elítélte az SZFE hallgatóit „felbujtó” tanárokat és a mellettük kiálló Bródy Jáno...
2020-11-20 21:25:36, Hírek, Aktuális Bővebben
A „nyóckerből” a budai várba - a konzervatív kormánysajtós liberális lazasággal szerzett lakást
Rákay Philip és felesége lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás bérlakáshoz a Bécsi kapu téren egy műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió fo...
2020-10-04 13:51:37, Hírek, Aktuális Bővebben
Budapest díszpolgára lett Demszky Gábor és Tarlós István
„Felkapta a fejét” a közvélemény annak hallatán, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a város rangos kitüntetését adományozná elődeinek. Mára a terv megvalósult. Tarlós ...
2020-10-01 20:02:27, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha apu közpénzt lop, az erény. Mert amikor apu kiszervezi a közpénzt alapítványba, akkor az elveszti a közpénz...
Bővebben >>