. Ma Gedeon napja van.
“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész
2014-09-21 10:24:37
“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról V. rész

Ez a beszámoló tagadhatatlanul nagy gondossággal készült, és mindenről említést tesz legalább egy mondat erejéig, amiről azt vélte a városvezetés, hogy megdobogtatja a  polgár szívét, (a mi szívünket pl. leginkább az dobogtatta meg, hogy már kétoldalasan nyomtatnak a Polgármesteri Hivatalban),  de valahogy megfeledkezik szóba hozni azokat a dolgokat, amelyek inkább a vérnyomás emelkedését váltanák ki. Mi nem leszünk most ilyen kíméletesek,  és most az építményadó történetét próbáljuk felidézni.

 

 

 

Az építményadó nem emelkedett, csak legtöbbünknek többet kell fizetni

 

Nem érti a kedves Olvasó a címet? Majd mi megmagyarázzuk mindjárt.

 

Volt egy 2010-es önkormányzati rendelet,  amit alig egy év után módosított   a Testület. A jelenség, amit sokan észleltek, hogy a 2012-ben fizetendő építményadó a 2011-ben fizetendőnek akár a négyszeresére is emelkedhetett, noha ugyanakkora lakásban laknak most is, és ugyanannyian. A Városvezetés viszont váltig azt állítja – és ebben akár helyreigazítási kérelemig is hajlandó elmenni  - , hogy az építményadó mértéke nem változott. 

 

Az adó mértéke, és a kedvezmények

 

A 2010-es rendelet egy igen magas négyzetméterenkénti árat határozott meg a lakás céljára szolgáló ingatlan építményadójának alapjául:  800 Ft-ot. Ez egy 100 m2-es lakás esetében évi 80 ezer Ft-ot jelentene, de valójában senki nem fizetett ennyit, ha ténylegesen be volt jelentve valaki a lakásba. 

Voltak ugyanis kedvezmények, és ezekkel a fizetendő adó összege már nem volt ilyen rettenetes.

 

A rendelet megalkotójának az volt a célja, hogy ne álljanak üresen a megépített lakások, illetve ha lakik bennük valaki, az itt jelentkezzék be, hogy az szja-jának a helyben maradó része ne Budapest valamelyik kerületének, vagy más településnek a bevételét gyarapítsa, hanem Dunakesziét, hiszen az itteni infrastruktúrát használja, nem pedig azokét. Ezért született egy ilyen, első ránézésre kicsit furcsa rendelet.

 

“Csak” a kedvezmények változtak

 

A 2011-es rendeletben a 2010-eshez képest nem változott az adó mértéke, tehát az a négyzetméterenkénti 800 Ft, ami a számítás alapjául szolgál, változott viszont a kedvezmény, ami a lakásba bejelentett személyek után jár. Aki az adót fizeti, azt persze nyilvánvalóan az éredkli csupán, hogy mennyi a befizetendő összeg, az már kevésbé, hogy milyen alapösszegből kiindulva számolják azt ki. De nem vitatkozunk: nem emelkedett az építményadó, csak többet kell fizetni.

 

Kíméletes megfogalmazás

 

A Város  nem csak a beszámoló összeállításában, de a rendelet megfogalmazásában is gondolt a lakosok vérnyomására. Eddig 80% volt a kedvezmény, most 65%? Eddig 90% volt, most 70%?

Hajlamos a polgár így gondolkozni: “Hmm, olyan egymáshoz közeli számok ezek, nem sokat változott.” De ha egy kicsit utánagondol, hogy mit is jelent ez, lehet, hogy kicsit már ideges lesz:

 

Az alap 20%-a helyett ezentúl 35%-át kell befizetni (1 bejelentett személy esetén),  10% helyett 30%-ot, tehát 3-szorosát (2 személyre),  … stb. Akiket viszont nem érintett a változás, azok az ingatlanfejlesztők, akik még nem tudták eladni a megépített lakásokat, tehát nem lakik bennük senki.

 

A teljes táblázat az 1 négyzetméterre fizetendő adóra itt látható:

 

Nyugdíjasoknak további kedvezmény

 

Tartozunk azonban annyival az igazságnak, hogy megemlítsük, az új rendelet szerint ennek az összegnek csak a felét kell fizetni, ha a bejelentett személyeknek legalább a fele nyugdíjas. Egy személy esetén így még kevesebb is az adó, mint korábban volt, hat vagy több személy esetén ugyanannyi, de minden egyéb esetben már itt is több.

 

Reméljük, most már kedves Olvasónk is megnyugodott: az építményadó mértéke nem változott.

 

"Biztonság és Fejlődés" –Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - I rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - II.rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - III. rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról IV. Rész

 

Utoljára frissítve: 2014-09-21 10:30:13

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>