. Ma Ervin napja van.
Csökkenő bűnesetek, és kamerarendszer tervek a városban
2014-04-15 13:32:13
Csökkenő bűnesetek, és kamerarendszer tervek a városban

Csökkenő bűnesetek, és kamerarendszer tervek a városban

Tóth Csaba alezredes, dunakeszi rendőrkapitányság vezetője benyújtotta éves beszámolóját az önkormányzat felé, számolt be erről a város honlapjára felkerült videó riportban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Csaba elmondta, hogy a múlt évi számokhoz viszonyítva jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, a dunakeszi rendőrkapitányság illetékességi köréhez tartozó városokban. A legjelentősebben a betöréses lopások, a gépkocsi feltörések, és a rablások tekintetében. Az egyéb lopások (pl. bolti tolvajlások, mobil telefon lopások.) számában viszont stagnálása figyelhető meg.

Ezt Alezredes úr többek közt annak tulajdonítja, hogy a járőrök többet vannak az utcákon, láthatóbbak, illetve, hogy a lakosság és a rendőrség közelebb került egymáshoz. A polgárok több információt osztanak meg a rendőrséggel, ha látnak valamit nyitottabban, bátrabban elmerik mondani a járőröknek. Hosszú folyamat volt eddig eljutni, aminek korán sincs még vége, továbbra is fontosnak tartja a civil aktivitást, hogy az egyes állampolgárok többet tegyenek védelmük érdekében, illetve a polgárőrség fejlődése is hozzájárulhat a nagyobb közbiztonsághoz.  A rendőrség személyi állományában is – konkrétumok említése nélkül - lát még javítani valót.  

 

Ez év nyarán, Dunakeszi városában átadásra kerülhet a térfigyelő kamerarendszer, melyhez Fót városa is csatlakozna. A beruházást a város finanszírozza, a rendőrség, mint szakmai tanácsadó közreműködésével.

A bevezető útjaink mentén figyelmeztető táblák kerülnek majd kihelyezésre. Az előzetes tervekben 70 db kamerával számoltak, de a végső tervek, és a kivitelezés során dől majd el a végleges szám.  Az valószínűnek tűnik, hogy 50 db épül ki indulásnak, és a rendszer bővíthető lesz. Azt, hogy ezek hová kerülnek, nem tudtuk meg a riportból.  A kamerák képeit – a vonatkozó jogszabályból adódóan – a közterület felügyelők, és a rendőrség figyelheti. Hogy melyik fogja, az az önkormányzat és a rendőrség megállapodásán múlik. Vélhetően közös munka keretében történik majd, attól függően, hogyan alakulnak a jövőbeni tárgyalások e két szerv között.

A rendszer kiépülés után azt várják, hogy 10-15 %-al csökkenni fog a bűncselekmények száma. Ha kellőképpen megoldott lesz a folyamatos figyelése, és küldő szolgálat is kapcsolódik hozzá, az azonnali intézkedések, és tettenérések miatt ez a szám jóval magasabb is lehet. Ez azonban további költségeket vonz, melyeket az önkormányzatnak kellene állnia, mert – mint mondta Alezredes úr – „Ez nem ingyenes feladata a rendőrségnek.” Ezek a kamerák fel is vesznek eseményeket, melyeket akár vissza is lehet nézni, de diszpécser és ügyelő nélkül ez is nehezen valósulhat meg.

 

Bár a riportban nem tértek ki rá, a városi kamerarendszer – vélhetően - nem része, a napokban kezdődött P+R parkoló beruházás keretében a parkolók és környékének figyelésére kiépülő kamerarendszernek. Azok ugyanis Európai Uniós beruházás keretében épülnek, és bár a kivitelező beszámolója szerint arc és rendszámfelismerésre is képesek lesznek (éjjel és nappal egyaránt), de zárt rendszerben működnek majd, felvételük visszanézésére, konkrét események bejelentését követően a helyszíni letöltés után lesz csak mód.

 

Végezetül Tóth Csaba alezredes úr megemlítette, hogy ismét lesz rendőrségi nyílt nap! A tavalyi sikeres rendezvény után az ideit Május 7-re tervezik. Elsősorban óvódások iskolások részére, de mint tavaly is voltak, idén is szívesen várnak egyéni civil látogatókat is.

Utoljára frissítve: 2014-04-15 13:33:36

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>