. Ma Auguszta napja van.
Dunakeszi feltörekvő tehetségei - folytatódik a bemutatás
2011-05-25 19:02:18
Dunakeszi feltörekvő tehetségei - folytatódik a bemutatás

Dunakeszi feltörekvő tehetségei - folytatódik a bemutatás

Felhívást tettünk közzé, hogy keressük a Dunakeszin élő tehetségeket. Lehet fiatal, idős, sportoló vagy táncos, bűvész vagy énekes egyszóval bármi, lényeg, hogy kiemelkedő legyen abban, amit csinál. A népszerűnek tűnő felhívásra már aznap jelentkeztek, ahogy közzé tettük, így lapunk folyamatosan bemutatja őket olvasóinknak. Ez alkalommal egy igazán tehetséges rajzolóval beszélgettünk.

 

 


 

- Üdvözöllek Edina. A Te munkásságodat látván, úgy érzem, elértük a célunkat, és egy újabb tehetséges ember megismerésével gazdagodik Dunakeszi. Itt élsz és tanultál közöttünk. Bemutatkoznál nekünk röviden?

- Turányi Edina vagyok, 21 éves. Pesten születtem de Dunakeszin nevelkedtem, most is itt élek. Ide húz a szívem és nem is szeretnék soha elköltözni. A Széchenyi István Általános Iskolába jártam gyerekkoromban, tanáraiknak köszönhetem, hogy az vagyok aki vagyok, nem is tudom hogyan hálálhatnám meg nekik azt a sok jót amit tőlük kaptam. Érettségimet a pesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában szereztem, folyékonyan beszélek angolul és németül. Jelenleg munkát keresek és közben nagymamám ápolója vagyok.

 

- Mikor kezdtél el rajzolni, és mikor vált ez tudatossá?

- Kiskorom óta rajzolok megállás nélkül, nem telik el olyan nap, hogy ne fognék ceruzát a kezemben. Óvodában nem igazán voltam lányos, jobban szerettem kisautókkal, legóval játszani, ha nem volt kedvem azokhoz akkor rajzoltam. Számítógépet általános iskola első osztályában kaptam ha az emlékezetem nem csal. Ott is előszeretettel alkottam paint-ben, több-kevesebb sikerrel. Emellé jön még a rajzfilmek iránti szeretetem, amit még nagymamámtól és édesapámtól örököltem. Nagy rajongója vagyok a japán anime és manga kultúrának.

 

- A japán anime ismerős lehet olvasóinknak, viszont a manga kultúra kevésbé. Kifejtenéd ezt bővebben?

- Manapság, ha Japán kerül szóba, sajnos a legutóbbi cunami katasztrófára és a Fukushima-i atompánikra gondol mindenki. Ha ezektől elvonatkoztatunk akkor talán a színes és változatos ázsiai kultúra, kimonók, gésák, ikebanák, a gyönyörű cseresznyevirágok, haikuk, sushi jutnak eszükbe. Nem szabad azonban megfeledkezni a rajzfilm és képregény iparról sem. Igen, nyugodtan hívhatjuk iparnak, mivel hatalmas bevételeik vannak ezekb ől, nem csak országon belül, hanem kívül is. A Japán könyvkiadások nagy részét manapság is a mangák teszik ki. A kettőt viszont nem szabad elkülöníteni, szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Mangának nevezzük a rajzolt képregényeket, lehetnek egy de akár több mint ötv en kötetesek is. Ezekhez az emberek Japánban nagyon olcsón hozzájuthatnak és sokan a reggeli hírújság helyett ezeket olvassák a tömegközlekedési eszközökön. Náluk nem szégyen ötven évesen is ezekkel járni-kelni a városban. Ha végeztek akkor pedig kedvesen otthagyják a  metró vagy vonat ülésén, hátrahagyva a következő, esetleg unatkozó utasnak. Az anime a megfilmesített manga, amikor a történetet a tévéképernyőre viszik. Ezekből is vannak rövid, 10-12 részes sorozatok, de nem ritka a több mint ötszáz részes sem. Mindkét műfajra igaz, hogy szinte az összes korosztály megtalálhatja a magának való történetet, mint az összes amerikai illetve egyéb filmekben itt is minden műfajt felvonultatnak. Romantika, kaland és akció, sport és egyéb játékok, történelmi drámák, sci-fi, fantasy, horror, üzleti élet, komédia, erotika stb. Itt Magyarországon is találhatunk már kifejezetten mangákkal foglalkozó mangakiadókat, illetve animéket az Anim ax tévécsatorna sugároz. Minden évben többször rendeznek “animecon-okat” is itt nálunk is ahol a rajongók találkozhatnak, beöltözhetnek a kedvenc karaktereiknek, rajz-, táncszőnyeg-, karaoke-, konzol és főzőversenyeken vehetnek részt, vagy csak egyszerűen válogathatnak a mangák, plüssök, figurák, poszterek és egyéb apróságok széles kínálatából. A két műfaj már nálunk is nagy népszerűség nek örvend, egy ilyen rendezvényen két nap akár több mint tízezren is megfordulnak.

 

- Rajzolsz mást is,  vagy csak ez a két kultúra fogott meg annyira, hogy ennek a művésze legyél?

- Interneten a nyilvánosságnak csak az anime stílusú képeimet szoktam feltölteni, de szívesen rajzolok még beállításokat, csendéleteket is.

 

- Voltak már sikereid, esetleg kiállításod a képekkel?

- Kétszer neveztem a nimecon rajzversenyre, abból egyszer került a képem kiállításra nagyközönség elé, de manapság már annyi tehetséges rajzoló van Mag yarországon, hogy nagyon nehéz lenne őket felülmúlnom. Nem is akarom igazából, nekem már az is nagy örömet okozott, hogy kiállítva  láthattam a rajzom.

  

- Merre tovább? Milyen álmokat szeretnél megvalósítani?

- Először is szeretnék egy stabil és keresőképes állást találni, közben levelezőn folytatni a tanulmányaim. Ez most az elsődleges c élom. Régebben lakberendező, illetve grafikus szerettem volna lenni, de természetesen hamar rádöbben az ember, hogy ezekhez a munkákhoz vagy kiemelkedőnek kell lennie, vagy nagyon szorgalmasnak, hogy keressen velük. Álmaim? Még több embert megörvendeztetni a rajzaimmal. Egyetemre  menni később. Esetleg egy nagy adag fagyi ebben a melegben. Sosem voltam nagy igényű.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Turányi Edina rajzait a képgalériában tekinthetik meg!

 

Pető Renáta

 

Várjuk továbbra is a tehetséges, feltörekvő Dunakeszin élő lakosok jelentkezését! Ne feledjék, legyen bármi, amit csinál, nekünk minden tehetség érték! Jelentkezésüket, rövid bemutatkozással várjuk az info@dunakeszi-hirhatar.hu email címre.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>