. Ma Márk napja van.
Dunakeszin nem lehet vásárolni!
2014-11-18 18:08:28
Dunakeszin nem lehet vásárolni!

Dunakeszin nem lehet vásárolni!

Rónai Sándor Pest megyei képviselő mondta el néhány napja gondolatait a nagyobb üzletek tervezett vasárnapi zárva tartásáról. Az írás megállapításaival egyetértek, de azt állítom, hogy a tervezet Dunakeszit különösen hátrányosan érintené, és ezért talán érdemes lenne megkeresni a terület országgyűlési képviselőjét is.

 

Dunakeszi belterületén nem lehet rendesen vásárolni

 

Dunakeszin az a különös helyzet állt elő, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyek a városban meg sem vásárolhatók, úgy értem, hogy a város lakott területén nem. Nincs például egyetlen könyvesbolt sem, de aki normális minőségű ruhát, cipőt akar venni, az is kénytelen kocsiba pattanni, és elmenni a buy way-be, vagy meg sem állni Pestig. Nem mondhatja tehát a szülő a gyereknek, mint amit nekem mondott annak idején édesanyám, hogy találkozzunk 4-kor a patikánál, azután körbenézzük az üzleteket, és veszünk neked cipőt, kabátot. A vásárlás tehát Dunakeszin külön programpont lett, amire rá kell készülni, amiért kocsiba kell szállni, ami hosszabb időt vesz igénybe, és így hétköznap talán meg sem oldható. Remek boltok vannak a ugyanis városon kívül, az Auchan környékén. Ez itt nem a reklám helye, ezt tudja mindenki.

 

Ezek a boltok nagyjából egyszerre épültek, és aki némi rendszerességgel jár arra, tapasztalhatta, hogy sok közülük nem az első bérlő azon a helyen. Mindig lehet látni éppen zárva tartó, kiadó üzlethelyiséget, sok évekig nem is talál gazdát. Nem lehet tehát olyan egyszerű megélni itt egy vállalkozásnak, épp a nehéz megközelíthetőség miatt.

 

Van viszont néhány üzlet – ezek többnyire a nagy alapterületűek - , amelyek bizonyos értelemben hiánypótlóak az egész környéken, és ahová Pestről is szívesen kijönnek a vásárlók. Igen, többnyire hétvégén ők is. Tessék például körülnézni a közkedvelt sportáruházban vasárnap: lépni is alig lehet! A forgalom hét közben sokkal langyosabb. Kétséges, hogy a vasárnapi zárva tartás nem jelent-e végső döfést néhány itt működő üzlet számára. Zárt itt már be nagy bolt is.

 

Dunakeszinek elemi érdeke, hogy megtartsa ezeket az áruházakat

 

Ha ezek a boltok, áruházak bezárnak, vagy sok közülük, akkor az üzlethelyiségük üresen áll, az állaga romlik, lassan lepusztul. A környék egyre elhanyagoltabb lesz, egyre kevésbé vonzó a többi üzlet vásárlóinak. A bezárt üzletek adója hiányozni fog a város költségvetéséből. Nem csak a városlakó életminősége romlik majd azáltal, hogy nehezebben tud vásárolni, de a város gazdálkodása is meg fogja ezt érezni. Ennyit a vasárnapi zárva tartásról.

 

Jobban be kéne kapcsolni ezeket az üzleteket a város vérkeringésébe

 

Ezeket az üzleteket, hozzáférhetőbbé kéne tenni őket mindenki számára, azok számára is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak olyan egyszerűen kocsiba pattanni. Ki kéne építeni biztonságos kerékpárutat a városból, az autómosó mögött vezető földút és a még földes szervizúti szakaszok leaszfaltozásával. Ha a kerékpárút mellett lenne járda is, a két kisebb élelmiszer áruház akár gyalogosan is elérhetővé válna. Ha meg az autómosó mögött még egy szerényebb közút is elférne, a körforgalom dugói is megelőzhetők lennének.

 

Gyalogút sem ártana a legközelebbi távolsági buszmegállóból.  A jelenleg ingyenes városi - Auchan járat meg állahtna az Aldi – Lidl környékén, akár azon az áron is, hogy kizárólag az Auchannál ingyenes a felszállás.  Érthetetlen számomra az is, hogy miért nem áll meg ez a busz az SZTK-nál, amikor a város olyan büszkén jelentette be, hogy ott is sikerült kiharcolnia egy távolságibusz-megállót, mert erre sokaknak szüksége van. És vajon miért nincs kitáblázva a végállomáson, hogy honnan indul a busz, és mi a menetrendje?

 

                                                     - R. Cseresnyés Mária

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>