. Ma Márk napja van.
Dunakeszin sem hanyatlik az ingatlanpiac
2016-11-07 10:58:30
Dunakeszin sem hanyatlik az ingatlanpiac

Dunakeszin sem hanyatlik az ingatlanpiac

 

Az ingatlanpiac idén sem veszített lendületéből, a lakások továbbra is drágulnak, az áremelkedés üteme azonban lényegesen visszafogottabban alakul. A legszembetűnőbb változás a fővárosban mutatkozott, ahol 2014 óta mintegy 50%-kal növekedtek a lakásárak, illetve itt vásároltak a legtöbben befektetési és bérbeadási célból. A vizsgált időszakban a vidéki városokban átlagosan 20%-kal, a községekben pedig 15%-kal emelkedtek az árak.

 

A boom-mal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a nagyfokú drágulás ellenére még mindig csak a 2008-as szinten vannak az ingatlanárak, sőt reálértéken számolva még mindig nem jutott el a válság előtti állapotig az országos árszint. A lakáspiacon tapasztalható áremelkedés az egyes területek között jelentős eltéréseket mutat, a legdrágább ás legolcsóbb városrészek között harmincszoros a különbség.

 

Bővült az újlakások száma


Az idei év első felében több mint 12%-kal emelkedett a tízezer lakosra vetített épített lakóingatlanok száma. Erre az elemzések szerint szükség is volt, mivel a kereslet 24%-kal bővült. Az országban a legjobb adat Győr-Moson-Sopron megyében mutatkozott, melyet Vas megye, majd Budapest követett.  A középmezőnyben Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Csongrád megye helyezkedik el, ugyanakkor Hevesben, Borsodban és Nógrádban még mindig alacsony az építkezési kedv. Az eltérések az árakban is megmutatkoznak, az újlakások átlagos négyzetméterára Győr-Moson-Sopronban 339 ezer, Vas megyében 318 ezer, Csongrádban pedig 309 ezer forint, a listát a főváros vezeti 542 ezer Ft/m2 árral.

 

Magas ingatlanárak Dunakeszin

 

2015 szeptember és 2016 szeptember között országosan több mint 20%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Pest megyében – 6,4%-os – és Dunakeszin jelentősen kisebb mértékű -10,5%-os – változás mutatkozott. Ebből az időszakból kiemelve az év eleje óta eltelt kilenc hónapot, az országos árszint mindössze 8%-kal növekedett, vagyis idén egy lényegesen visszafogottabb tendencia érvényesült. Pest megyében január óta egy folyamatos, mérsékelt árnövekedés van jelen, míg Dunakeszin ehhez a bővüléshez hozzátartozik, hogy március és június között 2%-kal csökkentek az átlagos négyzetméterenkénti árak, júliustól viszont ismét emelkedés kezdődött.

 

 

 

 

A Dunakeszin eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kitűnnek mind az országos, mind a fővárosi agglomeráció viszonylatában, az átlagos különbség 2-67% között alakul. A szegmensben a környező városok közül Budaörs árai -17%-kal - magasabbak, a fővárosi árszinttől viszont csak minimális -1,3%-os - eltérés mutatkozik. A téglalakások piacán az országos szinttől 13%-kal, az egyes környező városokhoz képest – Budaörs, Szentendre, Budapest - pedig 13-30%-kal alacsonyabb átlagos Ft/m2 árakra lehet számítani Dunakeszin. A panellakások esetén az országos árszínvonalnál 7%-kal, míg az agglomeráció különböző városaihoz képest 9-35%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakkal kalkulálhatnak a vásárlók.

 

Átlagos ingatlanárak a fővárosi agglomeráció egyes településein (Ft/m2)


Összességében elmondható, hogy Dunakeszi ingatlanárai kiemelkedőek mind az országos, mind az agglomerációs viszonylatban. A következő években az elemzők szerint a lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően nem várható hanyatlás, az árbővülés üteme viszont továbbra is mérsékelt maradhat.

 

Az elemzést az Ingatlannet.hu készítette.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>