. Ma Gedeon napja van.
Egyelőre nem lesz focipálya a repülőtér.
2013-07-26 01:20:45
Egyelőre nem lesz focipálya a repülőtér.

Egyelőre nem lesz focipálya a repülőtér.

Ezt a csatát a civilek megnyerték, a Repülőtér  nem alakul újpesti focipályává, de az Önkormányzat elvei szerint még  ideálisnak tartott helyszín, egy továbbra sem tudható mekkora uszoda, és sportkomplexum építésére.  A repülők viszont továbbra is a földön maradnak.

 

 

 

De lássuk a részleteket.

 

 

Már a képviselőtestületi ülést megelőzően gyülekeztek a civilek és a különböző média emberi az önkormányzat előtti téren. A gyülekezők között a főszerepet vállaló Pele Környezetvédelmi Egyesület képviselőin kívül jó néhány pilótát lehetett látni. Képviselte magát az Opitz és a Malév repülőklub, a Dunakeszi Repülőtérért facebook csoport néhány tagja, az Alag Lakóparkért Egyesület, valamint megjelentek az ellenzéki pártok tagjai is. A képviselőtestületi ülés kezdetére a mintegy 100 fős tömeg,  élükön a petíciót bejelentő Fári János ( Pele egyesület) bement az önkormányzat épületébe, egyenesen a testületi ülésnek helyet adó terembe. A képviselőtestületi ülések egyébként nyilvánosak, azokra bárki bemehet. A rendőrök ugyan tettek egy gyenge kísérletet a tiltakozók tábláinak elvételére, de nem jártak sikerrel.

 

Erdész Alpolgármester Úr elébe ment, a bejáratnál megállította a petíciót átadni kívánó Fári Jánost. A minden bizonnyal udvariassági gesztus viszont azt eredményezte, hogy sokan a folyóson maradtak , és ez hangos nemtetszést váltott ki belőlük. Később azonban mindenki bejutott a terembe, aki akart.

 

Fári János számos érvvel támasztotta alá Erdész Zoltán alpolgármester úrnak, miért szeretné a helyi civil társadalom megvédeni, megóvni a Repülőteret, majd felolvasta magát a petíció szövegét. Az  átadását  követően azonban a napirendi pontok nem változtak, pedig bevett szokás, ha egy napirendi pont a lakosság kiemelt érdeklődésére számot tartó ügyet tárgyal, és azt nagy számú érdeklődő a helyszínen figyeli, előre veszik.  Ezt azonban nem tette meg az ülést vezető Dióssi Csaba Polgármester..

 

A kérdéses napirendi pontot Erdész Zoltán Alpolgármester vezette fel. Beszámolt az Újpestiekkel lezajlott találkozójáról. Ebből kiderült, hogy a 10 pályás utánpótlás bázis ötletével az Újpestiek keresték meg , vállalták, hogy saját költségűkre valósítanák meg a tervet ( TAO-s pályázat segítségével.) az elkészült beruházás viszont Dunakeszi tulajdona lenne. Arra már nem tért ki Alpolgármester Úr, hogy e meglepően gáláns ajánlattal miért pont Dunakeszi Önkormányzatát keresték meg. Vajon mit szólnak ehhez az újpesti Polgárok? A IV. kerületben számos nagy beépítetlen terület található, elég csak a Megyeri út külső részein végigmenni. De az évtizedek óta rendezetlen Tungsram strand, vagy a volt Flottilla mellett található egykori laktanya is kiválóan alkalmas lehetne egy ilyen beruházáshoz.

 

Szóval, jó lett volna arról is hallani, miért pont a Dunakeszi repülőtér….

 

De nem, ehelyett nem túl meggyőző érvek hangoztak el arról, hogy mitől is lenne a Dunakesziek érdeke ez a beruházás. Volt ugyan utalás arra, hogy az ökológiai értékeket is figyelembe kellene venni,  de a politikai adok- kapok mellett, nem került például szóba olyan, valóban releváns téma, minthogy a város, és  lakóinak mi is a valódi érdeke. Jó lett volna ha arról is esik szó , hogy a fejlesztési tervek miért nem Dunakeszi tradíciós sportjaira, azaz a lósportra, vagy például a repülésre irányulnak.

 

Ehelyett azonban egy sokkal prózaiba érv győzött, mégpedig az, hogyha az UTE épít pályákat, és utánpótlás bázist, akkor az elszívja a levegőt a Dunakeszi Kinizsi előtt.  Hogy ez mennyire releváns érv? Döntse el mindenki maga.

 

Városunk vezetői legtöbb megszólalásukban nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire szívügyük a repülés, csakúgy szálltak a szép szavak, ellentétben a repülőkkel, amelyek Dunakeszin a földre vannak parancsolva továbbra is. Ezt, a most már lassan két éve folyó macska egér játékot, már így is sok repülő unta meg, és keresett magának más bázist, ahol pereskedés helyett repülni van módjuk.  Ha így folytatódik csak a szép szavak maradnak. A  városának nemzeti és nemzetközi rangot adó sportág ilyetén való elüldözése vajon Dunakeszi érdekét szolgálja?  

 

A mai napnak az kétségtelen eredménye, hogy a repülőtér egyenlőre megmenekült a halálos ítélettől,  de azt is megtudhattuk, hogy a tervezett sportkomplexumot továbbra is csak itt tudja elképzelni a város vezetése. Az fel sem merült, hogy a mostani állapotában egy ingyenes és tökéletes rekreációs tevékenységre megfelelő hely, ahová nagyon sokan járnak sárkányt eregetni, biciklizni, futni, de a legtöbben csak kimennek, leraknak egy plédet és olvasnak, pihennek, miközben szabadon futkároznak a gyerekek, és előszeretettel nézegették a le-felszálló góbékat.

 

Amíg tehették.

 

A petició átadásról készült fotóinkat megnézheti galériánkban 

 

A petícó szövege: 

 

 

                                                                            

 

 

Petíció

 

Dunakeszi Város Képviselő-testületének!

Tárgy: Dunakeszi Repülőtér

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselő Testület!

Egyesületünk Alapszabálya egyik fő tevékenységünknek jelöli a védendő természeti vagy épített értékek védelmének elősegítését.

A Dunakeszi Repülőtér közel hét évtizede szolgálja a magyar repülést, több, mit hat évtizede a sportrepülést. Ennek során méltán szerzett nagy hírnevet a községnek, majd a városnak úgy itthon, mint határainkon túl! Mindezt persze múlt időbe téve: megfosztotta ettől a következő generációt az önkormányzat rendelete, mely a repülőklubok működését ellehetetlenítette!

Tisztelt Testület!

Megkérdezem: mi méltóbb védelemre, mint ez, a város nagy múltú, védett növénnyel, állattal teli repülőtere? Tradíciói, s a rajta élő védett állatok, növények alapján ez Dunakeszi egyik emblematikus intézménye.

Ezért az alábbiakat kérjük, követeljük Önöktől!

1. Követeljük, hogy a Dunakeszi Repülőtéren 2013. aug. 01-től korlátozás nélkül, VÉGLEGESEN  engedélyezzék a már régóta ott dolgozó sportkluboknak a repülést, s az ezzel kapcsolatos feladataik végzését!

2. Repülőtérről sportterületté változtatták meg a reptér településszerkezeti besorolását, és módosíttatták az agglomerációs törvényt is, hogy a dunakeszi repülőtér és az alagi tréningközpont és a lóversenypálya is beépíthető legyen. Követeljük, hogy ezt vonják vissza, állítsák vissza a terület repülőtéri besorolását!

3. Követeljük, hogy a jelenleg érvényes reptérrendet – amely megtiltja a kluboknak a hétvégi repülést, ill. egyedi engedélyhez köti – vonják vissza, hisz a klubok tagjai munkájuk mellett főként ekkor tudnak repülni!

4. Követeljük, hogy állítsák vissza a tíz évvel ezelőtti – tulajdonba adás előtti – jól működő üzemrendet!

5. Követeljük, hogy az UTE kérését – a 10 labdarúgópálya létesítését a reptér területén – vegyék le a napirendről, és tárgyalás nélkül utasítsák el!

6. Egyúttal követeljük: hagyjanak föl azzal a káros gyakorlattal, hogy egyre-másra megszüntetik Dunakeszi zöldterületeit, melyek élhetővé tették a várost eddig!

7. Követeljük, hogy az engedély nélküli földfeltöltéseket haladéktalanul állítsák le, kötelezve az elkövetőt az eredeti állapot helyreállítására! (például a 2. sz. főút Budapestről a városba bevezető szakaszának dunai oldala)

Tisztelt Benkő Képviselő Úr!

8. Ön tavasszal többek között a zöldterületek és a zöld értékek megvédésével kampányolt. A reptér az Ön körzetében van! Követeljük, hogy nyíltan valljon színt! Vagy csak kampányfogás volt az egész?

 

Tisztelt Polgármester Úr!

9. Végezetül követeljük, hogy napirend előtt, itt, most a testület tagjai név szerint, nyilvánosan nyilatkozzanak arról: támogatják vagy sem a repülőtér státuszának visszaállítását!

 

Dunakeszi, 2013. július 25.

 

Pelebaráti üdvözlettel, a Pele Egyesület nevében:

 

Fári János alelnök

 

Utoljára frissítve: 2013-07-26 01:43:05

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>