. Ma Béla napja van.
Folyamatos a beruházások tervezése
2013-10-04 12:35:04
Folyamatos a beruházások tervezése

Folyamatos a beruházások tervezése

Az Erdész Zoltán alpolgármesterrel készült, a város honlapjára 2013.10.03-án felkerült  videó-interjú tartalmi összefoglalása. Az eredeti ITT  található meg.

 

 

 

 

 

 

 

Az interjú elsősorban az eltervezett sportkomplexum megvalósítása körül kialakult problémákkal foglalkozik, de Erdész először összefoglalta a reptérrel kapcsolatos önkormányzati álláspontot: A város célja, hogy a repülőteret megőrizze, ott biztonság legyen, rend legyen, a tulajdonos számára is átlátható helyzet legyen. A testület eldöntötte, hogy októberben mindenképp megnyitják a repteret, ha sikerül, akkor a MALÉV-klub lesz az üzemeltető, ha nem, akkor a Közüzemi kft.

 

Elmondta, hogy károsnak találja, hogy a reptér ügyét összemossák azzal, hogy az önkormányzat a saját ingatlanát hogyan hasznosítja, azt a részt, amit repülésre egyébként sem használnak.  Új gyakorlat az előző 20 év gyakorlatával szemben, hogy a városvezetés rögtön a ciklus elején elmondja, hogy milyen terveik vannak a ciklusra. A testület ezeket megtárgyalta, és közös nyilatkozatot adott ki, amelyet minden tag aláírt, hogy támogatják ezeket az elképzeléseket. Ennek megfelelően folytak eddig a beruházások, épült pl. 63 új út, terek, járdák, kerékpárutak, gyalogátkelőhelyek.

 

A következő időszakra is vannak tervek, ezek egyike a sportkomplexum. Ha minden tervüket a kidolgozottság előtt elmondanák, az ötletelés lenne, amire volt példa a nagypolitikában, és nem vált be. A város akkor jön elő a tervekkel, amikor kellően kidolgozottak, és akkor társadalmi vitára bocsájtja. A sportkomplexummal az történt, hogy munkaközi anyagokat hoztak létre, és az egyik ilyet tárták a nyilvánosság elé politikai ellenfeleik, egy olyat, ami már nem is aktuális. Ennek ellensúlyozásául kénytelenek voltak másik félkész anyagot nyilvánosságra hozni, hogy lássák az emberek, hogy már nem az ellenfelek által közreadott tervről van szó. Ebbe az újabba már belevették a lakosság vágyait is. Így került a tervbe az uszoda. A sportkomplexum működését egyébként úgy tervezik, hogy minél kevésbé terhelje a mindenkori önkormányzatot. Megújuló energiát használnának. A tervek elérhetőek a város honlapján.

 

Van terv egy vízisporttelepről is. A városnak nagy hagyományai vannak a vízisportok területén, megérdemelne a város egy vízisporttelepet, ahol mindenki a kajakját, kenuját, csónakját tartaná, és egyúttal találkozási pont lenne. Amikor olyan állapotba kerülnek az anyagok, akkor közreadják és társadalmi vitára bocsájtják.

 

Általában igaz, hogy csak olyan beruházást valósítanak meg, aminek van támogatottsága, de a terveket csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor úgy gondolják, hogy már megfelelő állapotban vannak. Vannak még tervek egy új zeneiskolára, ahol lenne egy nagy, a város zene- és musical-tánc   oktatása színvonalának megfelelő előadóterem, ilyennel jelenleg nem rendelkezik a város. Ennek a terveit is már csak készen szedik majd elő és bocsájtják társadalmi vitára, hogy megvalósítsák-e, milyen forrásból, és milyen forrásból tartsák fenn.

 

20 év alatt nem jött annyi pénz Dunakeszire, mint amennyi ebben a sportközpontban megvalósulhatna - mondja keserűen Erdész. A város elfogadja, hogy facebook-csoportok szerveződnek és akcióznak,  hogy aláírásgyűjtéssel próbálják megakadályozni a központ létrejöttét, hogy forgalomlassító és egyéb demonstrációt tartanak, testületi ülésen kiabálva tiltakoznak, de azt nem lehet elfogadni, hogy aki személyesen próbál meg segíteni ezekben az ügyekben, azokat szidalmazzák, ennek az lesz a következménye, hogy az összes támogatót elijesztik, akik a projekt mellett álltak. Erdész ezzel nyilvánvalóan Szijjártó személyére, és arra akart utalni, hogy a Kinizsi futsal-klubja kihátrált a sportkomplexum támogatásából. Lehet vitatkozni azon, hogy mekkora legyen a medence, mekkora legyen a nézőtér, de aki tenni akar az ügy érdekében, azt gyalázni, gúnyolni, az felháborító.

 

Most a sportkomplexum ügye ott tart, hogy a képviselő-testület ezzel megbízott tagja alternatív helyszín-javaslatokat hoz költségbecslésekkel. Ezeket meg lehet vitatni, de korábban már minden lehetőséget megvizsgáltak. Nem vizsgálnak olyat, ami plusz költséget jelentene a lakosságnak.  Úgy tűnik, kitartanak amellett, hogy a reptéren valósuljon meg a beruházás, olyan részén, ahol nem  akadályozza az a repülést.

 

Erdész lelkesen ecseteli, hogy a komplexum terve mennyire illik a helyszínhez, hogy az épület egy repülőgépszárnyat formál. Ebben kap majd helyet  egy nagy csarnok, ami koncertek tartására lesz alkalmas, egy tréningpálya, és ha a kettőt egybenyitják, akkor egy óriási koncertterem alakul ki. Kár lenne mindezt bezsúfolni  a hangárok mögé, ahogyan azt egyesek javasolták.

 

Erdész úgy véli, hogy a terveket politikai ellenfeleik támadják, féltékenységből. Sajnos nagyon megnehezedett a megvalósítás, hogy a szakmai segítők visszaléptek.

 

Eltökéltek a sport- és rendezvényközpont ügyében. Megpróbálják úgy csiszolni a terveket, hogy minél kevesebbe, vagy semmibe ne kerüljön az önkormányzatnak a megvalósítás és az üzemeltetés. Mindenképp csak olyan beruházást tesznek, aminek társadalmi támogatottsága van. Aki szeretné, hogy legyen sportkomplexum, nyújtson benne segítséget, fejezze ezt ki valamilyen módon -- kéri, mint aki maga sem biztos az ügy támogatottságában. Ha konkrétabbá válik  a dolog, akkor mindent újra el fognak mondani a lakosságnak. Ugyanez vonatkozik a vízisporttelepre is, már fél attól is előre, hogy milyen támadások fogják ezért érni. Annak a megvalósítását is csak önkormányzati területen tudják elképzelni, ahogy a zeneiskoláét is.

 

Kéri mégegyszer, hogy akik támogatnák a város elképzelését, azok jelezzék, hogy ne csak az ellenzők véleményével találkozzanak.

Utoljára frissítve: 2013-10-04 12:59:44

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>