. Ma György napja van.
Hogyan készíts sushit házilag?
2021-07-15 11:23:12
Hogyan készíts sushit házilag?

Hogyan készíts sushit házilag?

Szerencsére házilag is el lehet készíteni, és közel sem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád!

 

Mire lesz szükséged?

 

A maki nevű apró kis tekercs a legnépszerűbb sushi fajta, így ennek az elkészítését fogjuk most bemutatni. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen ha betartasz pár alapszabályt, akkor közel sem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik.

 

Mielőtt azonban belevetnéd magad az alkotásba, szerezd be a legfontosabb hozzávalókat. Szükséged lesz egy sushi tekerő bambuszlapra, néhány lap norira (a vékony, zöld algalap), valamint rövid, kerek szemű rizsre (japán rizs vagy sushi rizs néven keresd). Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen a hosszú szemű, pergős rizsfajták nem alkalmasak a sushihoz! 

 

A töltelék többi része tetszőleges lehet: lazac, tonhal, avokádó, paprika, uborka, rákrudacska, stb. Egy hagyományos sushi lakomából természetesen nem maradhat ki a wasabi, illetve a szójaszósz sem. Ha pedig a tálalásnak is meg akarod adni a módját, akkor szerezz be evőpálcikákat, illetve néhány palatálat a Gasztronagykertől, amin majd elhelyezheted a kész makikat. 

 

Hogyan kezdj hozzá?

 

Először is a rizst készítsd el, hiszen ennek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt felhasználnád a tekercsekhez. A nyers rizst legalább 3-4 alkalommal alaposan mosd át; akkor jó, ha a tisztításhoz használt víz már egyáltalán nem lesz zavaros. 

 

Utána hagyd állni egy kicsit, majd főzd puhára. Ha megfőtt keverj hozzá egy kevés rizsecetet (vagy szakét), sót és cukrot, ezután várd meg, amíg teljesen kihűl. Közben készítsd elő, hámozd meg, szeleteld fel a többi hozzávalót. 

 

A maki összeállítása

 

Terítsd ki a bambuszlapot, majd tegyél rá egy réteg folpackot. Óvatosan helyezz rá egy lap norit, majd erre rakj egy marék rizst, és kezdd el finoman szétnyomkodni. Ha jól dolgoztál, akkor a rizs ragacsos, egyszerű lesz egyenletesen eloszlatni. Körülbelül fél centi vastagon borítsd be vele a norit, ügyelve arra, hogy az alsó és felső széleken legalább 2-3 centi helyet hagyj, így a végén össze tudod majd ragasztani a tekercset.

 

Ezután helyezd el a tölteléket a lap felső harmadára, majd a bambusz segítségével fentről lefelé haladva kezdd el lassan feltekerni. Vigyázz, mert az átnedvesedett nori könnyen szakad, úgyhogy nagyon óvatos mozdulatokkal dolgozz! 

 

Ha a végén a tekercs nem ragad össze, akkor kézzel vizezd be egy kicsit a norilap szélét, és úgy próbáld meg összetapasztani.

 

Ezután helyezd pár órára a hűtőbe, amíg az ízek összeérnek, majd lehet tálalni. Arra ügyelj, hogy a szeleteléshez nagyon éles kést használj, ugyanis a megpuhult norit csak ezzel tudod szépen elvágni. Rendezd el őket ízlésesen a már említett pala kínálótálon, készítsd oda a szójaszószt, a wasabit és az evőpálcikát. Jó étvágyat!

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>