. Ma György napja van.
Hogyan programozd az öntözőrendszered?
2020-09-17 21:58:31
Hogyan programozd az öntözőrendszered?

Hogyan programozd az öntözőrendszered?

Csak ezen folyamatok után jutottunk el egy olyan szintre, ahol csupán a rendszer programozásával kell foglalkoznunk. Azonban nem árt odafigyelni, mert ezt sem mindegy, hogyan teszed. A következő cikkben ehhez kapsz némi segítséget.

 

Az öntözőautomatikák felépítése

 

A modern öntözést támogató automatikák több különböző részegységből épülnek fel. Éppen ezért már az öntözőrendszer megtervezése során át kell gondolnunk, hogy pontosan milyen elemekre lesz szükségünk. Ugyanis ebben az esetben minden számít. Számít például a mágnesszelepek száma, valamint hogy milyen típusú automatikát szeretnénk alkalmazni. De az is lényeges kérdés, hogy milyen érzékelőkkel és hány eres vezérlőkábellel szereljük fel a rendszerünket.

 

Az automatikák vezérlőjének felszerelése

 

Az öntözést vezérlő automatikák rendelkeznek egy belső és egy külső egységgel. A beltéri öntözésvezérlő automatikák esetében ajánlott a trafót és a vezérlőegységet külön-külön, egymás mellé, zárt helyre tenni. A kültéri vezérlés ennél jóval “szabadabb”, hiszen felszerelhető az épületen kívül, de akár közvetlenül a mágnesszelepekhez vagy a szelepdoboz közelébe is. A csapra szerelhető automatika természetesen a csapra helyezhető el.

 

Az egyes vezérlők üzembe helyezéséről…

 

A beltéri vezérlők esetében az automatika váltóáram jelzésű csavarja alá kell bekötnünk a trafóban fellelhető vezetékeket. Mielőtt azonban a trafót bedugnánk a konnektorba, mindenképpen távolítsuk el az elemek helyét takaró műanyag tiltót. Egyesítsük az összes mágnesszelep egyik kábelét, majd egy vezetéken át juttassuk el a vezérlőhöz és kössük be a “C” jelölésű pontra.

 

A kültéri vezérlő bekötése hasonló elven történjen, annyi különbséggel, hogy ez esetben a vezérlődobozban van a beépített trafó. Ezért a hatékony üzembe helyezés érdekében szükséged lesz egy földelt villásdugóra és egy három erű kábelre. A vezérlőből kivezetett kábelekre vízmentes csatlakozóval illeszthetjük a mágnesszelepeket és az esőérzékelőt. Csapra is szerelhetünk öntözésvezérlőt, Hollander segítségével. Ezek többnyire elemmel üzemeltethetőek, az 1 és 2 zónás vezérlők egy-egy öntözési zónát működtetnek.

 

Ha még mindig van kérdésed, akkor az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai szakemberei szívesen segítenek, hogy minden gördülékenyen menjen!

 

Az öntözőrendszer programozási folyamata

 

Induljunk ki az automatika fővezérlőjének egyedi beállítási módjaiból. Beállítható a dátum és az idő, majd az öntözés indításának időpontja, néha pedig az egyes zónák indítási időpontja is. Beállítható az öntözési időtartam, akár a zónákra külön-külön is.

 

Gyakran a vezérlő alapbeállítása lehet, hogy minden nap öntöz, ez módosítható, sőt, még az évszakokhoz is igazítható az öntözés. Manuális vezérlés beállítására is lehetőség van.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>