. Ma György napja van.
Idén nem 15, hanem 20 első osztályt indítanak
2013-08-30 18:33:50
Idén nem 15, hanem 20 első osztályt indítanak

Idén nem 15, hanem 20 első osztályt indítanak

A város honlapjára „15 első osztályt indítanak” címen feltett, Eich Lászlóval, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetőjével készült videó-beszélgetés összefoglalása.

 

 

 

 

 

 

 

Az óvodákban tapasztalt  gyermeklétszám-növekedés most érte el az általános iskolát, és ez a folyamat várhatóan a következő években is tart majd. Az idén 538 elsőst irattak be Dunakeszin, 30%-kal többet, mint az előző tanévben. A megnövekedett létszám mindegyik iskolában egy-egy új tanterem kialakítását tette szükségessé. Az ebből eredő építési költségeket a város fedezte 6 millió Ft értékben, a termek berendezése 5 millió forintba került, és ez utóbbi költséget a tankerületi központ állta.

 

A legegyszerűbb volt a helyzet a Széchenyi iskola Posta utcai tagintézményében, ahol volt egy eddig nem használt tanterem, amit csupán be kellett rendezni és használatba venni.

 

A Fazekasban a számítástechnikai termet alakították át a kicsik számára, a számítástechnika oktatása pedig egy kisebb teremben történik majd, csoportbontásban, mint ahogyan eddig is.

 

A Kőrösiben a tanárit alakították át elsős tanteremmé, a tanárok pedig a könyvtárszobában kaptak helyet.

 

A Bárdos iskolában a Fő út 143-as új épületben a 2. emeleten alakítottak ki tantermet a 4. osztálynak, az ő felszabaduló tantermüket kapják meg az elsősök, őket a jogszabályok szerint még nem lehetne a 2. emeleten elhelyezni, azért volt szükség erre a megoldásra.

 

A Szent István iskolában egy kisebb termet nyitottak egybe a mellette lévő takarítói öltözővel és így alakítottak ki egy osztálytermet, a takarítók számára pedig az egyik szertárból alakítottak ki öltözőt.

 

Iskolánként tehát eggyel több első indult, a tavalyi 15-tel szemben idén 20 összesen. Ennek dacára szinte minden iskolában magasak az osztálylétszámok – ez alól egyedül a Fazekas kivétel –, van, ahol át is kellett lépni a törvényileg meghatározott maximumot, de erre van jogszabályi lehetőség.

 

A megnövekedett gyereklétszámhoz több pedagógusra van szükség, az ehhez szükséges státuszokat úgy néz ki, megkapják az iskolák. A pedagógusok kötelező óraszáma heti 22-26-ra növekszik. A terhelés egyenletes elosztása az igazgatók feladata lesz, nekik kell úgy beosztani majd a helyettesítéseket, hogy a kevesebb óraszámban tanítóra háruljon több. Most lép életbe a pedagógus életpálya modell, amitől nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülést várnak.

 

A Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményben vezetőváltásra került sor, az eddigi igazgató, dr. Ruszinkóné Czermann Cecília megbizatása lejárt, és 21 év vezetői munka után nem pályázott újra. Utóda Farkas Pál lesz, aki korábban a váci zeneiskola igazgatója volt.

 

A Dunakeszi Oktatási Központ szétvált korábbi részeire, Széchenyi és a Szent István vezetői maradtak, de egyelőre egy évre kaptak megbízást.  A  pedagógiai szakszolgálat a megfelelő Pest-megyei intézmény tagintézményévé vált.

 

Eddig tartott Eich László beszámolója. Ami joggal merülhet fel a városlakóban, és a riporterasszony nem kérdezett rá, hogy idén még megoldották valahogy a létszám növekedésével járó problémákat, de vajon mi lesz jövőre?

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>