. Ma Gedeon napja van.
Interjú Sarkadi Márton környezetvédővel
2011-05-19 08:12:19
Interjú Sarkadi Márton környezetvédővel

Interjú Sarkadi Márton környezetvédővel

Csőtörés történt a dunakeszi tőzegtavakkal szomszédos regionális szennyvíztisztító-telep melletti átemelőnél, 2011. április 7-én délután. A szennyvíz telep mellett a barna szennyvíz akadálytalanul hömpölygött a tőzegtavak melletti erdőbe és a Keszeg utcában. Az azóta eltelt időről, és állapotokról Sarkadi Márton környezetvédővel beszélgettem, aki körbekalauzolt a csodálatos helyszínen. Az előzményeket ITT olvashatják.

 

 

Pető Renáta: Történt-e valamilyen előrelépés, hogy április 7-én megtörtént az a bizonyos csőtörés?

 

Sarkadi Márton: Sajnos meglehetősen kevés érdemi lépésről számolhatunk be. A csőtörés napján összeszivattyúzta a DMRV a Keszeg utcába kiömlött szennyvíz nagy részét, de az erdőből gyakorlatilag semmit sem távolított el, noha a szennyezés zöme oda ömlött. A szóban forgó erdő nagyon érdekes élővilággal bíró, majdnem érintetlen terület, amit egyik oldalról egy horgásztó, a másik oldalról az 1970-es években szemétlerakóvá silányított terület fog közre. Érdemes megjegyeznünk, hogy a dunakeszi lápterületnek éppen ez, a felső része adta a legtisztább vizű forrásokat, amelyeket idős dunakesziek aranyforrásként emlegetnek. Az erdőben is több kisebb tavacska található, amelyeket általában tiszta forrásvíz tölt meg. A szennyezés másnapján készült képen éppen egy mocsári teknős mászik ki a zavarossá vált tóból. Merő cinizmus tehát a DMRV nyilatkozataiban szereplő fordulat, amikor arról írnak, hogy az erdőben folyamatosan feltörő „talajvíz” miatt nem tudták eltávolítani a szennyvizet.

 

P. R. A szennyvíz kiömlés másnapján helyszíni szemlét tartott a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és megállapította, hogy további szivattyúzásra a területen nincs szükség. Valójában akkor már másnap helyre állt a rend?

 

S. M. Valóban, másnap a Természetvédelmi Felügyelőség képviselője megtekintette a környéket, és mindent rendben levőnek talált. A környéket azonban még három héttel később is gyötrő bűz ülte meg. Levélben jeleztük a problémát a Természetvédelmi Felügyelőségnek, de sajnos eredménytelenül. A természet persze igyekszik jóvátenni az emberi hanyagság következményeit, és az erdőbe folyt mocsok lassanként lebomlik. 

Az egyik lényeges problémára azonban a további hasonló szennyezések elkerülése érdekében mindenképpen megoldást kell találni: a 3-400 méterrel távolabb fekvő Keszeg utcába egy használaton kívüli, félig felszámolt csatorna vezette el a szennyezést. Ez az úgynevezett kerülőág arra volt hivatott, hogy üzemzavar esetén, ha a szennyvíztisztító-telep nem tudta fogadni az érkező szennyvizet, a telep kikerülésével le tudják vezetni azt a Duna felé. Ezt a vezetéket mintegy tíz évvel ezelőtt alulról kezdve félig eltávolították a földből, és most a Keszeg utca mellett, az erdő szélén egyszerűen véget ér. A csőtörés idején túlfolyóként működve ide, a házak közvetlen közelébe vezette a szennyvíz egy részét. A csővezeték léte teljes mértékben szabálytalan, azt maradéktalanul fel kellett volna számolnia a DMRV-nek. Sajnálatos módon a csőtörés után sem kötelezte erre a Természetvédelmi Felügyelőség a DMRV-t, sőt még két héttel későbbi, erre vonatkozó levelünkben foglalt jelzésünket is figyelmen kívül hagyták, és csupán a Kossuth Rádióban elhangzott újabb riport nyomán ígértek hivatalos lépést. Így tehát bízhatunk benne, hogy legalább a jövőben nem kell számolni hasonló veszéllyel.

 

P. R. Mint ismeretes sok csatározás folyt a Tőzegtavak megmentéséért az Auchan-nal szemben. 2010. szeptemberében viszont a Pest Megyei Bíróság eltiltotta az Auchant a további természetkárosítástól a Dunakeszi lápon. Ezzel akkor pont került az ügy végére?

 

S. M. A tavalyi év - nyugodtam kijelenthetjük - fordulatot hozott a tőzegláp történetében. A civil tiltakozás hatására tavasszal egymás után vonta vissza a tőzegláp létét tagadó határozatokat a Természetvédelmi Főfelügyelőség. A megpróbáltatások azonban nem értek véget. Az Auchan, a Dunakeszi Önkormányzat és a terület korábbi tulajdonosa újabb pereket indított, amelyeket idén januárban veszítettek el véglegesen. Az Auchan egyébként még ezután is megpróbálkozott egy Legfelsőbb Bírósághoz intézett felülvizsgálati kérelemmel - de ennek már nem látjuk jelentőségét. A pereknél ráadásul fontosabb volt az, hogy a Zöldhatóság elrendelte a láp létének és kiterjedésének vizsgálatát, ami a védettség hivatalos bejegyzésének alapja. Szeptember végén és november elején két helyszíni szemle során egyértelműen rögzítették a szakemberek, hogy a lápokra vonatkozó kritériumoknak megfelel a terület élővilága. A bírósági eltiltás is ehhez az eseményhez kötődött, ugyanis az Auchan a helyszíni szemlék előtt megpróbálta kiirtani a növényzetet a láp nyugati részén. Szerencsére egy arra járó ismeretlen észrevette a favágókat, kinyomozta a telefonszámomat, és jelezte az eseményt. Ezek után a rendőrök és a természetvédelmi hatóság segítségével sikerült leállítani az illegális munkát. A kivágott fák, cserjék azóta is ott vannak. A dunakeszi illetőségű vállalkozó egyébként ügyvédje útján később perrel fenyegetett engem, személyiségi jogainak megsértése miatt. A Bíróság azonban néhány napon belül eltiltotta az Auchant minden hasonló cselekménytől, és ezután nem is próbálkoztak ilyesmivel. Reméljük, lassan a hivatalos vizsgálat is véget ér, és ismét bejegyzik a láp védettségét. Talán az is jót jelez, hogy az Auchan hazahívta magyarországi vezérigazgatóját, és új vezetőt nevezett ki. Nem csodálkoznék, ha a dunakeszi eseményeknek is lenne közük a vezetőváltáshoz, de ettől függetlenül is bízhatunk abban, hogy egy új igazgató nem éppen ugyanabba a hibába esik, mint elődje. Véglegesen azonban soha nem nyugodhatunk meg. Egy ilyen jó fekvésű terület mindig is csiklandozni fogja a befektetők kíváncsiságát. Nem feledhetjük, hogy elpusztítani könnyen lehet egy természeti értéket, de megvédeni soha nem lehet végérvényesen.

 

P. R. Köszönöm a beszélgetést.

 

A képgalériában Halász József olvasónk csodálatos fényképeit tekinthetik meg az Óceánárok és Tőzegtavak mentén tett kirándulásáról.

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>