. Ma Gedeon napja van.
Kútgyűrűk és darázsfészek
2014-07-13 15:35:23
Kútgyűrűk és darázsfészek

Kútgyűrűk és darázsfészek

Egy korábbi cikkel  sikerült darázsfészekbe nyúlnom. Azokról a kútgyűrűkről van szó, a  IV. Béla utcából,  amelyeket a sebességkorlátozás legújabb eszközeiként alkalmaz városunk.. Kaptam néhány véleményt a facebookról – én nem vagyok fenn – ezek ilyenek is, olyanok is, nyilvánvalóan leginkább a kedves olvasók korábbi tapasztalataitól, meg attól függően, hogy ki merre lakik.

 

 

 

 

 

Kezdem azzal, hogy együttérzek mindenkivel, akinek hozzátartozóját, ismerősét baleset érte. Nehéz azt mondani nekik, hogy nem biztos, hogy a kútgyűrű a legmegfelelőbb eszköz az ilyenek megelőzésére. Na de nézzünk egy véleményt:

 

… Valóban nem túl szép látvány a betongyűrű, de legalább hatásos és nem lopják el. Talán. Miért van rá szükség? Lakó pihenő övezet lévén kint van a 20 km/h-ás, valamint a behajtani tilos kivéve célforgalom tábla. Csak valahogy ez senkit sem érdekel. Annak az utcának a forgalmának kb a 90 %-át az átmenő forgalom teszi ki, ami egyébként ugye szabálytalan, hiszen tábla is tiltja. Namost ezek az átmenők ráadásul nagyon szoktak igyekezni a Tescoba -biztos mert akciós a farhát- ezért átlagosan 60 km/h-val száguldanak az egyébként végig jobbkezes utcán...

 

A kútgyűrűk kihelyezése  beismerés

 

Hát igen: „Csak valahogy ez senkit nem érdekel.”  Vannak szabályok, és vannak, akik ezeket semmibe veszik.  A kútgyűrűk kihelyezése annak a beismerése, hogy a város semmit nem tud, és nem is akar kezdeni a szabálytalankodókkal. Így akarja kikényszeríteni, hogy ne száguldozzanak.

Azokban az utcákban talán tényleg nem is fognak ezek után, de ahol nincs kútgyűrű? Vagy tegyünk mindenhova? Nem inkább arra kéne ösztönözni autós lakótársainkat, hogy betartsák a szabályokat? Én még emlékszem az „Én megállok a zebránál” matricákra. Nem hittem bennük. És tessék: néhány év alatt lényegesen javult a helyzet! Valami hasonlót kéne kitalálni.

 

Fölösleges korlátozások helyett  biztonságot teremteni

 

A másik dolog: érdemes lenne azon is eltöprengeni, hogy vajon miért pont azokban az utcákban volt szükség a kútgyűrűkre.

Általában ott jellemző a tömeges gyorshajtás, ahol az útviszonyok azt megengedik. Ez a két utca tehát  – kútgyűrűk nélkül – szinte csábít a gyorshajtásra. Az utcának csak az egyik oldalán vannak házak, ráadásul a legtöbb előtt járda is van. A hiányzó járdákat kéne megépíteni, és akkor senki sem gyalogolna az úttesten. Gyerekeket sem igen látni arra játszani; a szülők valószínűleg nem örülnek annak, ha csemetéik a töltésnél császkálnak, ahol könnyen eltűnhetnek a szemük elől. Tehát lehetne haladni, ha a mesterséges akadályok nem lennének. Minek vannak akkor a korlátozó táblák? Miért lakó- pihenő övezet az az út is? És miért tilos ott az átmenő forgalom? Senkinek nem jutna eszébe pl. a Repülőtéri utat lakó- pihenő övezet táblával ellátni, pedig az is egy lakópark szélén van.

 

Fölösleges korlátozások helyett tehát biztonságot kéne teremteni a városban a járdák megépítésével ott, ahol van elég hely.

 

Nem biztos, hogy azok a fő vesztesek, akik kerülőre kényszerülnek

 

Na de nézzük a hozzászólás végét, ez pont jól jön a mi végső érvünkhöz:

 

...És, hogy miért nem lehet keresztül hajtani? Amíg nem volt ott a lakópark addig szántó volt ott, tehát előtte sem tudott senki arra menni. Akkor most miért érzik sértve magukat, hogy körbe kell menniük? …

 

Való igaz, ott régen szántóföld volt; egyszer próbáltam ott átmenni, és elég nehéz volt kievickélni a sárból. Most utca van, jól járható.

 

Néhány éve még a Megyeri-híd sem volt meg, mégis furcsálná mindannyiunk, ha minden különösebb ok nélkül azt mondanák neki, ne használja. És ezzel nem csak az járna rosszul, akinek a Megyeri-híd lerövidítené az útját, hanem a kerülő útvonal mentén lakók és az ott közlekedők is. Az Árpád-híd dugói állandósulnának. A Szentenderi úton még rosszabb lenne a helyzet. A Váci úton lakók sem lennének nagyon boldogok.

 

Itt sem biztos, hogy azok a fő vesztesek, akik kerülőre kényszerülnek, bár aki nap mint nap arra járna, az talán a benzinköltségén is észreveszi. Akiknek az érdekeire figyelemmel kéne lenni, azok, akik az elkerülő utak mellett élnek. Most egy másik hozzászólótól idézek -- igen, a szövegkörnyezetből kiemelve, ami nem szép dolog – de pont jól illik ide, nem tudnám ennél szebben mondani:

 

Ott is élnek-minden bizonnyal- kisgyermekes családok, akik szeretnének biztonságosan közlekedni az utcán.

 

Bizony, van élet a lakóparkokon kívül is. És elnézést, senkit nem akarok megbántani – de ezeknek az utaknak a forgalma régen lényegesen kisebb volt, nem ilyen forgalomra voltak  ezek tervezve, és a burkolatuk állapota is hagy némi kívánalmat. Ha több úton bonyolódik a forgalom, egy-egy útra kevesebb teher jut, a fölösleges korlátozások tehát méltánytalanok az ilyen régi utcák lakóval szemben.

 

Itt vagyunk ebben a városban, régi és új lakók. Ugyanaz az érdekünk: a biztonság. Valódi megoldásokat keressünk, és ne érjük be ilyen kútgyűrűkkel! És figyeljünk, vigyázzunk egymásra!

 

Nehogy félreértse valaki, a lakóparkok belsejében a lakó- pihenő övezet jogosságát nem vitatom. Végül annak, aki a nevemet hiányolta: azt a bizonyos sokat vitatott cikket is én írtam. Megjegyzem végül, hogy az említett útvonalon legfeljebb kerékpárral és gyalogosan mentem még végig, bár lehet, hogy kerékpárral sem lenne illendő.

 

                                      – R. Cseresnyés Mária

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>