. Ma Márk napja van.
Meglepő körzethatárok – egy új iskola reményében
2014-03-20 21:18:15
Meglepő körzethatárok – egy új iskola reményében

Meglepő körzethatárok – egy új iskola reményében

Akinek szeptemberben megy iskolába a gyereke, és a Fenyő lakópark vagy Alagliget környékén lakik, bizonyára túl van már az első meglepetésen, hogy melyik iskolába kell menniük beiratkozni. Az új körzethatárokat ki kellett, hogy tegyék az óvodák hirdetőtáblájukra, de a város honlapján is olvashatók.

 

 

 

 

 

 

Az említett területekről a kisdiákok korábban a Széchenyi iskolához tartoztak, ami praktikusan azt jelentette, hogy iskolai életüket a Posta utcában kezdték. Na, ez sem volt nagyon közel, mondjuk egy alagligeti kisdiák számára, a távolság durván 2 km, valószínűleg kevesen jártak gyalog: vagy a reggeli busszal vagy gépkocsival vitték a legtöbb gyereket a szülők iskolába. Az új körzetek kialakítása szerint viszont egy alagligeti leendő elsős már nem a Széchenyihez, hanem a Bárdoshoz tartozik, ami Alagligetről kb. 5 km. Ez a távolság a mai elpuhult világunkban gyalogosan iszonyatosnak tűnik. A körzetek ilyen kijelölése nyilvánvalóan magyarázatra szorul, és ezt a magyarázatot meg is kapták az érintett szülők március 19-én, a Széchenyi iskola aulájában Eich László tankerületi igazgatótól.

 

Dunakeszin sok a gyerek, hiszen a néhány éve épült lakóparkokba zömmel fiatal családok költöztek. Gond volt már az óvodai férőhelyekkel is, és mostanra gond van az iskolával. Már az új tanévet is csak úgy tudta a város elkezdeni, hogy az iskolákban kényszerű átalakításokat hajtottak végre, hogy minden osztályt le tudjanak ültetni valahol. Írtunk erről mi is korábban. Már ekkor gyanítható volt, hogy a következő tanév nem lesz így megoldható, és mára – a népességi adatok ismeretében – világossá vált, hogy a városnak új iskolára van szüksége. Az is nyilvánvaló, hogy nem egy-két évről van szó, hanem hosszú távról, tehát nem egy konténer-iskola telepítésére kell gondolni, hanem iskolaépítésre, éppen az Alagliget és a Fenyő lakóparkban lakó gyerekek számára.

 

A dolgok jelenlegi állása szerint az új iskola építkezése vagy a kutyakiképző központtól, vagy az Életfa Rehabilitációs Intézettől megkapott telken kezdődhetne meg, és várhatóan a 2015/16-os vagy a 2016/17-es tanév őszén indulhatna benne a tanítás, felmenő rendszerben, vélhetően 2-2 párhuzamos osztályban. A tervek szerint a legelső évfolyam a környékről idén szeptemberben iskolába kerülő kisdiákokból állna, ők tehát második osztálytól – rosszabb esetben a harmadiktól -- már ide járnának.

 

Ezekre a gyerekekre  tulajdonképpen már a mostani beiratkozástól úgy tekintenek, mint az iskola leendő tanulóira, úgy is fogják őket osztályokba beosztani, hogy az épület elkészültekor a kisdiákok osztályostul, tanítóstul fognak átköltözni az új iskolába, így a váltás nem okoz majd törést életükben, annyi történik mindössze, hogy a régi ismerősök között egy új, közelebbi épületben folytathatják majd tanulmányaikat.  Az új iskola valóban olyan közel lesz lakhelyükhöz, hogy már akár harmadiktól-negyediktől is járhatnak egyedül.

 

Ez az iskola viszont egyelőre nincsen még kész, sőt, még a helye sem biztos. A gyerekeknek addig is járni kell valahová, egy-egy osztály tanulóit együtt kell elhelyezni. Erre született a mostani döntés: az alagligeti gyerekek a Bárdosba fognak járni, a Fenyő lakóparkiak és a Fóti út túloldalán lakók pedig a Szent Istvánba.

 

Akik a Szent Istvánba kerülnek, kb. 800 méterrel mennek majd messzebbre, mint ha a Posta utcába járnának, viszont van reggelente ingyenes busz a Fóti úton, ami elvisz a vasúti felüljáróig, innen pár perc gyaloglás az iskola. Kényelmetlenség persze, de egy, maximum két évig kibírható, különösen egy szép, új, közeli iskola ígéretével.

Az Alagligetiek számára az ő körzeti iskolájuk – a Bárdos – viszont csakugyan gyalogosan elérhetetlen távolságban van, ráadásul tömegközlekedés sincsen arrafelé. Számukra az eljutást  ingyenes iskolabusszal fogja a fenntartó megoldani: A gyerekek reggel a lakópark egy meghatározott helyén – ez valószínűleg a temetőnél lévő parkoló lesz – gyülekeznek majd. Itt várja őket a busz és egy tanítónő, 20 – 30 perccel a tervezett indulás előtt. A szülő a tanítónőnek adja át a gyereket, és tőle is veszi majd délután át, szintén a parkolóban. Délután valószínűleg két időpontban jön majd busz, hogy ki melyikkel jön, azt a szülővel egyezteti az iskola.

 

A korábban leírtak szerint ez a megoldás egy – legfeljebb két – évig lesz így, utána a gyerekek már az új iskolába járhatnak. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy egy vagy két évről van-e szó, és nem csak a gyereknek és a szülőnek, de a fenntartónak sem, hiszen az iskolabusz üzemeltetése komoly pénzbe kerül. Az, hogy egy, vagy két év, nagyban múlik a szülők hozzáállásán.

 

Évről évre előfordul, hogy úgy döntenek  szülők, hogy gyermeküknek Pesten keresnek inkább iskolát. Ez nyilvánvalóan az ő döntésük, tegyék, ha úgy látják jónak. Ha a körzethatármódosítástól sokan rettennek meg, és viszik Pestre gyereküket, akkor az új iskola építésének szükségessége kevésbé lesz meggyőző az állam számára (hiszen az állam építteti az iskolát), lehet, hogy a kivitelezést később kezdik el, ekkor fordulhat elő, hogy még a 2015/16-os tanévet is a régi helyen kell a gyerekeknek folytatniuk, de 2016 szeptemberére mindenképp el kell készülnie az iskolának, mert ekkorra a megnövekedett gyereklétszám a régi keretekben kezelhetetlenné válik.

 

Ha most úgy gondolja az Olvasó, hogy a helyzetet teljes bonyolultságában érti már, akkor sajnos téved: a következő tanév elkezdése sem annyira magától értetődő, ugyanis jelenleg azok a tantermek sem állnak még készen, amelyek a leendő új iskola elsőseit átmeneti időre befogadnák; mind a Bárdosban, mind a Szent Istvánban jelentős átalakítást kell még végrehajtani, és mindezt persze a nyári szünet alatt, hiszen a munkálatok az iskola működését nem befolyásolhatják.

 

A Bárdosban valamennyivel egyszerűbb a helyzet, a Fő út 143. alatti épületben megvan a 2. és 3. emelet, csak jelenleg használhatatlan állapotban, itt  6 tantermet és 1 csoportszobát alakítanak ki, ez akár egy hónap alatt megtehető. A Szent Istvánban is 6 új terem és 1 új csoportszoba lesz, de ez csak emeletráépítéssel oldható meg, lehet, hogy ezért itt az idei tanév 2 héttel hamarabb fejeződik be, a következő meg annyival később kezdődik.

 

A leendő új iskoláról annyit, hogy valószínűleg 2 lépésben készül majd el: az első ütemben a tornaterem, és annyi tanterem, hogy az első és a második (esetleg a harmadik) osztályokat el lehessen helyezni. A többi része úgy épülne, hogy a már meglévő termekben folyik közben a tanítás. A funkció sem teljesen kiforrott még: elképzelhető, hogy a zeneiskola is itt kapna új otthont, vagy egy másik elképzelés szerint itt épülne fel – teljesen elkülönítve – a katolikus iskola is.

 

Végezetül, azokról az alternatívákról, amelyek mindenkiben felmerülnek, és a döntéshozók elvetették:

 

Kézenfekvő lett volna az egyes iskolák körzethatárát pár utcával módosítani, hogy az eddig a Széchenyihez tartozó gyerekek beférjenek most is a Széchenyibe. Ez sajnos már nem működik, az összes lehetséges változtatást megtették már a korábbi években, a két új lakópark gyereklétszámát a Széchenyi semmiképp nem tudná felvenni.

 

Másik megoldás: nem tudomást venni arról, hogy a Széchenyihez tartozó gyereklétszám mennyire megnőtt. Az iskola köteles ugyan felvenni a körzetéhez tartozó gyereket, de ha egyszerűen nincs annyi pad, (pontosabban, az osztálylétszám túlhaladná az engedélyezettet), akkor nem vehetnek fel mindenkit. Ilyenkor marad az előírás szerinti sorshúzás: a véletlen dönt, hogy ki kerülhet be, és kinek kell máshová mennie. Ekkor az eljutást oldhatja meg minden család úgy, ahogy tudja, az egymáshoz közel lakó gyerekeket elszakítják egymástól, és az új iskola nyitása sem megy zökkenőmentesen.

 

Voltak kérdések is a tájékoztató végén a szülők részéről, ezek közül néhány, ami közérdeklődésre tarthat számot:

 

Meg lehet-e oldani, hogy a testvérek egy helyre járjanak?

Eich igazgató úr nem tudja garantálni, hogy felvegyék a kicsit oda, ahová a nagy jár. Megtesznek mindent. Ha marad hely az osztályban, arra elsősorban testvért vesznek fel. Ha nem marad, sajnos nem megoldható.

 

Egy szülő felvetette, hogy ha ő a gyerekét a Bárdosba íratja, szeretné végig oda járatni.

Horváthné Szentléleki Katalin igazgatóasszony megnyugtatta, hogy erre van lehetőség, jelezze ezt már beiratkozáskor. Ajánlotta az ének- zenei tagozatot, ha a gyereknek kedve van a zenéhez.

 

Kérdés volt a beiratkozás menete, ha valaki nem a körzeti iskolát választja.

Ilyenkor is a körzeti iskolába kell mennie a szülőnek először, és jeleznie kell, hogy másik iskolába vinné a gyerekét, ha felveszik. Utána kell mennie a választott iskolába.

 

A tájékoztatón elhangzottakat a szülők vegyesen fogadták. Nyilvánvaló módon senki nem nagyon örült az átmeneti kényszerű megoldásnak, azt feszegették, hogy miért most tartunk az iskolaépítésnél, amikor már jó néhány év óta várható volt, hogy ez lesz a helyzet. Eich László megértéssel végighallgatta őket, és bölcsen visszaterelte a beszélgetést az eredeti mederbe, hiszen a helyzet adott, változtatni nem lehet rajta, az viszont mindenkinek érdeke, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk rá.

 

                  - R. Cseresnyés Mária

Utoljára frissítve: 2014-05-30 10:38:21

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>