. Ma Gedeon napja van.
Mi lesz veled, Vasutas? 1.
2015-04-25 14:48:43
Mi lesz veled, Vasutas?    1.

Mi lesz veled, Vasutas? 1.

 

Magyi-pálya, hétköznap délután.  A füves és a műfüves edzőpályán gyerekek rúgják a labdát a hosszú ideje a Vasutasnál dolgozó rutinos szakképzett edzők irányításával. A gyerekek szemmel láthatóan ugyanúgy élvezik a foglalkozást most is, mint mindig, a pálya szélén várakozó szülők között viszont feszült a hangulat. Kisebb csoportokban beszélgetnek, néhányan aláírásokat gyűjtenek. Az egyesület jövőjéről és a gyerekek sportolási lehetőségéről van szó. Azt susmogják, hogy már meg is érkezett a finom utalás arra, hogy igazoljon át mindenki a Kinizsibe, mert a Vasutasban nem lesz lehetőség tovább focizni. Hogy mi igaz a szó-beszédből, nem világos egyelőre, de egyre sokasodnak a baljós jelek, amelyek alátámasztani látszanak ezt a feltételezést. 

 

Egy kis történelem

 

A Dunakeszi Vasutast 1926-ban alapították a MÁV dolgozói. Befizetéseikkel, kétkezi munkájukkal teremtették meg a sportolás lehetőségét önmaguknak és utódaiknak.

Ha csak a labdarúgás-szakosztályt tekintjük, akkor is olyan napjainkban is tisztelt sportemberek játszottak az egyesületben, mint Détári Lajos, Telek András, Véber György, Urbán Flóri, Cseh András, Kriska Gábor, Adi János. Az egyesületnek tehát vitathatatlanul nagy múltja és értékes eredményei vannak.

 

A hagyományokat követve

 

Lőrinc László kb. 10 éve dolgozik itt az utánpótlás-nevelésben minősített edzőként és pedagógusként. Szakképzett kollegáival, barátaival, egykori csapattársaival Mikessy Xavérral, Dizmatsek Emillel, valamint Dr. Rainiss Évával. Az óvodás korosztálytól a kamaszokig kb. 150 gyerekkel foglalkoznak jelenleg. Eredményeikre joggal lehetnek büszkék, legyen itt csak egyetlen példa: a tavalyi szezonban az U14-es csapat veretlenül, pontot sem vesztve nyerte meg a váci csoportban a bajnokságot. De ami még ennél is fontosabb, a gyerekek szívesen járnak ide, sikerült itt egy jó, összetartó közösséget teremteniük.

 

 (a cikk a hirdetés után folytatódik)

 

 

 

A gondok kezdete

 

Az elődök által felépített létesítményt 2012 októberében vásárolta meg Dunakeszi jelképes 1 forintért, hogy "hosszú távon szolgálja a város lakosságának sportolási, szórakozási igényeit". http://www.dunakanyarregio.hu/index_article.php?cikk=4186 

 

A gondok ezután kezdődtek, hogy míg lakcímkártyával a dunakeszi lakosok ingyen használhatják pl. az extrém sportok (BMX, gördeszka) számára frissen felépített pályát, vagy akár a futópályát is, addig a Város a focipályákra (edzőpálya szervezetlen keretek között ingyenes, szakember által szervezett keretek között fizetős) olyan használati díjat állapított meg, ami szinte ellehetetleníti Lőrinczék munkáját. Az indok az volt, hogy a Vasutast a Város nem tekinti saját egyesületének, ellentétben a Kinizsivel.



Csak hogy valami fogalma legyen a kedves Olvasónak a használati díjakról: 

kis műfüves pálya

bruttó   3 500 Ft/ óra

nagy műfüves pálya

bruttó 25 000 Ft/90 perc

center pálya

bruttó 22 860 Ft/90 perc

füves edzőpálya

bruttó 12 750 Ft/90 perc

 

 

Ráadásul a Vasutas utánpótlás-nevelése nem kap egy fillér támogatást sem a Várostól a Kinizsi Utánpótás SE évi 7 500 000 Ft-jával szemben. Az szakosztály a TAO-ból és a tagdíjakból tartja fenn magát, egyre nehezebben, úgy, hogy a felszerelést, a labdákat a szülők veszik meg.

 

Talán mondanunk sem kell, hogy az itt focizó gyerekek többsége szintén dunakeszi lakcímkártyával rendelkezik.

 

Akikről elfeledkeztek

 

Különös jel volt, hogy a területen létesített műfüves pálya ünnepélyes átadására épp csak az eddig is itt sportoló Vasutas kis labdarúgóit "felejtették el" meghívni, a pályát tehát a rivális Kinizsi avatta, amelynek telephelye egyébként a Fóti úton van. Adminisztrációs hiba történt - nyilatkozta állítólag a város sportigazgatója, Seltenreich József. Hát ne történjen! Később olyasmit is lehetett hallani, hogy a két egyesület közti rossz kapcsolat miatt nem lehettek ott a Vasutas labdarúgói az átadáson.

 

Nem felhőtlen a kapcsolat

 

Tény, hogy a két egyesület között valóban nem felhőtlen a kapcsolat. Ennek csupán egyik oka a rivalizálás, és hogy szemmel látható, hogy a városvezetés kivételez a Kinizsivel. A másik, hogy a szülők szerint a Kinizsiben más elvek szerint dolgoznak, mellyel szűkebb kört tudnak megcélozni. Mesélik, hogy egyre több gyerek jön át a Vasutasba a Kinizsiből, és 2 edzés tapasztalatai alapján már a gyerekek is úgy döntenek, hogy a Vasutasban szeretnének játszani, mert itt jobban érzik magukat.

 

Folytatás a Kinizsiben?

 

Ilyen körülmények mellett kényszerítenék át a gyerekeket a Kinizsibe. Ennek mikéntjéről egyelőre nem lehet semmit sem tudni, de bármi módon is történne, semmiképp nem lenne elfogadható. Sem azt nem tudják a szülők elképzelni, hogy a gyerekek ne az itteni edzői csapathoz járjanak, sem azt, hogy hozzájuk ugyan, de edzőiknek alkalmazkodni kelljen a Kinizsiben kialakult munkastílushoz, az ottani légkörhöz. Azt sem tartják megnyugtatónak, hogy a Kinizsi (és a Város) a mai napig nem volt képes kivizsgálni, hogy miként történhetett meg, hogy az utánpótlás nevelésére szolgáló intézményben, annak öltözőjében is, pornófilmet forgattak.  http://www.borsonline.hu/cikk.php?id=56328  A felelősök feltehetőleg jelenleg is kapcsolatban állnak a Kinizsivel, esetleg most is ott dolgoznak.

 

Ekkora városnak kell is két egyesület

 

A szülők szerint a szakmai érvek is amellett szólnak, hogy ekkora városnak szüksége van mindkét egyesületre. Amit elmondanak, teljesen logikusan hangzik:

 

„A gyerek azon túl, hogy öröm számára a focizás, egy idő után igényli, hogy megmérettessék, egy meccsen viszont nem lehet több száz gyereket játszatni. Több egyesület esetén azok is lehetőséget kapnak a megmérettetésre, versenyzésre, a csapatban való együttdolgozásra, akik nem feltétlenül kiemelkedő tehetségek.”

 

Még néhány szülői vélemény

 

„Gyerekeink rengeteget fejlődtek fizikailag, testileg és - nem utolsó sorban - lelkileg. ... Az edzők profi módon vezetik le az edzéseket, egyfajta harmóniát teremtenek, ahol minden gyerek jól érzi magát. Itt nincs rivalizálás, nincs különcködés; a sport szeretetére, az összjátékra, és az összetartásra  nevelik a gyerekeket, és - bátran mondhatjuk - sikerrel.”

 

„150 kisgyerek jár ide edzeni, néhányuk focista és edző szeretne lenni. Nekünk az a legfontosabb, hogy szeretik, élvezik, amit csinálnak, és nem tudjuk, hogy mondanánk el nekik, hogy nem járhatnak ide tovább. Ha megszűntetik a Vasutast, ezek a gyerekek a „családjukat”, a barátaikat fogják elveszteni! Széthullik egy szuper kis közösség! Ezek a gyerekek szeretik az edzőiket, felnéznek rájuk és ragaszkodnak hozzájuk. Ha ezt az egyesületet megszűntetik, sok gyerek nemcsak a labdarúgást, de lehet, hogy még a sportot is abbahagyja!”

 

Kedves döntéshozók, ugye nem ezt akarják?

 

(Folyt. talán még köv.)

 

                                                                          - DHmm

 

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-04-25 14:58:53

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>