. Ma Auguszta napja van.
Mutyi, mutyi hátán…- interjú a dunakeszi MSZP új elnökével
2016-06-29 14:09:18
Mutyi, mutyi hátán…- interjú a dunakeszi MSZP új elnökével

Mutyi, mutyi hátán…- interjú a dunakeszi MSZP új elnökével

A Magyar Szocialista Párt a múlt hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát, ahol Molnár Gyulát választották meg a párt elnökének. Néhány hete lezajlottak a helyi tisztújítások is, a dunakeszi szervezet is új vezetőt választott, Fári János személyében.


Fári János 1977 óta foglalkozik helyi szinten aktívan a politikával, többször volt jelölt és a listán is szerepelt, de testületbe eddig a rendszerváltás után nem került be. (előtte az akkori 1. sz. körzetben 1980-85 között tanácstag volt). Egyébként épületgépész mérnök, 1975-óta él Dunakeszin, ha ideje engedi szívesen játszik az unokáival.

 

Hírhatár: A legutóbbi választásokon, elég gyengén szerepelt a párt, ennek okán el is tűnt egy kicsit szem elől. Most, hogy Ön lett az elnök, mi fog változni, láthatóbbak lesznek-e, a Dunakeszi közéletben?

 

Fári János: A legutóbbi választás… Az önkormányzati választáskor is összefogásban gondolkodtunk, mint ami megvalósult tavasszal az országgyűlési választásokkor; azonban az önkormányzati választáson már nem sikerült összefogni. Rövid idő maradt a fölkészülésre, ez erősen hatott a szereplésünkre.

 

Már korábban megkezdtük a Damjanich utcai székház státusának rendezését, hisz jelentős bérleti és közüzemi tartozás halmozódott föl. Ezek nagy részét – a tagság egyéni hozzájárulásából – jórészt sikerült rendezni. Az épület részleges felújítása után az MSZP helyi közösségi házaként szeretnénk működtetni. Ahogy Ön fogalmazott: „a párt… el is tűnt egy kicsit szem elől.” Szeretnénk ismét visszakerülni „szem elé”! Szeretnénk jobban beépülni, ismét meghatározóvá válni Dunakeszi közéletében. Tovább akarunk nyitni a civil szervezetek felé, amely nyitás már korábban megkezdődött. Rendezni kell viszonyunkat a demokratikus oldal többi erőivel is. Ez most a kongresszuson, az új pártelnök programjával új hangsúlyt kapott.

 

Hh: Eléggé kínosan érinthette a helyi szervezetet, az „Ábri ügy”, akinek másfél éve folyik a méltatlansági ügye. A helyi MSZP eddig, nem hallatta a hangját ebben az ügyben, mint új elnök tervez-e bármilyen lépést a képviselővel kapcsolatban? Az is köztudott, hogy az elmúlt években a Fidesszel együtt, illetve a Fidesznek megszavazott szinte mindent? Akar-e ezen a helyzeten változtatni?

 

FJ: Ez valóban kínos ügy: szervezetünkről néha tudathasadásos képet is fölrajzol. Itt most gondolok olyan ügyekre, amelyet, mint képviselő megszavazott, és ugyanebben az ügyben az MSZP a civileket segítve tüntetéssel tiltakozott. Mindez megoldásra vár, mint ahogy az említett méltatlansági ügy is. A törvény előírásai a mi képviselőnkre is vonatkoznak, azt be kell tartani. Eddig az MSZP „házon belül”, a nyilvánosság kizárásával próbált megoldást találni. Ezt az ügyet le kell zárnunk úgy, hogy a törvényes rend helyreálljon, ugyanakkor minél kevésbé sérüljön az emberi méltóság.

 

Hh: Elég sokszor bírálja a városvezetést, több pere is volt, illetve van folyamatban, tényleg ennyire rosszul csinálják a dolgukat, vagy a perek mögött valamilyen személyes konfliktus is húzódik? Mik azok, amiket mindenképpen máshogy csinálna, mik a jelenlegi vezetés legfőbb hibái?

 

FJ: Részemről semmi személyes konfliktus nincs a jelenlegi vezetéssel; nincsenek – állításukkal szemben – személyes ambícióim. Ha lettek volna, akkor életem során lett volna sok alkalom azok ki- és megélésére. Persze részükről jól látható: aki bírálni meri őket, azt el kívánják tiporni.


Ami kifejezetten bosszant, és ami részemről a bírálat alapja a Dunakeszi város közpénzeinek herdálása, az épített és a természeti környezet értékeinek fölszámolására tett kísérletek. A város vezetői sokszor magánpénzüknek tekintik a közpénzt.

Akkora lehetőségei vannak Dunakeszinek, mint kevés városnak Magyarországon. Csak néhányat említek: repülőtér, lovas tréningközpont és lóversenypálya, a Duna, a horgásztavak, stb… Erre a repülőtérre minden mást akartak tenni: Eurodisneylandet, kisebb nagyobb sportcsarnokokat, Újpest (!) részére focipályákat; a repülést korlátozva, ellehetetlenítve. Ugyanezt képzelték el a lóversenypályára is. A Duna parton nincs a régi strand sem, fürdési lehetőség sem… Elkótyavetyélték a régi strandunkat is… Míg a jóval kisebb város Gödön két dunai strand is van kiváló vízzel, az a víz már Dunakeszinél nem felel meg, pedig közben nincs szennyezés. Hát nem érdekes? Nincs kihasználva a Duna: a kirándulóhajók nem itt, hanem Horányban kötnek ki. A horgásztavak telektulajdonosait vegzálták és vegzálják, mert ki mertek állni a védett tőzegláp megmentéséért!

 

Mutyi, mutyi hátán… az útalapítványon át, a vezetők gyanús személyi vagyongyarapodásán, az építési engedélyek, a közbeszerzések machinációján, a Városháza személyzeti politikáján át oldalakon keresztül lehetne sorolni!


Mindezeket nem tudom szó nélkül hagyni. Ez meg is határozza, mit kellene másképp csinálni. Szinte mindent! Az anyagiakat teljes mértékben a dunakesziekre, az életminőségük javítására kell fordítani, nem pedig különféle zsebekbe szétforgácsolni! 

 

Az ominózus perek – polgári és büntető – is amiatt indultak ellenem, mert Dióssira, Erdészre, Homolyára egy interjúban azt mondtam: csalnak, lopnak, mutyiznak. A polgári perben már jogerősen, a büntetőperben első fokon fölmentettek bűncselekmény hiányában!

 

Hh: Hogyan tovább, mik a következő lépések, milyen lépésekkel tervezi a párt felerősítését? Tervezi-e, hogy szorosabbra fűzi az együttműködést a helyi ellenzék képviselőivel?

 

FJ: Mindenképpen nyitnunk kell a lakosság és a civilek felé. Meg kell mutatni, hogy az MSZP egy vállalható, harcos baloldali párt. Ehhez persze a pártról kialakult országos képnek is ez irányban kell változnia! Ezzel egy időben tagságunkat fiatalokkal is bővíteni kell. Ez nem reménytelen, hisz a szomszédos Fóton is sikerült. Több rendezvényt kell szerveznünk, s nem csak politikai rendezvényekre gondolok. Még jobban ki kell lépni az emberek közé! Képviselni és segíteni kell őket helyben is, országosan is!

 

A helyi ellenzékről már ejtettem szót; itt is megerősítem: rendezni kell a viszonyunkat a baloldal többi képviselőjével.


Együttműködőbbnek kell lennünk, a közös cél érdekében: a Dióssi-Erdész tandem, a Fideszes vezetés leváltására.

 

Az, hogy ez megvalósítható, az bebizonyosodott már idén tavasszal, a reptérre tervezett újabb sportcsarnok kapcsán: a tiltakozásba beállt magánszemély mögé fölsorakozva, ezt a munkát sokféle módon együtt segítve sikerült az eszement tervet megakadályozni anélkül, hogy a sikert bármelyikünk is kisajátította volna!

 

Hh: Köszönöm az interjút.

 

FJ: Köszönöm a lehetőséget.

 

 

N.N.

 

Utoljára frissítve: 2016-06-29 14:19:51

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>