. Ma Márk napja van.
Önkéntes diákmunka Dunakeszin _ ajándékcsomag és polgármesteri beszámoló kézbesítése az időseknek.
2013-12-12 15:53:22
Önkéntes diákmunka Dunakeszin _ ajándékcsomag és polgármesteri beszámoló kézbesítése az időseknek.

Önkéntes diákmunka Dunakeszin _ ajándékcsomag és polgármesteri beszámoló kézbesítése az időseknek.

Több olvasónk megkereste szerkesztőségünket, hogy dunakeszi gimnazisták  keresik fel ajándékcsomagokkal a lakókat, melyben megtalálható a polgármesteri beszámoló, és egy, –  az idei ciklusban megvalósult, elindult, és a jövőben tervezett – fejlesztéseket bemutató naptár is.

 

 

 

 

 

Mivel furcsálltuk, hogy ezt a munkát diákok végzik, megpróbáltunk utánajárni a dolognak. Megkerestünk Varga Tibor urat, a Radnóti Miklós gimnázium igazgatóját, tájékoztasson minket. Elmondta, hogy polgármestert úr megkereste őt, hogy idén a városban lakó minden 65 éven felül lakót szeretnék megajándékozni egy ajándékcsomaggal, benne a beszámolójával, és a fejlesztéseket bemutató naptárral, érdeklődött, hogy  ennek terítésében számíthat–e a gimnázium diákjaira. Az új közoktatási törvény szerint ugyanis a 2016-ban érettségiző diákoknak már kötelező lesz 50 óra közösségi szolgálatot igazolniuk. Varga igazgató úr úgy ítélte meg, hogy ez a polgármesteri megkeresés beleilleszthető a közösségi szolgálatba, ezért  megkérte a 9- 11 évfolyamos gyerekeket annak teljesítésére. Az osztályfőnökök kérésére nem egy  - egy gyerek, hanem 2-3 fős csoportok mennek átlagosan 15- 20 címre, attól függően, hogy lakótelepi vagy családi házas övezetbe  lettek-e beosztva. Ez egyébként nem kötelező tevékenység, de aki vállalja, annak beleszámít az 50 órás önkéntes munkába. Ebben egyébként nem csak a Dunakeszin lakó, hanem a máshonnan bejáró gyerekek is részt vehetnek. Terveik szerint a kihordás december 19-ig fog tartani. A csomagok átvételét a címzetteknek aláírásukkal kell igazolni, az át nem vett, esetleg visszaküldött csomagokkal a diákoknak el kell számolniuk.

 

A csomagok kiszállításával kapcsolatosan keresetük a polgármesteri kabinetet is, ahol többek között azokra a kérdésekre kértünk választ, hogy mikor, és kik döntöttek az adományozásról, az adományozottak köréről. Milyen indokok szólnak a közpénzből normatív alapon – szociális helyzet figyelembe vétele nélkül – történő „ajándékozásról” , valamint mi indokolta a 65 éves korhatárt? Telefonos megkeresésünket követően arra kértek minket, hogy kérdéseinket e-mailban juttassuk el nekik. Ezt megtettük, gondoljuk érdekli olvasóinkat , hogy egy nehéz helyzetben élő sokgyermekes családot indokolt-e kizárni ilyesmiből, szemben egy jó anyagi helyzetben lévő 66 éves nyugdíjassal ? 

 

A vonatkozó törvény 133§ (2) bekezdésében felsorolt tevékenységek úgymint.a) az egészségügyi, , b) a szociális és jótékonysági, c) az oktatási, d) a kulturális és közösségi, e) a környezet- és természetvédelemi, f) a katasztrófavédelmi, g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területén folytatható tevékenység közül polgármester úr szerint vajon melyik pontba tartozik az önkormányzati tájékoztató anyagok kézbesítése?

 

Mindezeken felül arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a polgármesteri beszámolót, a fejlesztéseket bemutató naptárat, a hozzá kapcsolódó köztéri plakátkampányt milyen forrásból finanszírozzák,  mikor, és kik  döntöttek  a források felhasználásáról? Mennyibe kerültek és milyen cégek készítették hozzá az anyagokat, és azokat milyen eljárás keretében választották ki, és a 65 év alatti lakosok hogyan kapják meg ezeket?

 

Ha esetleg mégsem reagálnának, közérdekű adatigénylés formájában fogjuk keresni a válaszokat.

 

Addig is kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is :

 

Tegyük fel, hogy gimnazista gyermeke az Ön írásbeli szülői beleegyezését kéri ahhoz, hogy két osztálytársával együtt 65 év feletti lakosoknak a város ajándékcsomagját és a polgármester szóróanyagát kézbesítse. Mit tesz Ön ebben az esetben?

 

1. Aláírom, mert az igazgató kérte a gyerektől, a polgármester kérésére -- nem jó az ilyen kérést megtagadni.

2. Aláírom, mert örülök, hogy a gyerekem részt vesz a szociálisan rászorulók megsegítésében.

3. Nem írom alá, mert az akció sima választási propaganda, a 65 éven felüliek nem okvetlen rászorulók, és a rászorulók nem mind 65 éven felüliek. 

4. Nem írom alá, mert egy segélycsomagban semmi keresnivalója nincs a polgármesteri propaganda-anyagnak. 

5. Nem írom alá, mert nem szeretném, hogy gyerekem számomra ismeretlen emberek lakásába mászkáljon. 

 

Szavazni a témában a főoldalunkon a szavazás menüpont alatt tudnak olvasóink.

Utoljára frissítve: 2013-12-12 16:45:50

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>