. Ma Auguszta napja van.
Országgyűlési Választás 2014 – Pest Megye 5 OEVK -Nyíri Márton - a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje
2014-03-28 12:25:12
Országgyűlési Választás 2014 – Pest Megye 5 OEVK -Nyíri Márton - a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje

Országgyűlési Választás 2014 – Pest Megye 5 OEVK -Nyíri Márton - a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje

Bizonyára mindenki hallott már róla, hogy köztársasági Elnökünk Április 6 –ra írta ki az Országgyűlési választásokat.  A választás rendje, a választókerületi határok az elmúlt 6 választáshoz képest jelentősen megváltoztak. Dunakeszi a Pest Megyei 5 –ös számú egyéni választókörzet meghatározó települése. A szavazásra jogosult állampolgárok több mint harmadát, mi dunakeszi lakosok adjuk. Ezen cikksorozatban szeretnénk bemutatni a nálunk induló jelölteket, és elképzeléseiket.

 

 

 

Minden képviselőjelöltnek elküldtük az alábbi kérdéssort. A válaszokat a visszaérkezés sorrendjében közöljük.

 

Ismerjék meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjét, Nyíri Márton kérdéseinkre adott válaszait:

 

  1. Ön a Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben jelölt lett a Pest-megyei 5. számú választókerületben. Mikor, és milyen céllal/értékrend képviseletére alakult pártja, hány jelöltjük van, sikerült-e országos listát állítaniuk?

 

A Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) 1999-ben alakult, egyfajta ifjúsági szervezetként. A belőle kinövő Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003. október 24-én alakul párttá, amikor úgy láttuk, hogy a rendszerváltás félresiklott, és ennek tüneteit már mindenki érezte a saját bőrén. Munkahelyek százezrei szűntek meg, az életszínvonal folyamatosan romlott, a társadalom egyre inkább kétpólusúvá vált. Az úgynevezett rendszerváltás nyertesei között ugyanazokat is megtaláljuk, akik a korábbi pártállami diktatúra haszonélvezői is voltak.

 

A Jobbik számára a legfontosabb cél a munka Magyarországának megteremtése, ahol a jól végzett munkáért tisztességes béreket lehet hazavinni. Ahol nem a spekulációban és a zavaros pénzügyi manipulációkban való részvétel a sikeresség garanciája, hanem a jól végzett munka. Ahol a fiatalok számára elérhető az önálló életkezdés lehetősége, a gyermekvállalás nem ütközik anyagi akadályokba, és az önálló otthon megteremtése is elérhető távolságban van. Ahol nem kell külföldre vándorolni szociális- és megélhetési problémák miatt. Ahol a nyugdíjrendszer stabil, az egészségügy a minimumon felül teljesít. Természetes, hogy mindezért nemzeti, értékelvű politikai környezetben teszünk.

 

A Jobbik radikális párt, ami – a média által sugározott hamis képpel ellentétben – nem egyfajta erőszakosságot jelent. A Jobbik soha, senkit nem bántott. A radikalizmus számunkra azt jelenti, hogy a kritikusan rossz helyzet először is pontos diagnózist igényel, majd felszínes próbálkozások helyett gyökeres, mélyreható, vagyis radikális megoldásokat. Egy orvosi példával megvilágítva úgy is fogalmazhatnék, hogy amennyiben egy sürgős beavatkozást igénylő betegségről van szó, jobban hiszünk a szikében, mint a kenőcsben. Álláspontunk szerint a magyar társadalom és gazdaság súlyosan beteg, ezért nem késhet a szükséges beavatkozás.

 

A Jobbik sikeresen összegyűjtötte a szükséges ajánlások többszörösét, így mind a 106 egyéni választókerületben sikeresen elindítottuk jelöltünket, és ennek eredményeként természetesen országos listán is lehet a Jobbikra szavazni az ország minden településén. Emellett részletes, jól kidolgozott, végrehajtható programunk is van, amelyről még ellentétes politikai oldalon álló szimpatizánsok is elismeréssel nyilatkoztak.

 

  1. Mondjon néhány szót önmagáról: hogyan él, mivel foglalkozik, mihez ért?

 

35 éves vagyok. Tanári végzettségem van, történelmet, informatikát, rajzot és médiaismeretet tanítok. 11 éve vagyok nős, két gyönyörű kislányom van. Dunakeszin élünk, egy négyemeletes társasházban. Szabadidőmben szeretek a lányaimmal legózni, mesélni, rajzolni, filmeket nézni, olvasni. Legutóbbi olvasmányom Benkő László: A végső tenger című könyve, egy történelmi regény, IV. Béláról és a tatárjárásról szól. Jó szívvel ajánlom mindenkinek. Nagy Sci-fi és képregény-rajongó vagyok, így akciófigurákat is gyűjtök. Kedvenc filmjeim a Csillagok Háborúja sorozat, a Prometheus, és legújabb „felfedezésem” az Éhezők Viadala. Szeretem az életrajzi- és történelmi filmeket is, elsősorban az ókori Róma és a cári Oroszország idejében játszódóakat. Nagy kedvencem ezek mellett Szabó Magda Régimódi története.

 

  1. Mit tart a választókerülete legnagyobb problémáinak? Képviselőként mit kíván tenni ezek orvoslására?

 

Talán az első és legfontosabb probléma – ha úgy tetszik – egy „műfaji kérdés”. Egészségtelen volt az a rendszer, mely lehetővé tette azt, hogy egy országgyűlési képviselő egyben polgármester is legyen. Persze, egyik oldalon ott van a sokat hangoztatott, saját városa érdekében bevethető lobbierő, ugyanakkor látni kell, hogy egy országgyűlési képviselőnek éppen az lenne az egyik alapvető kötelessége, hogy választókerülete valamennyi településén egyenlő mércével mérjen. Én ezt alapvetésnek tartom.

 

A városunkat összekötő közutak sokszor botrányos állapotban vannak, ezt egyébként rendőrkapitányi beszámolók is megerősítik. Ugyanez igaz bizonyos településeken a tömegközlekedésre, és kivétel nélkül mindenhol a vasúti közlekedésre. Állandó késések, járatkimaradások nehezítik az emberek életét, a vasúttársaság sokszor kirakatpolitikát folytat. A külföldiek által használt vonalakon – Balaton környéke – szépen felújított állomásokat látunk, itt a 70-es vonalon viszont tragikus állapotok vannak. Lényeges elvégezni az M2 számú (2/A-ként is emlegetett) főút kétszer-kétsávossá bővítését az ingyenes használat megtartása mellett, mivel csak így töltheti be elkerülő funkcióját. Több településünk kimaradt az útfelújítási programból. Bizonyos helyeken kifejezetten rossz a közvilágítás helyzete is, az ezzel kapcsolatos szerződéseket felül kell vizsgálni. Dunakeszin, de főleg Fóton extrém méreteket öltött a kábellopás, égetés.

 

Az illegális hulladéklerakás ellen is állandó küzdelmet folytatunk. Nagyon fontos feladat a háztól való szelektív begyűjtésen és újrahasznosításon alapuló, modern, környezetkímélő hulladékgazdálkodási rendszer kistérségi szintű kiépítése. A jelenlegi rendszer ugyanis félszeg: a hulladéklerakói járulék „bünteti” a válogatatlan hulladéklerakóban történő tárolását, ugyanakkor nem támogatja kellő mértékben a modern visszagyűjtési rendszer kiépítésének lehetőségét. Pedig a kommunális hulladék akár 40%-a is visszagyűjthető és újrahasznosítható lehetne. Persze, egy ilyen rendszer kiépítése és felfuttatása nem négy évet venne igénybe – ezért nem szokta ez érdekelni a politikusokat, akik kizárólag kormányzati ciklusokban képesek gondolkodni –, viszont már középtávon csökkenthetné a hulladéklerakásból adódó veszteségeket, hosszabb távon pedig akár nyereségesen is lehetne működtetni a szelektív szegmenset, a keletkező nyereséget pedig vissza lehetne forgatni a hulladékkezelési rendszer továbbfejlesztésébe. Ha nem lépünk ebben a témában, akkor a kommunális adó gyors, ugrásszerű növekedésére lehet számítani, ami több településen már el is kezdődött.

 

Az energiahatékonyság és környezetvédelem szempontjából fontos, hogy az alternatív energiaforrások minél szélesebb körben terjedjenek, elsősorban lakossági- és intézményi felhasználás céljából. Szükséges ezért az engedélyeztetési eljárás egyszerűsítése, megfelelő pályázati rendszer kiépítése, és a környezetbarát energiaforrások lakosság körében történő propagálása.

 

Szintén egy elvi – bár annál fontosabb kérdés – hogy a közpénzes beruházások minél szélesebb nyilvánosság előtt, a lakossággal történő érdemi egyeztetés folyományaként történjenek. Nyilván itt elsősorban a nagyberuházásokról, és nem az állagmegóvó munkálatokról van szó. Egy történelemből jól ismert mondással hadd éljek: „Ami sokakat érint, sokaknak kell megerősíteni!” Ezt mi úgy értjük, hogy „igenre” és „nemre” lebutított, manipulatív konzultációk helyett valódi lakossági párbeszédet kell kezdeményezni olyan ügyekben, mint például egy nagykiterjedésű, 4,5 milliárdos sportkomplexum megépítése, pláne, ha ezt környezetileg értékes területen képzelik el. A lakosság valódi véleménye megfelelő tájékoztatás mellett felmérhető, kikérhető, és ki is kell kérni.

 

Több helyen hagy maga után kívánni valót a közbiztonság: választókerületünkben megjelent a prostitúció, Fóton többek elmondása szerint adják-veszik a könnyű drogokat. Dunakeszin két esetben késelés, egy iskolában szexuális visszaélés történt. Talán nem kell bizonygatnom, hogy rendteremtés tekintetében a Jobbik „piacvezető”. (Csendőrség, önfenntartó börtönök, pedofilok és erőszaktevők kémiai kasztrálása stb.)

 

Fontos az egészségügyi ellátás minőségének javítása. Megszüntetjük a hónapos várólistákat, felszámoljuk az ellátást akadályozó fölösleges protokollokat (például daganatos betegségek esetében). Elkötelezettek vagyunk a 24 órás ügyelet iránt, ugyanakkor felülvizsgáljuk a kiszervezett szakrendeléseket, mert az nem normális állapot, hogy bizonyos szakrendelések esetében (pl. ortopédia) választhatunk a hónapos várakozás, vagy a méregdrága magánrendelés között.

 

Nem akarok azonban a rendelkezésemre bocsátott lehetőséggel visszaélni, országos programunk mellett alkottunk kifejezetten választókerületi programot is, mely elérhető a http://dunakeszi.jobbik.hu/node/839 oldalról.

 

  1. Mi az, vagy mik azok az intézkedések, eredmények, amiket az elmúlt 4 évből értéknek tekint?

 

Gondolom az elmúlt két évtized kormányzópártjai is megkapták a megszólalási lehetőséget, nem akarom elvenni előlük a dicsőséget, meghagynám nekik a lehetőséget arra, hogy az elmúlt negyedszázad eredményeit ők sorolják fel.

 

  1. Mi az az elmúlt négy évből, amin Ön szerint azonnal változtatni kéne?

 

A munkaügyi statisztikák kozmetikázása helyett valódi, minőségi, hosszú távú megélhetést nyújtó munkahelyeket kell teremteni, legalább félmilliót. Ez stabilizálni fogja a nyugdíjrendszert is, mellyel kapcsolatban fontos leszögezni: lényeges, hogy a nyugdíjcélú befizetéseket ne lehessen másra költeni, csak nyugdíjellátásra.

 

A jelenlegi gyarmati típusú gazdaságszerkezetet át kell alakítani, hogy produktív, termelő, minél több minőségi készterméket előállító gazdaságunk legyen, elsősorban az élelmiszeriparban, illetve a mezőgazdaságra épülő feldolgozóiparban.

 

Óriási tartalékok vannak az infokommunikációs iparban, ennek kihasználásához azonban meg kell teremteni a minőségi informatikai oktatás rendszerét minden szinten. Szintén hatalmas lehetőségeket rejt az egészségturizmus beindítása.

 

Mivel az elszegényedés óriási méreteket öltött, a vásárlóerő 5%-ot esett, visszafogva a belső fogyasztást, így szükséges egy erőteljes áfa-csökkentés. Itt elsősorban az alapvető élelmiszerek, vagyis a „nyugdíjas kosár” esetében lenne tapasztalható az árcsökkenés, illetve a gyermeknevelési cikkek esetében, mivel ezen cikkek áfáját is 5%-ra mérsékelnénk.

 

Igazságossá kell tenni az igazságtalan, jelenleg a gazdagoknak kedvező adórendszert. A munkát terhelő járulékokat csökkenteni kell, hiszen az elmúlt négy évben ezek közel 19.000 Ft-tal emelkedtek munkahelyenként. Fontos a magyar kis-és középvállalkozások támogatása, mivel még mindig ők teremtik a minőségi munkahelyek közel 70%-át. Teszik mindezt annak az összegnek a töredékéből, melyet állami támogatásként a multik kapnak.

 

Elkerülhetetlen a politikusbűnözők elszámoltatása, és az évente több százmilliárdos kárt okozó korrupció felszámolása. Ezt csak a Jobbiktól lehet várni, hiszen a korábbi kormánypártok nem fogják egymást számon kérni, mivel közös ügyek és közös üzletek kötik őket össze. A Simon-ügy és ehhez hasonlóak csak a jéghegy csúcsát jelentik, ilyenkor kampányban odavetnek egy-két balekot a népharagnak, hogy aztán a többiek tovább folytathassák a lopást.

 

Ezek természetesen csak a legfontosabb intézkedések, teljes programunk elérhető a http://jobbik.hu/sites/default/files/cikkcsatolmany/kimondjukmegoldjuk2014_netre.pdf oldalról.

 

  1. Sokan gondolják úgy, hogy Magyarországon valamikor rossz irányba indultak el a dolgok. Mi az a legutóbbi időpont (úgy kb.), amire úgy gondol, hogy de jó lenne onnan folytatni mindent? Miért?

 

Erre nagyon nehéz válaszolni. Történelmi szemléletmóddal szinte lehetetlen, mert számtalan olyan pont van a magyar történelemben, ahová érdemes lenne visszatérni, a dolgokat meg nem történtté tenni, és újra lejátszani. Nem biztos ugyanakkor, hogy ez célravezető lenne, mert hibáinkból, veszteségeinkből tanulunk, ha ezeket belátjuk, csak többek leszünk. Amit viszont mindenképpen kitörölnék a magyar történelemből, az az óriási vérveszteség. Ezt minden korszakból eltörölném, ha tehetném. De mivel nem tehetem, ezért inkább informatikus aggyal válaszolnám meg a kérdést: visszatérnék az utolsó, mentett rendszerellenőrzési ponthoz, a rendszerváltáshoz, és formáznám a merevlemezt, annak érdekében, hogy a kártevők egészen biztosan eltűnjenek a számítógépről.

 

  1. Ön szerint hová tartozunk, illetve kéne tartozzunk a jövőben, kikkel kéne szorosabbra fűznünk kapcsolatainkat? Európával vagy inkább Kelettel?

 

Európába tartozunk, ez nem is lehet kérdés. De nem mindegy, hogy ezen belül milyen szervezeti formában jelenünk meg: a jelenleg formálódó Európai Egyesült Államok tagjaként, mely súlyosan korlátozza a tagállamok szuverenitását, emellett gazdasági értelemben gyarmatosító politikát folytat, vagy a Nemzetek Európájához, mely a kölcsönösen hasznos együttműködésen alapul. Mi ez utóbbit választjuk. Nyitva hagyjuk az ajtót Nyugat felé, amennyiben onnan kedves vendégek érkeznek, és szélesre tárjuk az ablakot Kelet felé, újabb kedves vendégek érkezésében reménykedve. Amennyiben azonban azt látjuk, hogy különböző államközi szerződéseinket felül kell vizsgálni saját érdekeink miatt, nem fogunk habozni, hogy ezt megtegyük. Tipikus magyar betegség, hogy a szerződésekre úgy tekintenek, hogy azokat soha, semmilyen körülmények között nem lehet módosítani vagy kilépni belőlük. Változnak az idők, változnak a körülmények, az államközi szerződések időnkénti felülvizsgálata mindenki számára hasznos. Pozitív mérleg esetén legföljebb azt mondjuk, hogy nem változtatunk. De mindig meg kell hagyni a változtatás lehetőségét is, mert különben elveszítjük rugalmasságunkat, dinamizmusunkat. Ilyen értelemben nincsenek formuláink.

 

Bevezető cikkünket ITT olvashatja

A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt jelöltjével, Kovacsics Imrével készült interjút ITT

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltjével, Fazekas Attilával készült interjút ITT

A Kormányváltó Összefogás jelöltjével, Szabó Imrével készült interjút ITT

 A Lehet Más a Politika  jelöltje Juhász Péterrel készült interjút ITT

A Negyedik Köztársaság Párt  jelöltje, Nagy Nándorral készült interjút ITT

Utoljára frissítve: 2014-03-30 21:25:42

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Színes Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>