. Ma Annamária napja van.
Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - az önkormányzat közleményben reagál kérdéseinkre
2014-01-14 21:30:09
Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - az önkormányzat közleményben reagál kérdéseinkre

Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - az önkormányzat közleményben reagál kérdéseinkre

Korábbi cikkünkre reagálva Szabó Katalin kommunikációs szakreferens levéllel kereste meg szerkesztőségünket, az ő kérésére változtatás nélkül közöljük az alábbi közleményt, amely ugyan aláírás nélkül született, de feltehetőleg Dunakeszi város önkormányzatának állásfoglalását tartalmazza. Az írás közlése után közzétesszük a Dunakeszi Hírhatár véleményét is a témával kapcsolatban.

 

 

 

 

 

 

 

Generációk tisztelete

 

Dunakeszi Város Önkormányzatának kiemelt célja egy jól működő közösség felépítése, a különböző korosztályok és társadalmi csoportok bevonása a város életébe és ezen belül évek óta külön figyelmet fordítunk az idős korú lakótársaink tiszteletére. A kifejezetten nekik szervezett programok, a 90., 100. életévüket betöltő polgárok személyes köszöntése mellett polgármester úr idén úgy döntött, hogy tisztelete jeléül a Város minden 65. életévét betöltött személynek eljuttat egy csomagot a karácsonyi időszakban. Céljaink között szerepel, hogy eseményeink, akcióink során közelebb hozzuk egymáshoz a generációkat, a fiatalokat az idősek tiszteletére neveljük. Varga Tibor igazgató úrral egyeztetve úgy éreztük, ezen célokhoz illeszkedik, ha azok a gimnazisták, akik önként vállalják a néhány csomag kihordását, átérzik karácsonykor az adás örömét. Nem csupán a vonatkozó EMMI rendelet szellemisége, annak b) pontjából idézett jótékonysági illetve d ) pontjából idézett közösségi tevékenység motivált minket ebben, sokkal inkább az a cél, amelyet fentebb megfogalmaztunk. Ugyanez vezérelt minket akkor is, amikor városunk kisdiákjait kértük meg arra, hogy a csomagba elhelyezett üdvözlőlap egyik oldalára rajzoljanak szépkorú lakótársaiknak egy karácsonyi képet, ezzel szerezve az időseknek örömet, a diákoknak pedig megadjuk az örömszerzés jóérzését, amit a nevelés szempontjából is fontosnak tartunk. Mind a kihordást végző fiatalok kedvességéről, mind a gyermekek rajzaival kapcsolatban már eddig is nagyon sok köszönőlevél érkezett hozzánk, igazán örülünk, hogy a csomaggal sikerült tartalmasabbá tenni időskorú lakótársaink karácsonyát. A kihordott csomag mellé elhelyeztük jövő évi naptárunkat és az idei, immár harmadik polgármesteri beszámolót. Úgy gondoljuk, munkánkat akkor végezzük lelkiismeretesen, ha ígéreteink betartásáról és az Önökkel közösen elért eredményekről számot adunk. A beszámoló elkészítését végző JK Economy Zrt. beszerzési eljárás során lett kiválasztva. A 2013-ban elért közös eredményekről szóló beszámoló költsége háztartásonként mindössze 80 forint.

 

A szociálisan hátrányos helyzetű lakótársainkról külön gondoskodunk. Tavaly indítottuk útjára az adománydoboz akciót, amelyhez sokan csatlakoztak, így idén is több száz adománydobozt oszthattunk szét a Dunakeszin élő családok, idősek, egyedülállóak között. Emellett még november végén összesen két tonna élelmiszert adtunk a rászorulók számára. Az adománydoboz akció sikere is bizonyítja számunkra, hogy a Dunakeszin élők képesek összefogni, segíteni lakótársaikon a közösség erejével. Hisszük, hogy a fiatalok bevonása, önkéntessége hozzásegíti városunkat ahhoz, hogy a jövőben egy még összetartóbb közösséggé válhassunk.

 

 

 

A Dunakeszi-hírhatár véleménye

 

A cikk azzal magyarázza azt az akciót, amelyben a város gimnazista fiatalokat bízott meg azzal, hogy a 65 éven felüli lakosok számára önkéntes munkaként kézbesítse a város karácsonyi ajándékcsomagját, amely nem mellesleg a polgármesteri beszámoló propagandaanyagát is tartalmazza, hogy – idézzük-- „céljaink között szerepel, hogy eseményeink, akcióink során közelebb hozzuk egymáshoz a generációkat, a fiatalokat az idősek tiszteletére neveljük.

 

A Hírhatár álláspontja szerint a város önkormányzatának nincs semmilyen közvetlen feladata a gyermekek nevelésében, azt egyértelműen a szülőkre és a pedagógusokra kellene bíznia. Ha őket kérdeznék meg, valószínűleg valami másra akarnák nevelni a gyermekeket, mint az idősek tiszteletére, az életkor önmagában ugyanis nem ok arra, hogy bárkit is tiszteljünk; az, hogy ki hány évet él, nem érdem, hanem szerencse kérdése. Aligha képzeli bárki komolyan, hogy a kocsmából kitántorgó, mindenkibe belekötő idős ember bármilyen tiszteletet is érdemelne. Amire a cikk szerzője és a város önkormányzata feltehetőleg gondolt, nem a tisztelet, hanem valami, amit talán odafigyelésnek, figyelemnek lehetne nevezni, és amit valóban meg kéne tanulnia a fiatal generációnak, de nem csak nekik, hanem mindannyiunknak.

 

Ez az odafigyelés sem csak az idősekre kell, hogy kiterjedjen, hanem azt jelenti, hogy empátiával fordulunk mindenki felé, akinek valamilyen értelemben segítségünkre van szüksége. Ez az odafigyelés személyre szabott: az részesül belőle, aki arra rászorul, és a rászoruló tényleg azt kapja meg, amire szüksége van, nem pedig azt, amire a sztereotípiák szerint szüksége lehet. Ha figyelemmel fordulnánk a másik ember felé, nem fordulhatna elő az, ami a viccben szereplő vak emberrel, hogy már harmadszor kísérik át a másik oldalra, pedig emezen az oldalon lenne dolga.

 

A város épp nem az odafigyelésből, hanem a sztereotípiákból ad leckét a fiataloknak, amikor az ajándékcsomagot az összes idősnek kézbesítteti, függetlenül attól, hogy rászorulnak-e.

De bármilyen ajándékcsomagról van is szó, semmi keresnivalója abban a polgármesteri propagandaanyagnak, mert ha belekerül,  bizony rossz szájízzel veheti át azt a megajándékozott, azt képzelheti, hogy azért az ajándékért kérhetnek tőle valamit cserébe.

 

Polgármesteri beszámoló készítését a Hírhatár is jó ötletnek tartja, de csak abban az esetben, ha az nem csak az eredményekről, hanem a problémákról is beszámol, és ha az internetre is felkerül bármikor elérhető és kereshető formában, úgy, hogy azt bárki bármikor le is tölthesse akár. Ha ez így történne, egy csomó kiadást is megspórolhatna a város, esetleg megkaphatja az internetről letöltött és kinyomtatott változatot az, aki ezt kéri, és bemegy érte a Hivatalba.

 

Sajnálatosnak tarjuk továbbá, hogy az önkormányzati közlemény nem tartalmazta a december 19-én közérdekű adatigénylésben feltett konkrét kérdéseinkre a konkrét válaszokat. Így továbbra is várjuk azokat, melyek megérkezésének végső dátuma január 18.

 

 

Utoljára frissítve: 2014-01-14 21:38:29

További híreink
Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
„Valószínűleg neki nem ez a sport való” – mondta Merkely Béla – képünkön -, a FINA világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője, a SOTE rektora arról az amerikai sz...
2022-06-24 21:14:01, Hírek, Aktuális Bővebben
A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy érzi, itt a lehetőség, hogy Novák Katalin bizonyítsa a beiktatásakor is megfogalmazott válla...
2022-05-26 19:57:28, Hírek, Aktuális Bővebben
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, kilenc uniós országban, Nagy-Britanniában és Svájcban is regi...
2022-05-24 15:12:00, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Jobbik elnöksége tudomásul vette és elfogadta Jakab Péter lemondását a pártelnöki tisztségről – tudatta a pá...
Bővebben >>