. Ma Annamária napja van.
Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - válasz a közérdekű adatigénylésünkre.
2014-01-20 21:41:38
Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - válasz a közérdekű adatigénylésünkre.

Polgármesteri beszámoló és ajándékozás - válasz a közérdekű adatigénylésünkre.

Korábbi írásunkban beszámoltunk róla, hogy a polgármesteri beszámoló és a városi naptár elkészítésével, a 65 éven felüliek megajándékozásával kapcsolatban közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Polgármesteri Hivatal részére.

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Molnár György jegyző úr dec. 20-án kelt levelében a kérés teljesítésére vonatkozó határidőt 15 nappal meghosszabbíttatta, majd január 17-i dátummal valóban megérkezett a Polgármesteri Hivatal válasza:

 

A tájékoztató szerint az év végi akció a városnak kb. 13 millió Ft + áfá-ba ( és az önkormányzat nem visszaigénylő.) került.

Az az ajándékcsomag, amit minden 65 éven felüli városlakó megkapott, a következő tételeket tartalmazta:

 

Kávé – Tchibo Family, őrölt, 250 gr,

Tea – Sir Morton Earl Gray, 20 x 1,5 gr,

Macis virágméz – 250 gr,

Kakaós töltött ostya – 180 gr,

Milka epres-joghurtos csokoládé – 100 gr.

 

Arról, hogy hány ilyen ajándékcsomag készült, nem szól a beszámoló, de legfeljebb 7000 darab, mert ennyi képeslapot rendelt a Polgármesteri Hivatal, a célból, hogy ezek hátlapján a gyermekek rajzzal kedveskedjenek az időseknek. (Nyilvánvalóan ez a 7000 db némi ráhagyással készült.)

 

Azt, hogy a város a - többek közt - négyszeresére emelt ingatlan építményadóból beszedett közpénzből kb. 16 millió Ft-ot milyen bölcsen használt fel amikor „generációk tisztelete” célzattal ajándékot, és polgármesteri propagandaanyagot osztogatott, annak fényében érdemes megítélni, hogy egyéb más, a „generációk tiszteletét” is magában foglaló, de egyben fontos szociálpolitikai célokat milyen mértékben támogatott.

 

Nos, a 2013-as költségvetésben a propaganda ízű ajándékozás 16 milliójával szemben ápolási díjra méltányossági alapon 6,1 millió forintot szánt, a krízisben lévők átmenetei segélyére 10,2 millió Ft-ot. Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátásra és kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra 300 azaz háromszázezer ( !!) forintot.

 

Jó, mondhatják, de ez az „ajándékozás” a generációs tisztelet jegyében az idősebbeket célozta. Rendben, nézzük hát meg, hogyan tiszteli a városvezetés az idősebb korosztályt, ha az a rendes ügymenetben a költségvetésen keresztül propaganda ízű kiadványok célba jutatása nélkül történik. Ehhez ismét forduljunk a város 2013-as költségvetéséhez, és keressünk olyan tételeket, amelyek kifejezetten ezt a korosztályt érintik.  Időskorúak nappali intézményi ellátására 1,3 millió forintot szánt a város, házi segítségnyújtásra 1,7 millió-t. Az időskorúak számára fontos lehet, hogy minél több hasznos, kifejezetten az ő igényeikre szerveződő programban vehessenek részt. Ennek a célnak a támogatása szintén megmutatja, mennyire komolyan gondolja a városvezetés a „generációk tiszteletét”. Lássuk hát, ezek a célok, intézmények hogy dotálódtak!  A dunakeszi nyugdíjas kiránduló klub 500 ezer, a vasutasok dunakeszi nyugdíjas alapszervezete ilyen célokra kaphatott 80 ezer, azaz nyolcvanezer forintot! Ha ehhez hozzávesszük, hogy önkormányzati intézmény sorban a HSZK idősek klubja és otthona még kapott 130 azaz százharmincezer forintot, akár azt a következtetést is leszűrhetjük, hogy a választáshoz nem közeledve, propaganda ízű kiadvány nélkül az idősek tisztelete 16 millió helyett 710 ezer forintra volt beárazva.

 

Szóval, ilyen az amikor a városvezetés azon igyekszik, hogy az oktatási intézmény és a család mellett beleszóljon a gyermekek nevelésébe. Ha szabad e helyről javaslatot tennünk, inkább azok megerősítésén dolgozzon, és hagyja az erkölcsi nevelést rájuk, mert mint a fentiekben rámutattunk, erkölcstanból ők nem kapnának jó jegyet.

 

Kedves idősebb olvasóink! Gondolom nem jó szájízzel olvasták az ebben a témában megjelent cikkeinket, de higgyék el, hogy azokat legfőképpen Önökért írtuk! Nem minden ajándék az, ami annak látszik, és így a milka csoki is lehet olyan keserű, mint a tchibo kávé.  Azt joggal gondolhatják, hogy a  gimnazisták közérdekű munkáját az önzetlenség mellett a kötelező közösségi munka 50 órás előírásának teljesítése is legalább annyira motiválta, de vigasztalhatják Önöket a kisiskolások rajzai, hiszen azok a kisgyermekekre jellemző tisztasággal készülhettek.

 

 

A témában korábban megjelent cikkeink ITT és ITT

foto:kimittud.org

Utoljára frissítve: 2014-01-20 21:43:05

További híreink
Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
„Valószínűleg neki nem ez a sport való” – mondta Merkely Béla – képünkön -, a FINA világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője, a SOTE rektora arról az amerikai sz...
2022-06-24 21:14:01, Hírek, Aktuális Bővebben
A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy érzi, itt a lehetőség, hogy Novák Katalin bizonyítsa a beiktatásakor is megfogalmazott válla...
2022-05-26 19:57:28, Hírek, Aktuális Bővebben
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, kilenc uniós országban, Nagy-Britanniában és Svájcban is regi...
2022-05-24 15:12:00, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Donáth Anna kezdeményezésére összehívott európai parlamenti Pegasus bizottság meghallgatta a veszélyes kiber...
Bővebben >>