. Ma Gedeon napja van.
Szent Mihály napja
2015-09-29 11:34:30
Szent Mihály napja

Szent Mihály napja

A Szent Mihály a hét arkangyal egyike. ( Mihály, Gábriel, Rafael, Uriél, Sariél, Raguél, Ramiél) Az angyal a görög „angelos” azaz küldött szóból ered, „ark” az alőljáróságot fejezi ki, nagyjából a magyar fő szavunk megfelelője. A keresztény hitvilág hét, míg az iszlám négy angyalt ismer el főangyalként.


Az főangyalok nevei úgynevezett istent kedvelő nevek, a szóvégi „Él” a zsidó-keresztény istent jelöli. Mihály név eredeti alakja, a héber „mi ká Él” kifejezést rejti, ami szó szerint azt jelenti, hogy „ki olyan, mint Isten?”

 

A Biblia név szerint ötször említi. Az Ószövetségben Dániel próféta könyve háromszor, az Újszövetségben egyszer Júdás Tádé apostol levele és egyszer a Jelenések könyve.

 

Fő tettei a bibliai történetekhez kapcsolódóan:

 

Az Isten ellen fellázadt Sátánt (Lucifert) eltiporta, és lándzsájával átszúrta, majd letaszította a földre.

Felemelte a mennybe Énok prófétát.

A Jelenések Könyve szerint a végítéletkor feloldozza a Sátán láncait, és ideiglenesen hagyja, hogy kitombolja magát a földön.

Nem általános keresztény felfogás szerint Isten büntetését is végrehajtja az embereken: részt vett például az egyiptomi elsőszülöttek lemészárolásában is, vezette az egyiptomiakat büntető angyalokat.

 

A Katolikus Egyház hivatalos ördögűzéskor az úgynevezett Szent Mihály imát használja a szertartásokon.

 

„Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio, contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen.”

 

Szent Mihály napja

 

Az egyház szeptember 29-én Szent Mihály arkangyal megjelenésére emlékezik. A legenda szerint az ötödik században, az olaszországi Gargano hegyen jelent meg, ahol tiszteletére templomot is építettek. A középkori Magyarországon Szent István korától nagy kultusza volt. A 18. szászad közepéig Szent Mihály napja parancsolt ünnep volt. A gazdasági év őszi fordulójára esett. Főként gazdasági élettel összefüggő hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek hozzá. Szeptember 29-e Szent Mihály arkangyal napja a betakarítás befejezésének a jelképe. Szeptembert „Szent Mihály havának” is szokták hívni.

 

N.N.

 

Utoljára frissítve: 2015-09-29 11:36:10

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>