. Ma Emma napja van.
Tájékozódás és irányészlelés fontossága gyermekkorban
2021-06-14 18:25:03
Tájékozódás és irányészlelés fontossága gyermekkorban

Tájékozódás és irányészlelés fontossága gyermekkorban

Mikor alakulnak ki ezek a képességek, mit tehetünk, ha nem megfelelően fejlődik gyermekünk? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Játékliget segítségével.

 

A készségek fejlődése

 

Ezek a készségek óvodáskorban fejlődnek legintenzívebben a kicsiknél. Ilyenkor kell megtanulniuk az irányokat, merre van jobbra, balra, illetve ekkor ismerkednek a térbeli elhelyezésekkel is, mint például hogy hol vannak egymáshoz képest bizonyos tárgyak. Ebben a korban tanulják meg síkban is elhelyezni az irányokat, például egy maci rajzán be tudják színezni a jobb mancsát.

 

Mikor van szükség fejlesztésre?

 

A gyerekek többségénél ez automatikus folyamat. Onnan lehet észrevenni, hogy kisebb fejlesztésre lehet szükség, hogy gyermekünk amikor témához illő feladatot kap, elbizonytalanodik, látjuk rajta, hogy hosszabban elgondolkodik. Ilyen feladat lehet például, hogy színezze ki a maci bal karját, vagy hogy melyik irányba menjünk az utca végén.

 

Azért fontos, hogy időben felismerjük a fejlesztés szükségességét, mert iskoláskorban érheti a gyerekeket hátrány. Ekkor ugyanis egy részük nehezebben tanulja meg leírni a betűket, tükörírással fog írni néhányat.

 

Iskolai gondok

 

Az előbbiekben már volt róla szó, hogy mennyi hátrány érheti iskoláskorban a gyerekeket, ha nem vesszük észre időben, hogy fejlesztendő a terület. Ezeknek a gyerekeknek például komoly gondot okoz a kacsacsőr helyes meghatározása. 

 

Olvasás terén is láthatunk gondokat, főként a b és d betűket cserélik fel, illetve a balról jobbra történő olvasás problémás és ennek kapcsán a sorok pontos követése. Azt tudhatjuk, hogy ha ezek az alapok hiányoznak, az a későbbiekben is problémát okoz.

 

Hogyan álljunk neki a fejlesztésnek?

 

A gyerekeknél leginkább játékos módon fejleszthetünk bármilyen területet, arra fogékonyak még ebben a korban. Ha leültetjük őket egy feladatlap elé egy témában, ami amúgy is nehezen megy, csak még nagyobb frusztrációt okozunk, mert ők is gondnak fogják látni. A legfontosabb, hogy játékosan tanítsuk meg az olyan alapfogalmakat, mint a jobbra, balra, fent, lent, ezeket tudják helyesen használni.

 

Milyen feladatokkal segíthetünk?

 

A legcélravezetőbb, ha először különböző gyakorlatokkal a gyerek a saját testén tanulja meg az alapvető fogalmakat. Ezt elérhetjük játékos tornagyakorlatokkal, akár az egész családot bevonva. Fontos, hogy alakítsuk ezeket, hogy a gyereknek sikerélménye lehessen. Később memóriakártyákkal és a Játékligetnél kapható társasjátékokkal gyakorolhatjuk a síkbeli tájékozódást is.

 

A tájékozódás képessége nagyon fontos, óvodáskorban fejlődő képesség. Ha ez lassabban megy az átlagnál, akkor érdemes fejleszteni, mert az iskolában hátrányba kerülhet a gyerek.

További híreink
Krémes-karakteres juhtúrós kence
Nóra hagyományos és karakteres ízű szendvicsfeltétje cukorbetegeknek,és inzulinrezisztenseknek is
2014-09-24 08:59:58, Hírek, Színes2 Bővebben
Levesvacsorák II. - Könnyű pulykagulyás nem csak haladóknak
Nóra most egy könnyű pulykagulyást főz nekünk, amit -ahogy az tőle meegszokhatták - cukorbetegek, inzulinrezisztensek és laktózérzékenyek is fogyaszthatják
2014-09-19 19:03:11, Hírek, Színes2 Bővebben
Házi Pizza - ízek és egészség harmóniájában - Nóri blogja
Cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják? Bizony-bizony! :-)
2014-09-04 19:44:15, Hírek, Színes2 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>