. Ma Emma napja van.
Tanévkezdés iskolabővítés nélkül? – A Bárdosban lesz bővítés, a Fazekasban mobiltantermekkel kezdődik a tanév.
2014-07-27 16:34:14
Tanévkezdés iskolabővítés nélkül? – A Bárdosban lesz bővítés, a Fazekasban mobiltantermekkel kezdődik a tanév.

Tanévkezdés iskolabővítés nélkül? – A Bárdosban lesz bővítés, a Fazekasban mobiltantermekkel kezdődik a tanév.

Két héttel ezelőtt úgy értesülésünk, hogy a beruházással megbízott állami szervezet nem tudja megvalósítani a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges bővítéseket sem a Bárdos iskola Fő út 143. sz. alatti épületében, sem a Fazekas Mihály általános iskolában  az iskolakezdésre. Kerestük az ügyben mind az önkormányzatot, mind a tankerület vezetőjét. Az önkormányzat szinte rögtön reagált, a tankerületi vezető szabadsága miatt, a napokban juttatta el hozzánk reakcióját. Az alábbiakban Eich László levelét közöljük.




A 2014/2015-ös tanév indításához - az első osztályos beiratkozások tükrében - két intézményben szükséges bővítési beruházásokat végrehajtani. A Bárdos Lajos Általános Iskolában 3 plusz tanteremre, a Fazekas Mihály Általános Iskolában 2 plusz tanteremre van szükség ahhoz, hogy minden osztálynak saját tanterme legyen szeptemberben. A feltételek hosszabb távú biztosítása érdekében a bővítések megvalósításakor azonban ennél nagyobb számú tanterem kialakítását céloztuk meg a működtető önkormányzattal közösen, ami várhatóan egy-két évre megoldja a két iskolában a férőhely gondokat. Így a Bárdos iskolában 6 új tanterem és 1 új csoportszoba kialakítása történik meg, míg a Fazekas iskolában 6 új tanterem építése kezdődik meg. A Bárdos iskola esetében egyszerűbb a helyzet, mert itt már meglévő épületen belül zajlik a tantermek kialakítása, ugyanakkor a Fazekas iskolánál a jelenlegi épülethez hozzáépítéssel kell végrehajtani a bővítést, ami sokkal hosszabb időt vesz igénybe.

A Bárdos Lajos Általános Iskola Fő út 143-as épületében a munkálatok már elkezdődtek, és az önkormányzat tájékoztatása szerint a tantermeket az augusztus 25-i héten már birtokba is vehetjük. A kivitelezést az önkormányzat végzi képviselőtestületi határozat alapján.

A Fazekas Mihály Általános Iskola esetében a többlet tanterem igénnyel csak az első osztályos beiratkozás után szembesültünk, így május folyamán kezdődtek meg a bővítés előkészületei. A beruházással megbízott állami szervezet az építés tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése okán az átadás várható időpontjaként a 2015-ös év első negyedévét jelölte meg. Ugyan munkaszervezéssel és egy osztálynak a könyvtárteremben történő elhelyezésével a jelenlegi épületben is meg tudtuk volna oldani az oktatás megszervezését, az önkormányzattal folytatott megbeszélések során azonban abban állapodtunk meg, hogy az optimális elhelyezés biztosítása érdekében az építkezés befejezéséig 2 mobil osztályterem bérlésével és felállításával enyhítünk az iskola zsúfoltságán. A mobil osztályterem minden tekintetben megfelel a nevelés- oktatás céljára, több Pest megyei településen és Budapesten is végleges megoldásként alkalmazzák óvodai és iskolai férőhelygondok megoldására. Mi ugyanakkor csak az építkezés befejezéséig kívánjuk ezt a megoldást ígénybe venni, és elsősorban felső tagozatos osztályok óráit tervezzük bennük megtartani.

Korábbi levelezésünkhöz kapcsolódóan továbbá arról is tájékoztatni szeretném, hogy a Szent István iskola esetében az első osztályos beiratkozás idén szerencsésen alakult, mert két kimenő nyolcadik osztály helyett két bejövő első osztály kezdi meg tanulmányait az épületben, így az osztályok száma ugyanannyi lesz, mint tavaly, ezért idén nem jelent problémát a korábban tervezett bővítés elmaradása. Ugyanakkor az igazgatónő tájékoztatása alapján az iskolában már folynak a kritikán aluli állapotú mellékhelyiségek önkormányzat általi felújítási munkálatai.

A fentiek értelmében a 2014/2015-ös tanévre az érintett iskolákban biztosítani tudjuk a nevelő-oktató munkához szükséges megfelelő hátteret.


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>