. Ma György napja van.
Társasház az ártérben - megengedhető?
2014-05-17 20:12:10
Társasház az ártérben - megengedhető?

Társasház az ártérben - megengedhető?

Az alábbi levelet kaptuk egy épülő társasházzal kapcsolatban. Az ügy felettébb furcsa, ezért mindenképpen érdemes megismerkedni vele. Szerkesztőségünk is várja véleményüket, észrevételüket az info@dunakeszi-hirhatar.hu címen.

 

 

 

 

 

 

 

Az ügy előzménye, hogy egy évekkel ezelőtt leállított, az árvizek során rendszeresen elöntött területen, a héten újraindult az építkezés.  A Társasház mutyi Dunakeszin facebook csoportban az olvasható, hogy az alapot kétszer elmosta az árvíz, és a víz már öt éve folyamatosan áll benne a szivattyúzások ellenére. A ház öt szintes lesz, ha megépül.

 

Társasház mutyi

 

Megdöbbenve értesültem arról, hogy Dunakeszin 6 év elteltével újrakezdik a munkálatokat a félbehagyott társasház alapjain. Az építkezés újbóli beindítása bizony több sebből is vérzik.

A munkálatokkal szomszédos társasházak lakói joggal vannak felháborodva, hiszen a Dunára néző lakásaikért évekkel ezelőtt felárat fizettek, amiért cserébe örök kilátást, örök dunai panorámát ígértek nekik, és az újra indult építkezésről senki sem kérdezte meg őket, sőt egyes beszámolók szerint az önkormányzatnál meglehetősen barátságtalanul utasították vissza kérdéseiket. (Megjegyzem, hogy jelenleg is egy lakótelepre néző 56.37 m2-es lakás 16.910.000 Ft-ot, míg egy 52.31 m2-es Dunára néző lakás 19.500.000 Ft-ot kóstál a www.5-let.hu honlap tanúsága szerint.) Ha azonban a beruházás megvalósul, a Duna helyett legfeljebb a szomszédot nézhetik tévénézés, esetleg főzés közben. Nyilvánvalóan a kényelmen, és a panorámán túl ingatlanjaik értékéből is jelentősen veszíthetnek a tulajdonosok, ha a tervezett társasház valóban megépül.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy milyen minőségű ház épülhet egy olyan alapra, amely gyakorlatilag gátként üzemelt a tavalyi árvíz során, és amely alap a Duna aktuális vízállásától függetlenül, eddig minden évben vízben állt.

Május 15-én néhány lakóval terepszemlét tartottunk, és azt láthattuk, hogy a garázsban áll a víz, és az évek alatt repedések jelentek meg a falon, valamint növények nőttek ki a mind a falból, mind pedig a földből, igaz a növényeket, csak a vízfelszín fölött láttuk. Érdekesség továbbá, hogy az alap környékén folyamatos vízcsobogás hallható, tehát a kivitelezést végző cég szélmalomharcot vív akkor, amikor hétköznaponként gőzerővel próbálja kiszivattyúzni a vizet az alapból.

A lakók elmondása szerint a területre érvényes építési engedély ugyan lejárt, de azt meghosszabbították. A 253/1997 számú országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet számos pontja megkérdőjelezhetővé teszi azt, hogy erre az alapra biztonságos épület épülhessen. Remélhetőleg a lakóközösség felháborodása kijózanítóan hat majd mind a kivitelezőre, mind pedig Dunakeszi önkormányzatára. Magam is, és az általam képviselt Demokratikus Koalíció dunakeszi és választókerületi szervezete is kiállunk a mostani és az esetleges lakók érdekei mellett, hiszen nem szeretnénk, hogy a már tulajdonnal rendelkezők veszítsenek ingatlanjaik értékéből, és még kevésbé szeretnénk, hogy az esetlegesen felépülő társasház balesetveszélyes otthona legyen új, Dunakeszire költöző családoknak.

 

Éppen ezért tiltakozunk a lakótelepi mutyi ellen is, amely kísérteties hasonlóságot mutat a tavalyi repülőtér mutyival. Arra kérjük az érintett lakókat, és a velük szolidaritást vállaló dunakeszi polgárokat, hogy csatlakozzanak hozzánk, támogassák a lakókat annak érdekében, hogy Dunakeszi egy élhető, szerethetőbb város legyen!

 

Csatlakozzanak a lakók által létrehozott Facebook csoporthoz, vagy keressenek minket személyesen.

Facebook csoport elérhetősége:
Társasház mutyi Dunakeszin


Kapcsolat:
ronai.sandor@dkp.hu
0630 577 10 64

 

Az építkezésről számos fotó is készült mely megtekinthető a galériában.

Utoljára frissítve: 2014-05-17 20:46:44

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>