. Ma Emma napja van.
Törekszünk a kölcsönös előnyökön alapuló, biztonságos sok évtizedes együttműködésre. - Interjú Vámosi Miklóssal az Opitz Repülőklub vezetőjével.
2014-03-31 13:55:48
Törekszünk a kölcsönös előnyökön alapuló, biztonságos sok évtizedes együttműködésre. - Interjú Vámosi Miklóssal az Opitz Repülőklub vezetőjével.

Törekszünk a kölcsönös előnyökön alapuló, biztonságos sok évtizedes együttműködésre. - Interjú Vámosi Miklóssal az Opitz Repülőklub vezetőjével.

Előző cikkünkben megpróbáltuk bemutatni hogyan és miként fordult rosszra az önkormányzat, és a városnak is komoly nemzetközi ismertséget és rangot hozott több évtizedes múltra visszatekintő dunakeszi sportrepülő klub  viszonya. Megkérdeztük az egyik fél képviselőjét, Vámosi Miklóst az Opitz Nándor Repülőklub elnökét, hogyan látja a kialakult helyzetet. Természetesen, a másik fél véleményére is kíváncsiak vagyunk, ahogy kérdéseinkre válaszolnak, vagy egyéb módon reagálnak az alább leírtakra, közöljük.
 



Önök másodfokon is nyertek Dunakeszi városával szemben .Mi is volt tulajdonképpen a per tárgya?
 
A per tárgya: „Szerződés érvényességének megállapítása” volt. Az Opitz Nándor Repülőklub 2004 tavaszán szerződést kötött a Dunakeszi Önkormányzattal a Dunakeszi Repülőtér használatának tárgyában 15 év határozott időtartamra. Ezt a szerződést mondta fel a polgármester egyoldalúan 2011-ben.
Álláspontunk szerint a felmondás jogellenes volt és a szerződésünk az eredeti határidőig érvényes. A különböző fokú Bíróságok egyhangúlag a mi álláspontunkat erősítették meg ítéleteikben.
 
Következik-e a bírósági ítéletből az, hogy az önkormányzat a repülőtér területéből 2018-ig nem csíphet le területet önkényesen más használatra, az Önökkel való egyeztetés nélkül?
 
A használati szerződésünk helyrajzi szám szerint rögzíti a szerződés tárgyát képező területet. A Mi értelmezésünk szerint - 2018-ig - e jogunk csorbítása nélkül nem csökkentheti a területet.
 
Mennyire lepte meg Önöket az eredmény?

Végig biztosak voltunk az igazunkban, viszont nagyon izgultunk, hogy ez a Bíróság(ok) előtt is kiderüljön. Mérhetetlenül örülünk, hogy végül így is lett.
 
Mi következik a bíróság döntéséből, mikor szállhatnak fel újra?

A döntésből az következik, hogy immár mondvacsinált okokkal sem kételkedhet senki a repülőtér használati szerződésünk létében és érvényességében. A felszállásunk feltétele, hogy az időközben többször módosított repülőtérrend szerint az üzembentartó éljen a reá ruházott joggal és adja ki a használathoz szükséges névre szóló engedélyeket. Sajnos ez utóbbi nem megy zökkenőmentesen, az üzembentartó még mindig az önkormányzat jóváhagyására vár, holott neki nincs ilyen kötelme, az önkormányzatnak pedig törvényes lehetősége ebbe beleszólni.
 
Ugyanúgy folytatódik majd a klub munkája, ahogyan néhány éve repültek, vagy lesz ahhoz képest valami változás a klub életében?

Sajnos, mint minden hosszúra nyúló és bizonytalan kimenetelű vita, ez is megszűrte a klub tagságát. Sok kiváló sportrepülő, reményteli növendék választott olyan repülőteret a pályafutása folytatásához, ahonnan nem kellett évente költözni, ahol kiszámíthatóak és korrektek a viszonyok. Aki maradt, viszont nagyon aktív, a repülésért a klubért rengeteg önkéntes munkát vállaló társunk. Ahogy az már oly sokszor megtörtént, a baj összekovácsolta az embereket.
 
Mennyi idő is esett ki a repülésből? Keletkeztek-e ez alatt az idő alatt plusz költségeik, és kérnek-e valamilyen kártérítést a várostól? Hogyan tudják követelésüket érvényesíteni?

A repülések különböző indokokkal történő akadályozása 2011 nyarán kezdődött. Azóta –ahogy az olvasók is emlékezhetnek – a repülőtér többször leállt, a klubok költöztek, részben vagy egészében a technikáikkal. A tagok idegen kluboknál, külsősöknek szabott áron repülve tartották fenn a gyakorlatukat. Gondolom ilyen költségekre kérdezett. 
Viszont itt van még a város vezetése által többször többek között nagy nyilvánosság előtt tett kijelentése – amely szerint mi szabálytalanul repülünk. Ezt a klub jó hírnevét sértő kijelentést egyedül arra alapozták, hogy nekünk nincs érvényes szerződésünk. Mérhetetlen kárt okoztak ezzel többek között azért, mert egy ilyen bélyeggel sújtott klubba nehezebben jönnek a kezdők, nehezebben engedik a szülők a gyermekeiket. A kezdő évfolyamaink létszáma a packázások előtti létszám a negyedére – ötödére esett vissza. Jóvátehetetlen kárt okoztak az egészséges korfában.
 
A per a repülőklub és a város között zajlott, de Önöknek nem a város lakosságával, hanem a városvezetéssel volt konfliktusuk. Ha most kártérítést kérnek, az a teljes lakosságot érintheti pl. elmaradó fejlesztések formájában. Nem félnek attól, hogy elvesztik a lakosság rokonszenvét?

Valóban jó viszonyunk volt, és megítélésünk szerint jelenleg is jó a viszonyunk a város lakosságával. A jövőben is azon leszünk, hogy a mi csodálatos szerelmünket – a repülést – közelebb vigyük és megmutassuk minden érdeklődőnek.
Más dolog a városi vezetés, a képviselők által okozott károk kérdése. A repülőklubunk, több a repülőtér ügyével foglalkozó képviselő testületi ülés előtt levéllel fordult a képviselőkhöz, amelyben felhívtuk a figyelmüket a meghozandó döntéseik súlyára. Őszintén sajnáljuk, hogy nem mérlegelték kellően a döntéseiket.
Ha a lakosság számon kívánja kérni a választott vezetőin az e tárgyban hozott döntéseket, kérésre az átadott levelek másolatát rendelkezésre bocsátjuk.
 
Önök tettek néhány nagyvonalú felajánlást a városnak, még akkor, amikor a per kimenetele még nem volt biztos. Arra gondolok, hogy megígérték, megismertetnek minden Dunakeszin tanuló nyolcadikos diákokat a repülés élményével. Most, pernyertesként, amikor nincs már szükségük együttműködési készségük bizonyítására, továbbra is fenntartják ezt az ajánlatot?

A gyerekek repültetésével kapcsolatos felajánlásunkat nagy örömmel, továbbra is fenntartjuk. Az együttműködés készségét már csak azért is fenntartjuk a továbbiakban is, mert mi csak hosszú távon tudunk és akarunk gondolkodni.
A repülőklubunk idén lesz 85 éves, egy vitorlázórepülő képzés a szakszolgálati engedély (jogosítvány) megszerzéséig 2-3 év, a sportrepülőink jelentős része sok évtizedes pályafutást mondhat magáénak. Mi – ahogy a lakosság is – nem rövid távokban, választási ciklusokban gondolkodunk, hanem lényegesen hosszabban. Törekszünk a kölcsönös előnyökön alapuló, biztonságos sok évtizedes együttműködésre.
Úgyhogy csak megismételni tudom, nagy örömmel teljesítenénk ezt a felajánlásunkat is.
 
Volt-e valami tanulsága ennek a pernek az Önök számára?

Mivel a klub vezetői mindannyian társadalmi munkában dolgozunk, a különböző „civil” tapasztalatainkhoz képest rengeteg új jogi ismerettel gazdagodtunk.
Az igazi tanulságot viszont a vesztes félnek kellene levonni, mert úgy látjuk nem vezetett célra a jószándékú figyelmeztetések erőből történő lesöprése.
 
Van esetleg még valami egyéb mondandójuk a témával kapcsolatban?

Itt szeretnénk megköszönni azt a sok támogatást, amit az eddigi harcunk során kaptunk a város lakosságától, a különböző civil szervezetektől. Meg sem próbáljuk, hogy mindenkit felsoroljunk, ezért egy általános és nagy KÖSZÖNJÜK jár mindenkinek.
Reméljük hamarosan találkozunk a repülőtéren a starton vagy a hangárunkban.

Utoljára frissítve: 2014-03-31 13:59:32

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>