. Ma Emma napja van.
Tovább emelkednek az ingatlanárak Dunakeszin
2016-08-11 16:15:42
Tovább emelkednek az ingatlanárak Dunakeszin

Tovább emelkednek az ingatlanárak Dunakeszin

Ingatlanpiac Dunakeszin és környékén: Valóban növekednek az árak?


Rengeteget lehetett hallani az utóbbi időben arról, hogy Budapesten ugrásszerűen nőnek az ingatlanárak. De mi történt eközben az agglomerációban? Az év elején növekedésben reménykedhettünk az ingatlanpiaci előrejelzések alapján, most pedig az elmúlt hónapok adataiból az is kiderülhet, hogy mennyire valósult meg ez a várakozás.


Milyen a helyzet az országos átlaghoz mérten?

 

 

 

A családi házak átlagárait tekintve Dunakeszin, Fóton és Szentendrén is magasabbak a négyzetméterenkénti átlagárak az országos átlagnál. A három település közül a Dunakeszin eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterárai a legmagasabbak, itt ugyanis 317 703 forint egy négyzetméter átlagára. Ez az ár 72 százalékkal magasabb az országos átlaghoz mérten. A szentendrei átlagár 53 százalékkal, a fóti pedig 23 százalékkal több az országos átlagnál a családi házak esetében.

 

A téglalakások átlagárait megvizsgálva egyedül Szentendrén magasabb a négyzetméterenkénti átlagár az országoshoz mérten, viszont nem a családi házak esetében tapasztalt mértékkel, hanem csupán 5 százalékkal. Dunakeszin 11 százalékkal, Fóton pedig 25 százalékkal alacsonyabbak a téglalakások négyzetméterenkénti árai, mint az országos átlag, mely jelenleg 391 131 forint.

Panellakások esetén Szentendrén hasonló mértékű és irányú eltérés van, mint a téglalakások tekintetében, Dunakeszin viszont körülbelül 10 százalékkal alacsonyabb egy panellakás négyzetméterára az országos átlaghoz mérten.

 

 

Dunakeszin növekedtek a négyzetméterárak tavaly július óta

 

 

Dunakeszin tavaly július óta a legnagyobb növekedés a téglalakások átlagáraiban mutatkozott meg, a 12 hónappal ezelőtti árhoz képest 41 ezer forinttal magasabb ez az érték. Viszont a jelenlegi, 347 ezer forintos átlagárnál is magasabb volt az átlagár márciusban, akkor ugyanis körülbelül 353 330 forintot ért egy négyzetméternyi téglalakás Dunakeszin.

A családi házak esetén a növekedés folyamatos és egyenletes volt pár kisebb mértékű visszaeséstől eltekintve. Tavaly júliusban 27 ezer forinttal volt alacsonyabb az átlagos négyzetméterár, mely 290 ezer forintról 317 ezerre nőtt egy év leforgása alatt.

A panellakások átlag négyzetméterára viszont hullámzóbb volt az elmúlt időszakban, mint a másik két ingatlantípusé: növekedésről számolhatunk be tavaly októbertől egészen decemberig, ezután januárban majdnem a négy hónappal azelőtti értékre esett vissza a négyzetméterenkénti átlagár. Majd januártól folyamatos volt a növekedés, mely a jelenlegi 232 ezer forintos átlagárhoz vezetett, ami 37 ezer forinttal magasabb, mint a 2015 júliusában feljegyzett ár.

 

Szentendrén és Fóton is magasabbak az átlagárak, mint tavaly


Szentendrén is a téglalakások esetében tapasztalható a legnagyobb árnövekedés: a tavaly ilyenkor 305 ezer forint körüli átlag négyzetméterár a múlt hónapban már 411 ezer forintnál is magasabb volt.  A panellakások tekintetében is növekedésről számolhatunk be, ebben az esetben 35 ezer forint a különbség a tavaly nyári és az idén nyári átlagár között. A családi házak átlag négyzetméterárai viszont csökkentek majdnem 16 ezer forinttal a tavalyi árhoz mérten.

Fóton a családi házak négyzetméterenkénti átlagárai visszafogottan emelkedtek, csupán 7 ezer forintnyi különbség van a tavaly júliusi átlagárhoz képest. Ezzel szemben a téglalakások esetében a négyzetméterenkénti ár körülbelül 60 ezer forinttal nőtt meg egy év alatt.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy várakozásoknak megfelelően nőttek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai Dunakeszin és a környező településeken. Viszont nem csak az agglomeráció ingatlanárai indultak növekedésnek, hanem szinte az egész országban folyamatosan emelkednek a négyzetméterenkénti átlagárak.

 

Az elemzést az Ingatlannet.hu készítette számukra.

Utoljára frissítve: 2016-08-11 16:16:18

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>