. Ma Barbara, Borbála napja van.
Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló
2014-05-07 20:05:40
Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló

Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló

Az áprilisi testületi ülés befejeztével Dióssi Csaba polgármester riportot adott a TELEKESZI tévének. A riport a városi fejlesztésekről szólt, a közelmúltban megvalósultakról, és azokról, amik még ezután készülnek el.

 A  gyermekintézményeket érintő fejlesztések

 

A probléma ismert: a város lélekszáma az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az új betelepülőkkel, akik – többségükben fiatal családok lévén – vagy már eleve apró gyerekekkel érkeztek, vagy itt született gyermekük. A megnövekedett gyereklétszám miatt a gyermekintézményeket bővíteni kellett. El lehet mondani, hogy 34 év után végre új bölcsőde épült; felépült egy 6 csoportos katolikus óvoda önkormányzati támogatással, pályázati pénzből; folyamatban van egy új óvoda építése, amit szintén 6 csoportosra terveznek; és bővül az alagi óvoda is 1 csoporttal. Ez a korábbi 1200 óvodai férőhelyhez képest 330 új helyet jelent, ami még mindig nem oldja meg teljes mértékben a város kisgyermekes családjainak problémáit.

 

Mára a helyhiány elérte az iskolákat is. Míg korábban rendszeresen 14 párhuzamos osztály volt egy-egy évfolyamból a városban, addig jelenleg már 20 első osztályban tanulnak a kisdiákok.  Ugyan korábban is voltak bővítések,  de ezek nem elegendőek a szeptemberi tanévkezdéshez, hosszú távon  egy új, 24 tantermes iskola építése szükséges, aminek valószínű helyszíne vagy a kutyakiképző központtól, vagy az Életfa Rehabilitációs Intézet telkéből elkülönítendő terület. Az építkezésre ígéret szerint a miniszterelnöki külön keretből biztosítanak több, mint 1 milliárd Ft-ot.

(Az iskolai férőhelyek körül kialakult problémákról és a lehetséges megoldásról írtunk korábban mi is. )

 

Az elmúlt tanév kezdetén az eddig önkormányzati iskolák állami fenntartásba kerültek, az intézmények bővítése tehát állami feladat, de a Város mégis vállal ebben is egy 25%-os önrészt, hiszen az oktatás körülményei alapvetően befolyásolják a dunakeszi családok életét. Szeptemberig az alábbi bővítéseket kell elvégezni az iskolákon:

-        A Fő út 143. alatti épületben, aminek az alsó két szintjét már használja a Bárdos iskola, további 7 termet alakítanak ki a felsőbb 2 szinten.

-        A Fazekasban 4 új tantermet építenek, és bővítik az ebédlőt.

-        A Széchenyi tetőterében 2 tantermet létesítenek.

Ezek a fejlesztések már elegendőek ahhoz, hogy az új tanévet a város biztonsággal elkezdhesse.

 

Az állomás környékének rehabilitációja

 

Az állomás épületének rossz állapota közismert mindenki számára. A MÁV az épületből alig használ valamit, nagy része üresen áll. A Város a Járási Kormányhivatalt költöztetné ide, de a kezdeti lelkesedés után a tárgyalások a két érintett fél (az állam és a MÁV) között megrekedtek, ennek újrakezdésének ösztönzésére kért és kapott most felhatalmazást a polgármester a testülettől. A város elkészítené az épület belső átalakításához a terveket abban a reményben, hogy akkor  a megvalósítás újra napirendre kerülne.

A városrész rendbetétele alapvető érdeke mindenkinek. A környéken már különben is több hivatal működik, jól megközelíthető tömegközlekedéssel, van már kerékpárút is, lesz kerékpártároló, és a mostanában kialakítandó P+R parkoló az autósok gondját is megoldja. Kézenfekvő tehát, hogy az állomás épületét így hasznosítsák.

 

 

Fejlesztések a „Magyi”-pályán

 

A valaha-volt MÁV sporttelepet kb. másfél éve szerezte meg a város. Azóta kiépítették a világítást, létrehoztak itt egy BMX-pályát, a város ifjúságának örömére. A célok között szerepel megfelelő körülményeket biztosítani a nehézatlétáknak, és talán a lövészetet is újraindítanák. A legközelebbi terv – és ennek megvalósítása már el is kezdődött, és június végére készen is lesz – egy MLSZ-szel közös beruházás, 100 millió Ft-os nagyságrendben: műfüves focipálya, ami egész évben használható. 

További híreink
Magyarország újra az első a világon Covid-halálozásban
Az uniós országok között november 29-én került Magyarország az első helyre a halálozásban a hétnapos mozgóátlag alapján – írja a Telex.
2021-12-01 19:49:31, Hírek, Aktuális Bővebben
5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány
Tavasszal lejárt szavatosságú PCR teszteket semmisítenek meg több milliárd forint értékben – értesült a Jelen.
2021-11-23 18:14:10, Hírek, Aktuális Bővebben
Oltási hét kezdődik hétfőn
Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják - mondta a Miniszterelnökség te...
2021-11-21 19:19:35, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ex-elnök mandátuma kilenc évre szólt, de idő előtt lemondott, így nem az új országgyűlés dönt utódjáról 202...
Bővebben >>