. Ma György napja van.
Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló
2014-05-07 20:05:40
Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló

Továbbra is a fejlesztés a cél _ videóriport összefoglaló

Az áprilisi testületi ülés befejeztével Dióssi Csaba polgármester riportot adott a TELEKESZI tévének. A riport a városi fejlesztésekről szólt, a közelmúltban megvalósultakról, és azokról, amik még ezután készülnek el.

 







A  gyermekintézményeket érintő fejlesztések

 

A probléma ismert: a város lélekszáma az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az új betelepülőkkel, akik – többségükben fiatal családok lévén – vagy már eleve apró gyerekekkel érkeztek, vagy itt született gyermekük. A megnövekedett gyereklétszám miatt a gyermekintézményeket bővíteni kellett. El lehet mondani, hogy 34 év után végre új bölcsőde épült; felépült egy 6 csoportos katolikus óvoda önkormányzati támogatással, pályázati pénzből; folyamatban van egy új óvoda építése, amit szintén 6 csoportosra terveznek; és bővül az alagi óvoda is 1 csoporttal. Ez a korábbi 1200 óvodai férőhelyhez képest 330 új helyet jelent, ami még mindig nem oldja meg teljes mértékben a város kisgyermekes családjainak problémáit.

 

Mára a helyhiány elérte az iskolákat is. Míg korábban rendszeresen 14 párhuzamos osztály volt egy-egy évfolyamból a városban, addig jelenleg már 20 első osztályban tanulnak a kisdiákok.  Ugyan korábban is voltak bővítések,  de ezek nem elegendőek a szeptemberi tanévkezdéshez, hosszú távon  egy új, 24 tantermes iskola építése szükséges, aminek valószínű helyszíne vagy a kutyakiképző központtól, vagy az Életfa Rehabilitációs Intézet telkéből elkülönítendő terület. Az építkezésre ígéret szerint a miniszterelnöki külön keretből biztosítanak több, mint 1 milliárd Ft-ot.

(Az iskolai férőhelyek körül kialakult problémákról és a lehetséges megoldásról írtunk korábban mi is. )

 

Az elmúlt tanév kezdetén az eddig önkormányzati iskolák állami fenntartásba kerültek, az intézmények bővítése tehát állami feladat, de a Város mégis vállal ebben is egy 25%-os önrészt, hiszen az oktatás körülményei alapvetően befolyásolják a dunakeszi családok életét. Szeptemberig az alábbi bővítéseket kell elvégezni az iskolákon:

-        A Fő út 143. alatti épületben, aminek az alsó két szintjét már használja a Bárdos iskola, további 7 termet alakítanak ki a felsőbb 2 szinten.

-        A Fazekasban 4 új tantermet építenek, és bővítik az ebédlőt.

-        A Széchenyi tetőterében 2 tantermet létesítenek.

Ezek a fejlesztések már elegendőek ahhoz, hogy az új tanévet a város biztonsággal elkezdhesse.

 

Az állomás környékének rehabilitációja

 

Az állomás épületének rossz állapota közismert mindenki számára. A MÁV az épületből alig használ valamit, nagy része üresen áll. A Város a Járási Kormányhivatalt költöztetné ide, de a kezdeti lelkesedés után a tárgyalások a két érintett fél (az állam és a MÁV) között megrekedtek, ennek újrakezdésének ösztönzésére kért és kapott most felhatalmazást a polgármester a testülettől. A város elkészítené az épület belső átalakításához a terveket abban a reményben, hogy akkor  a megvalósítás újra napirendre kerülne.

A városrész rendbetétele alapvető érdeke mindenkinek. A környéken már különben is több hivatal működik, jól megközelíthető tömegközlekedéssel, van már kerékpárút is, lesz kerékpártároló, és a mostanában kialakítandó P+R parkoló az autósok gondját is megoldja. Kézenfekvő tehát, hogy az állomás épületét így hasznosítsák.

 

 

Fejlesztések a „Magyi”-pályán

 

A valaha-volt MÁV sporttelepet kb. másfél éve szerezte meg a város. Azóta kiépítették a világítást, létrehoztak itt egy BMX-pályát, a város ifjúságának örömére. A célok között szerepel megfelelő körülményeket biztosítani a nehézatlétáknak, és talán a lövészetet is újraindítanák. A legközelebbi terv – és ennek megvalósítása már el is kezdődött, és június végére készen is lesz – egy MLSZ-szel közös beruházás, 100 millió Ft-os nagyságrendben: műfüves focipálya, ami egész évben használható. 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>