. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Tűz nélkül füstölni. Egy cigaretta, ami nem káros
2015-04-22 16:42:20
Tűz nélkül füstölni. Egy cigaretta, ami nem káros

Tűz nélkül füstölni. Egy cigaretta, ami nem káros

 

Dunakeszin a Fő út 69 alatt található E-cigibolt vezetőjével, Csilla Marinával beszélgettünk.

 

Nem károsítja az ön és környezetében élők egészségét!


Ha írnánk valamit a dobozára, biztosan valami hasonló lenne az egyik. A füst elhagyása egyértelműen forradalmi változás a korábbi cigarettázáshoz képest. A dohányzás áldozatainak túlnyomó része ugyanis bizonyítottan a füstben található méreganyagoktól, elsősorban a kátrány által kiváltott rákos megbetegedésben halt meg. Itt ugyanis nem történik égés a használó nem füstöt, hanem növényi kivonatból készült folyadék gőzét lélegzi be. Vagyis ez olyan, mintha dohányzás helyett inhalálnánk. Ezzel megvalósul a passzív dohányzás teljes kiküszöbölése.

 

E-cigivel szembeni ellenkezés jelentős mértékben gazdasági érdekek veszélyeztetésével magyarázható, hiszen néhány doboz cigaretta áráért át lehet szokni egy mérgező dologról, a hagyományos cigihez képest szinte teljesen ártalmatlan e-cigire anélkül, hogy lemondanánk a cigarettázás okozta élvezetről.

 

Tüdőgyógyászok


Mivel viszonylag új dologról van szó - az e-cigi ugyanis körülbelül 10 éve jelent meg a piacon - az orvosok véleménye megoszlik. Kevés információ áll rendelkezésre az e-cigi hosszú távú kihatásait illetően. Abban azonban egységesek a vélemények, hogy a hagyományos cigarettával összevetve sokkal kevésbé ártalmas az e-cigi. De személyes élményről is be tudok számolni, mondja Marina. Egy vevő bejött a boltba, hogy e-cigit vegyen. Mint kiderült, az orvosa ijesztett rá, hogy vagy leszokik a dohányzásról, vagy baj lesz. Néhány hónap múlva ugyanaz az orvos megdicsérte, hogy szépen leszokott a cigarettázásról. Ekkor mondta el neki, hogy ő csak átszokott az e-cigire. Szerencsére a tüdőpanaszai is elmúltak. A számos pozitív tapasztalat ellenére, Magyarországon az Európai Uniónál sokkal szigorúbb a szabályozással nehezítik a forgalmazását.

 





Hogyan működik?


A szerkezet körülbelül 130 Celsius fokon növényi kivonatot - úgynevezett liquidet - párologtat. Ezt lélegzi be az e-cigi használója. Az e-cigi három fő részből áll: akkumulátor, porlasztó, valamint maga a folyadék. A porlasztóba töltjük a folyadékot, ahol a párologtatás történik.

 

 

Ízek, árak, érzések

 

A folyadékok számtalan ízben kaphatóak. Találkozni egészen elképesztőekkel is, mint a szalonna, kenyér vagy sült csirke ízű. Mégis először célszerű a cigarettánkhoz közeli ízt választani dohány, mentol stb. Sokak kedvence az almás, cseresznyés, csokoládés, egyszóval az édes ízek. Aki bejön hozzánk, ide a boltba, az bármelyik folyadékot kipróbálhatja.

És mindez mennyibe kerül? A töredéke annak, amit a hagyományos cigarettára fordítanánk. Nagyjából 5-6 ezer forintból el lehet kezdeni, de forgalmazunk ennél olcsóbb készleteket is, egy folyadék 5-7 napig elég, ami ha a hagyományos cigaretta árát nézzük nagyjából a hatod része. A lényeg, hogy bárki kipróbálhatja az üzletben, mielőtt megvenné.

 

 

Utoljára frissítve: 2015-04-22 17:08:00

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>