. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Újra az iskolabővítésekről _ Eich László tankerületi igazgató segítségével
2014-05-18 17:38:46
Újra az iskolabővítésekről _ Eich László tankerületi igazgató segítségével

Újra az iskolabővítésekről _ Eich László tankerületi igazgató segítségével

Korábbi cikkeinkben olyan állításokat közöltünk az iskolák bővítésével kapcsolatosan, amelyek részben ellentmondanak egymásnak. Aki nem érintett, nyilván fel sem tűnt neki, de a leendő elsősök szüleit esetleg megzavarhatta, ezért tartottuk lényegesnek, hogy tájékoztatást kérjünk Eich László tankerületi igazgatótól a témával kapcsolatban.

 

 

 

 

 

A beiratások rendben lezajlottak

 

Kezdjük talán a leglényegesebbel: mára minden szülő tudja, hogy hová fog szeptember elsejétől elsős csemetéje járni, és senki sem érezheti úgy, hogy igazságtalanság történt volna vele,  ahogy   Eich László fogalmazott: 

 

… az első osztályos beiratkozások április végén rendben lezajlottak a városban. Minden beiratkozott gyermek felvételt nyert vagy a körzetes, vagy az általa választott intézménybe, így a megállapított körzethatárok a jogszabály által előírt módosítási határidőig, 2015. február végéig megfelelő keretet biztosítanak a feladatellátás megszervezéshez.

 

Először nem értettük ugyan, mit is jelenthet a rejtélyes 2015. február végi módosítási határidő, de azután rájöttünk: nyilván csupán annyit, hogy e dátum után már a 2015/16-os tanévre vonatkozó körzethatárokat fogják kijelölni.

A tájékoztatóból az is egyértelmű, hogy tényleg úgy lesz, ahogyan arról az érintett szülők március 19-én értesülhettek, és ahogyan arról mi is hírt adtunk  , hogy a leendő alagligeti iskola elsőseinek egy része a Bárdos Lajos iskolában, másik része pedig a Szent István iskolában járja még ki ezt a tanévet.

 

A Bárdos iskolában a 6 + 1 új terem kialakítása valóban megtörténhet

 

Április 22-i cikkünkben   írtunk arról, hogy a Bárdos iskolának szüksége lenne a Fő út 143. alatti épületnek a Járási Kormányhivatal által használt részére is. Az állításunkat a 2014. április 24-i testületi ülés IV/7. előterjesztésében leírtakra alapoztuk. A polgármesteri videóriport, aminek az összefoglalója olvasható,  viszont nem sok jóval biztatott azzal kapcsolatban, hogy a Kormányhivatal a közeli jövőben át tudna költözni a vasútállomás épületébe. A laikus számára úgy tűnhetett tehát, hogy a költözés elmaradása akár a tervezett átalakítást is veszélyeztetheti. Rákérdeztünk Eich Lászlótól, hogy így van-e ez. Az alábbi választ kaptuk:

 

… a kérdésre határozott nem a válasz. A Bárdos Iskolának és a Járási Kormányhivatalnak is otthont adó, Fő út 143. sz. alatt található épület 2. és 3. emeletének Fő út felé eső felét használja csak a Kormányhivatal, így ezeknek az emeleteknek a csendesebb, eddig használaton kívül álló részében történik meg a 6 tanterem és 1 csoportszoba kialakítása. Az épületen belül külön-külön lépcsőház szolgálja ki a hivatalt és az iskolát.

 

Megtudtuk továbbá, hogy:

 

Április közepén kaptuk azt a hírt, hogy az iskolabővítésekre elkülönített állami forrásból a Bárdos Iskola bővítése megvalósítható, ugyanakkor a Szent István Iskola több, mint 600 millió forintra becsült bővítése nem fér bele az állam által meghatározott pénzügyi keretbe.

 

A Szent István iskola helyett tehát a Fazekast bővítik?

 

Ez volt a másik kérdésünk, hogy hogy is van ez? A március 19-i tájékoztatón  még arról volt szó, hogy a Fenyő-lakópark környékén élő elsősök a Szent István iskolában kezdik a tanévet, ami – emeletráépítéssel – addigra 6 + 1 új teremmel gyarapodik. Dióssi Csaba nagyjából 1 hónappal később viszont a Fazekas és a Széchenyi bővítéséről beszélt  , a Szent Istvánt meg sem említve. Akkor most lesz-e a Szent Istvánban bővítés vagy nem, és hová fognak járni az elsősök?

 

Hát igen, Dióssi ekkorra már tudta, hogy az emeletráépítésre nincs pénz, március közepén pedig még lehetett reménykedni, hogy lesz. Igaz, Eich László már akkor is óvatosan fogalmazott, erről így ír utólag:

 

Előadásomban akkor hangsúlyoztam, hogy még egyik kérdésben sincs döntés, de a Bárdos Iskola esetében a bővítés nagy valószínűséggel meg fog történni, hiszen ott egy meglévő épületen belüli átalakításról van szó, míg a Szent István Iskola esetében komplett emeletráépítésről, aminek megvalósulása a megfelelő állami forrás rendelkezésre állásától függ.

 

Csakugyan így volt, csak erről hajlamos az ember megfeledkezni, amikor egy biztató megoldás van kibontakozóban; amikor viszont az sejlik fel, hogy nem lesz emeletráépítés, értetlenkedik, hogy akkor most hová is fognak járni azok a gyerekek? A válasz pedig, hogy ebben most sincs változás, a Szent Istvánba -- mármint azok, akiknek ez a körzeti iskolájuk.

 

Akkor nem is lett volna szükséges az az emeletráépítés, ha mégis tudja fogadni a Szent István az elsősöket?

 

Ez a kérdés merül fel rögtön az emberben, természetes módon. A válasz alighanem az, hogy nagyon is szükséges volna. Eich László leveléből:

 

… le kell szögeznem, hogy mind a Tankerület, mind az Önkormányzat továbbra is mindent el fog követni azért, hogy a Szent István Iskola is megfelelő színvonalú épületben végezhesse nevelő-oktató munkáját. (Tudomásom szerint bizonyos felújítási munkákat már idén nyáron el fog végezni az önkormányzat az iskola épületében.)

 

Szükség van tehát átalakításokra, amelyek bizonyos problémákra (pl. az elsősök elhelyezése) átmeneti megoldást adnak, nem oldják meg viszont az iskola hosszú távú problémáit; világos, hogy az a 6 + 1 terem hiányozni fog. Hogy mi lesz az az átmeneti megoldás, az nem derül ki a levélből, valami biztosan lesz, ha egyszer az elsősöket fogadni tudják.

 

Mennyiben járul hozzá a megoldáshoz a Fazekas 4 új tanterme?

 

Ennek a problémának a megoldásához feltehetőleg semennyiben. Erről ennyit tud a levél:

 

… a Tankerület és az Önkormányzat új javaslatot tett az iskolai tantermek bővítéséért és az erre a célra meghatározott állami források elosztásáért felelős kormánybiztosnak abból a célból, hogy a város a Szent István Iskola kiesése miatt ne essen el az állami forrás felhasználásának lehetőségétől. A javaslat a szintén jelentős tanteremhiánnyal küzdő Fazekas Iskola 4 tantermes bővítését célozta meg, mellyel kapcsolatban jelenleg is folynak tárgyalások.


A javaslat tehát nem azért született, hogy az átmenetileg a Szent Istvánba tartozó elsősök problémájára adjon megoldást, hanem azért, hogy legalább a város iskoláira szánt állami forrás Bárdosra fel nem használt része ne vesszen kárba, hiszen a többi iskola is igen nagy zsúfoltsággal küzd, jól jönne az bármelyik számára. Ne felejtsük el, ez sem csupa „talált pénz”, a város a fejlesztésekhez önrésszel hozzájárul.

Ez év elején a Fazekas a számítástechnikai termét kellett, hogy tanteremmé alakítsa, hogy minden osztályt le tudjon ültetni, de láttuk , hogy a város összes iskolája csak a korábbiaknál rosszabb körülmények között tudta elkezdeni a tanévet. Ha most a Fazekas leendő 4 új tantermére gondolunk, nyilvánvalóan azok sem azt szolgálják majd, hogy az iskola több gyereket – egy-egy plusz osztályt – fogadjon, hiszen arra hosszú távon 8 terem kéne, legfeljebb arra, hogy a zsúfoltságot csökkentse, a ma elvárható körülményeket biztosítsa, pl. szertár, szakos tanterem kialakításával.

 

És a Széchenyi 2 új terme a tetőtérben, azt mire használják majd?

 

Ezt a két tantermet csak Dióssi emlegette a videóriportban, Eich László már nem, a kb. 3 héttel később kelt levelében. Lehet, hogy nincs is már napirenden.

 

Úgy tűnik, hogy minden nagyon képlékeny még iskola-ügyben. Tény, hogy évek óta már mindig csak átmeneti megoldások születnek, hogy az épp előttünk álló tanévet el lehessen kezdeni valahogy. Feltehetőleg az ilyen kényszermegoldások, a sebtiben végrehajtott átalakítások meglehetősen drágák is, hiszen pár évre szólnak csupán, a szűkös körülmények nem tarthatók fel a végtelenségig. Remélhetőleg az alagligeti iskola valóban megvalósul a 2015/16-os tanévre.  Dióssi azt állította  , hogy erre miniszterelnöki különkeretből lesz pénz, legyen igaza!

 

                                 – R. Cseresnyés Mária --

 foto:www.sztistvan-dkeszi.sulinet.hu

Utoljára frissítve: 2014-05-18 17:49:53

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>