DUNAKESZI HÍRHATÁR - A városi közlemény margójára

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,06 Ft
   CHF árfolyam
   408,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 13. 18:26     


A városi közlemény margójára
A város érdekei ellen szövetkező Jobbik az Mszp, és a párezer facebookon szerveződött civil szabotőr, pár óra alatt meghátrálásra kényszerítette a Repülőtér egy részének beépítésére elszánt városvezetés ismeretlen szakmai partnerét, így az uszodának is helyet adó futsal stadion és sportkombinát terve veszni látszik. Szól a városi hirdetmény, és nem az 1953-as archívumból.

A város érdekei ellen szövetkező Jobbik az Mszp, és a párezer facebookon szerveződött civil szabotőr, pár óra alatt meghátrálásra kényszerítette a Repülőtér egy részének beépítésére elszánt városvezetés ismeretlen   szakmai partnerét, így az uszodának is helyet adó futsal stadion és sportkombinát terve veszni látszik. Szól a városi hirdetmény, és nem az 1953-as archívumból.

 

Ezen pártok akár hízelgőnek is vehetnék a fideszkompatibilis irományt. Mint egy „jól sikerült” kormányszóvivői monológ, úgy vonul végig a szövegen a gondolat:  A város érdeke az, hogy az utolsóként megmaradt zöldterület adjon helyet egy ilyen beruházásnak. Aki ezt vitatja, az „nyilvánvalóan” csakis a város érdekei ellen szövetkezik és cselekszik, és mindezt „nagypolitikai szintre” emeli. 

 

Most tekintsünk el egy pillanatra attól a ténytől, hogy eddig, a polgároktól, és a saját képviselőiktől is jól eltitkolt tervekben a város érdeke kevésbé hangsúlyosan szerepel, mint a futsal , és merengjünk el  azon mi lehet itt a nagypolitikai szál…Talán azt, hogy városunk, és a 2 éve ültetett és gondosan kezelgetett futsal sportág emblematikus alakja Szijjártó Péter? Kedves olvasó, ha még nem merült fel önben, kérem gondolkozzon el azon, hogy vajon ha Szijjártó Péter hobbija bridzsezés lenne akkor is ilyen nagyszerű karriert futott volna be a futsal városunkban? Tegyük fel, hogy Józsi hentes, Zoli zöldséges összeáll egy kis teremfocira.   Akkor is ki lenne molinózva a város a meccseik miatt? Vajon akkor is hanyatt homlok rohannának a mecénások a többi klubhoz képest százszoros költségvetést biztosítani?

 

De letelt a pillanat, és térjünk vissza a sportcentrum terveihez, illetve a városi közleményhez. Azt írja a városi szóvivő: „…Dunakeszi Repülőtér 93 hektárjából a sportközpont épülete közel 1 hektárnyi területet foglalna el….”.  Itt a közlemény fogalmazója még az eltitkolt tervek nyilvánosságra kerülése előtti terminológiát használ, hiszen a tervekben csak maga az épület több mint 12000nm-es lenne, amihez még hozzá számolandó a 720 férőhelyesre tervezett parkoló, és a szabadtérre tervezett további két futsal pálya is.  Ez összességében és nagyságrendileg az Auchan áruház méreteinek felel meg. A város honlapján megtekinthető látványterv is a bevásárlóközponthoz hasonló.  Ha a nyilvánosságért és a valódi tömegsportért szót emelő facebook csoportokban szerveződött civilek ( akiknek döntő része ebből a nyilatkozatból értesülhetett arról, hogy Mszp/Jobbik szimpatizánssá lépett elő. Nyilván a helyi Kubatov listán is így fognak szerepelni.) valóban politikai szabotőrök lennének megfogalmazhattak volna olyan jól irányított zárt kérdést is, mint amilyenek a városi konzultáció kérdései voltak.

 

A közleményben említett két párt szerepe is érdekes. Az Mszp az elején támogatta az elvi hozzájárulást a sportkomplexum Repülőtéren való  megépítéséhez, hiszen a testületben lévő két képviselőjük megszavazta az előterjesztést. Valószínűleg ők is egyetértettek ( ahogy minden szereplő.)hogy egy tömegsportigényeket kielégítő sportcentrum és tanuszoda beruházás Dunakeszi javát szolgálja.  Később, látva a civil ellenállást, változtattak álláspontjuk azon részén, hogy ez a Repülőtéren legyen, és a Fári János Pele Környezetvédelmi Egyesülete által összefogott Megmentjük a Repülőteret facebook csoportot és az általuk szervezett  Petíciót és forgalomlassító demonstrációt támogatták. 

 

A Jobbik álláspontja szerint ők a kezdetektől ellenezték, hogy a Repülőtérre épüljön a sportkombinát. Képviselőjük az elvi hozzájárulást nem szavazta meg, sőt nyolc alternatív helyszint javasolt. Az helyszínek megvizsgálására Dióssi Csaba Polgármester Úr fel is kérte őket, mindezt úgy, hogy ő már vélhetően tudhatott az akkor még titkos tervekről. A Jobbik az alternatív helyszínek vizsgálat mellett népszavazási kezdeményezést is indítani szándékozott, melyet a minél szélesebb civil összefogás jegyében magánszemélyként jegyezték.

 

Az akkor még egységes civil mozgalom ez idő tájt szakadt ketté, alapvetően az eltérő stratégiák mentén.  Molnár György által összefogott A Dunakeszi Repülőtérért  csoport ugyanis a a népszavazásban és  az önkormányzattal való folyamatos tárgyalásban látta a siker kulcsát. Még az irányító Operatív testületükbe is beválogatták a terület fideszes önkormányzati képviselőjét ,annak ellenére, hogy korábban ő is megszavazta a Repülőtéri építkezés elvi hozzájárulását. A Megmentjük a Repülőteret facebook csoportban hibásnak gondolták a népszavazási kísérletet, ők a hangosabb tiltakozási formában látták a célra vezető stratégiát. Érvelésük szerint a kormány által megváltoztatott népszavazási feltételek gyakorlatilag ellehetetlenítették ennek a demokratikus jognak a gyakorlását, ezért ez a kísérlet nem hozhat eredményt.  Valószínűleg ők sem örülnek annak, hogy ebben a kérdésben olyannyira igazuk volt, hogy nem hogy eredménytelen volt, de az egyenesen kontraproduktív lett mivel a  városvezetés a hirdetményében saját álláspontjának igazolására is használja azt. Ez jól mutatja a kettős mérce alkalmazását, hiszen a városi konzultáció irányított kérdésére a kb 3000 visszaküldő 77%-a azaz kb 2300 ember mondott igent, ami megfelelő alap a repülőtéren való építkezésre szerintük, viszont a repülőtéri építkezés elleni népszavazás kitűzését támogató 2769 aláírást bukásnak ítélik.

 

Kár szemrehányást tenni bármelyik pártnak is, ha pártként viselkedik, közéleti kérdésekben megnyilvánul, és politikai érdekeik szerint cselekszik. Ez a pártok természetes magatartása. Az is érthető, ha a több jogos, de egymással ellentétben lévő érdekek között lavíroznak.  Itt azonban nem erről van szó, mert a célt, hogy egy széles tömegek számára használható sportkomplexumnak és tanuszodának helye van Dunakeszin senki nem vitatja. Csupán a helyszín a kérdéses és a funkció.

 

Hogy esetleg a város más részén, épülhetne egy minden városlakó által használható tömegigényt kielégítő uszoda? Erről nem szól a dunakeszi.hu-n megjelent közlemény.  


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport