DUNAKESZI HÍRHATÁR - Budapesti Séták – Játsszon és nyerjen

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2019.04.25.
 Csütörtök
Ma Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
   EUR árfolyam
   322,12 Ft
   CHF árfolyam
   283,28 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 25. 14:45     


Budapesti Séták – Játsszon és nyerjen
Egyre nagyobb az érdeklődés olyan alternatív városnéző kirándulások iránt, ami egy-egy város rejtett értékeit mutatja be. Erről beszélgettünk Nehéz Győzővel, aki bár régóta dunakeszi lakos, de a főváros szerelmese.

Kérem, hogy mutassa be röviden a Budapesti Sétákat!


Idegenvezetőként Budapest ismeretlen, nehezen hozzáférhető kulturális kincseinek bemutatására specializálódtunk. Már egy jó ideje elégedetlenséggel szemléltem, hogy a budapesti idegenvezetési kínálatban folyamatosan ugyanazokat a nevezetességeket bemutató túrákat láttam – méltatlanul leszűkítve, és közhelyessé téve a kínálatot. Emellett jól ismertem Budapest számtalan értékét, épített örökségét, ami az orrunk előtt van, de anélkül megyünk el mellette, hogy felfigyelnénk szépségére vagy tudnánk róla valamit. Ezeket az épületeket és történeteiket hiányoltam a kínálatból.

 

Hogy következett ebből a helyzetértékelésből a Budapesti Séták?


2010-ben úgy döntöttünk a barátaimmal, hogy ezt a kínálatot színesíteni kívánjuk, s ezért hívtuk életre a Budapesti Sétákat.

Kifejezett célunk volt, hogy olyan alternatív tematikus sétaútvonalakat hozzunk létre, amelyek a város története szempontjából fontos, de kevéssé ismert, esetleg nehezen hozzáférhető, a tömegturizmus által sújtott területeket elkerülő városrészeket és hozzájuk kapcsolódó történeteket mutatnak be.

 

A fentieken túl, voltak-e a tematikus séták kiválasztásának feltételei?


Természetesen. A legfontosabb szempont a bemutathatóság volt. Magyarán, az a feltétel, hogy ténylegesen legyen mit bemutatni. A vendégek becsapásának éreznénk, ha olyan sétát hirdetnénk, ahol valójában nincs érdemi látnivaló. Fontos szempont volt az is, kultúrtörténetileg mi magunk is fontosnak érezzük az adott témát, függetlenül attól, hogy az mennyire számít trendinek a véleményformálók szerint.

 

Önökre is igaz tehát az, hogy a kínálat kialakításakor a személyiségükkel dolgoznak?


Persze. Megjelenik a személyiségünk a túrák témájának kiválasztásában, a túrák felépítésében és nem utolsó sorban a séták során az érdeklődőkhöz való kapcsolatunkban, kommunikációnkban is.

 

Felsorolna néhány konkrét tematikus sétát a kínálatból?


Jelenleg hat sétát kínálunk az érdeklődőknek: Einstand - a Pál utcai fiúk nyomában, Sörgyári capriccio, 2000 éves fürdőváros, Isten útjai, A lyukas zászló nyomában, Ábrahámtól Szent Antalig. A hat sétán kívül egyedi megkeresésre vállaljuk más témák bemutatását is. A programok időbeli ütemezését a vendégek igényeihez alakítjuk.

 

Hogyan kell elképzelni a Budapesti Sétákat a gyakorlatban?


Arra törekszünk, hogy sétáink az újdonság és az interaktivitás izgalmát adják. Látogatóinktól sűrűn kapjuk azt a visszajelzést – személyesen illetve kommentekben is –, hogy a sok izgalmas újdonság a város iránti büszkeséggel töltötte el őket. Kimondottan szeretjük, ha a vendégek saját, a témához kapcsolódó történeteiket megosztják a csoporttal.

 

Nyilván a felkészülés sok olvasást, utánjárást igényelt. Volt-e ennek a folyamatnak valamilyen nem várt, rendkívüli része?


Természetesen, több is. Amire a legbüszkébb vagyok, az az Einstand – a Pál utcai fiúk nyomában sétához kapcsolódik. Kutatásaim során rábukkantam, hogy a 60-as években feltűnt egy ember, aki azt állította, hogy Molnár Ferenc róla mintázta Nemecsek Ernő alakját. A dologból egy nagy sajtóérdeklődést kiváltó, az igazságszolgáltatás minden szintjét megjáró ügy lett, aminek 50 év elteltével én kutattam fel a jogi anyagait, és tettem a sajtó számára elérhetővé.

 

Mostanában milyen sétaterveken dolgozik a csapat? El szabad árulni?


Hogyne. Jelenleg Tisza István egykori miniszterelnök életének utolsó napját bemutató sétát készítjük elő. Erre már néhány héten belül jelentkezni lehet.

 

Kapcsolódva a fenti interjúhoz a Dunakeszi-Hírhatár szerkesztősége a Budapesti Séták csapatával együtt három kérdéses játékot hirdet Budapest kultúrtörténeti érdekességeiből szemezgetve.

Az alábbi kérdésekre adott helyes válaszokat beküldők közül, három nyertest sorsolunk ki, akik egy későbbi időpontban részt vehetnek a 2000 éves fürdőváros elnevezésű sétán.

 

A kérdések a következők:

 

Hány híd szeli át a Duna főágát Budapest területén?

  • 9
  • 11
  • 12

Hol volt Budapest első repülőtere?

  • Rákosmezőn
  • Budaörsön
  • Ferihegyen

Hány fokos a legmelegebb, föld mélyéből jövő budapesti termálvíz?

  • 62 fokos
  • 52 fokos
  • 77 fokos

 

 

A kérdésre helyesnek ítélt válaszokat (név és email-cím megadásával együtt), kérjük, 2014. november 30-ig küldjék el az info@budapestisetak.hu e-mail címre! A sorsolásra december 2-án kerül sor. A nyerteseket e-mailben értesítjük.


További hírek

  Tuzson Bence nem magára szavazott!
2018. 04. 08. 11:51 dunakeszi-hirhatar.hu
  BRÉKING!!! Összeálltak a pártok Dunakeszin
2018. 04. 06. 12:32 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi civilek megnevezték az esélyes jelöltet
2018. 04. 02. 21:45 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi plakátháború
2018. 03. 27. 20:56 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszin járt Simicska?
2018. 03. 26. 18:17 dunakeszi-hirhatar.hu
  Orosz kézbe kerülhet a Dunakeszi Járműjavító
2018. 03. 21. 14:37 dunakeszi-hirhatar.hu
  Tízes lista lesz Dunakeszin
2018. 03. 06. 00:48 dunakeszi-hirhatar.hu
  Erős a kormányváltó egység Dunakeszin
2018. 03. 01. 14:38 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi a DK új szóvivője
2018. 02. 07. 13:49 dunakeszi-hirhatar.hu
  Rájuk szavazhat Dunakeszin
2018. 01. 31. 08:05 dunakeszi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport