DUNAKESZI HÍRHATÁR - Fiat piscis! - Váljék hallá!

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2019.12.06.
 Péntek
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,96 Ft
   CHF árfolyam
   301,67 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 10. 13:20     


Fiat piscis! - Váljék hallá!
A böjtről általában mindenkinek a húsvétot megelőző nagyböjt és a húsevés tilalma jut eszébe. A böjt mindig valamiféle negatív előjellel szerepel a köztudatban, mert valamiről való lemondásra szólítja fel a hívőt.

 

 

A középkorban terjedt el a böjtnek az a formája, ami kizárólag és szigorúan a húsevést szabályozza, és hogy ezt milyen komolyan vették, arról számtalan anekdota tanúskodik.

Poggiói püspök egy alkalommal önmagának ad felmentést a böjt alól, keresztet vetvén a feltálalt fogolypecsenyére, s kimondván a „fiat piscis”, azaz „váljék hallá” szavakat.

 

Böjt a kereszténységbe zsidó hatásra került, vallási szertartások közé, majd Mohamed átvéve az iszlám egyik pillérévé tette a szaumot, vagyis a böjtöt. Az ókori kereszténység a hét két napján, szerdán és pénteken böjttel emlékezett meg Krisztus szenvedéséről, a negyven napos böjt csak a VII. század környékén vált szokássá, II. Orbán pápa 1091-ben iktatta törvénybe.

 

Szaum

 

A Szaumot, a Ramadán hónapban kell megtartani. Ennek szigorú szabályai vannak. A Ramadán, holdhónap, vagyis 28 napos, és annak az ünnepe, hogy Allah Mohamednek, illetve az araboknak ajándékozta a Koránt. A böjt, napkeltétől napnyugtáig tart. Napközben tilos az evés az ivás, és még a nemi élettől is tartózkodni kell.  Éjszaka nincs böjt, hajnalig, addig ameddig a „fekete szálat a fehértől meg nem lehet különböztetni.”

A Szaum, pillérekre épül, és aki böjtöt megtöri, szigorú következményekre számíthat. Ha valaki szándékosan töri meg, annak 60 napig kell böjtölnie, vagy hatvan szegényt kell etetnie. Ha valaki elmulasztja a böjtöt megtartani, annak egy szegényt kell etetnie, addig ameddig elmulasztotta.

Az iszlám böjtben elsősorban a szándék a lényeg, hogy a muszlim ember többet tudjon foglalkozni a vallásával, ehhez segít az is, hogy Ramadánkor a kötelező napi öt imán felül többet imádkoznak. Ezenkívül a társadalmi jelentősége is fontos, az által, hogy mindenkire egyformán vonatkoznak a böjt előírásai, a társadalmi különbségek közötti távolságok csökkennek. Valamint a böjt pillérei közé tartozik, a hogy muszlimok ilyenkor felkeressék, azokat, akikkel amúgy nem lenne módjuk találkozni.

 

 

 

 

Sámán böjt és Mitrász böjtje

 

A böjt legkorábbi gyökereit azonban a sámánizmusban találjuk, itt is fontos szerepet foglal el. Természetesen itt sem céltalan táplálék megvonásról van szó, hanem itt is felajánlásként, valamiért cserében. A sámánizmusban legtöbbször a jósló látomásokat, vagy a szellemek meglátását előzte meg a böjt. Ilyenkor a sámán napokig nem evett és nem aludt, hogy valamiféle választ vagy jóslatot csikarjon ki az istenektől. A holland-guainai karib sámánok beavatása 24 napon és 24 éjszakán át tart, ez idő alatt mindvégi csak nem teljes böjtöt tartanak. Ez a „Keselyű-Nagyatyával” való találkozást készíti elő, aki segít a sámánnak repülni, a növendékek folyamatosan cigarettáznak, dohánylevelet rágnak és dohánylevet isznak, és az egész éjszakát táncokkal töltik. A kimerítő éjszakai táncok után, amire a böjt és a mérgezés is rásegít, a tanítványok kész vannak az utazásra. A következő napon a tanítványok megtanulták, hogyan változzanak denevérré vagy párduccá.

Azonban a sámánok „gyógykezelésiben” is nagy szerepet játszott a böjtölés, volt, amikor egy egész család, vagy egy falu böjtölt, hogy a sámán kezelése sikerrel járjon. Egy másik csoportja a böjtölésnek nem a felajánlott vagy engesztelő böjt, vagyis a „valamit valamiért” böjt, hanem mint tisztító rítus. A sámánná válásnak közvetlen megelőző cselekménye a böjtölés. A Balaganszk vidékén a sámán és kilenc segítője egy sátorba húzódik, és kilenc napon át böjtöl, csak teán és főtt lisztpépen élve. És itt el is jutunk a böjt valódi jelentőségéhez. A hellenizmusban a Mitrász kultusz beavatásait böjtölés előzte meg. Itt már mindenképpen mint tisztító rítus jelenik meg. A böjtöt szent vízben való tisztító fürdő követte, majd ünnepi étkezés, az istennel való jelképes egyesülés lakomája. Ezen „szentelt”, a pap által megáldott kenyeret ettek, és bort ittak. A sok kultuszbéli hasonlóság miatt, a második századi apologéták tűzzel-vassal küzdöttek a mitraizmus terjedése ellen.

 

 

A keresztény böjt

 

A nagyböjt szentírási alapja, Jézus pusztában eltöltött negyven napja. Amiről Origenész ezt írja a XXIX. homilíájában: Megölte ugyanis a test igájához tartozó gondolatokat, mégpedig folyamatos böjttel. Ebben a jelenetben, a puszta nem mint az aszkézis színhelye jelenik meg, hanem inkább az a veszélyes ismeretlen, a démonok lakhelye, amit az ókori ember számára jelentett. Ebben a környezetben böjtöl Jézus, és itt történik a megkísértése.

A kereszténységben a böjt a szerzetesség megerősödése által vált az aszkézis jelképévé, bár az eredeti regulák csak a szerzetesi közösségben élőkre vonatkoznak teljes szigorral, de Benedek regulájában, a betegeknek és a gyengéknek felmentést ad ez alól.

Mára a középkor szigora nagyböjti péntekek hústilalmává szelídült.

 

 

 N.N.


További hírek

  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Fidelitas tisztújítás - kész a leltár
2019. 12. 01. 13:05 hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 hirhatar.hu
  Az ORFK és a TEK plusz 301 milliónkból pörgött Putyin és Erdogan látogatásakor
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Itthon tiltják, Bécsben kitüntetik - Alföldi rendezése kapta a legtöbb díjat az Armel Operafesztiválon
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Megépül a magyar szuperkórház, 11 milliárdból - Kenyában
2019. 11. 29. 18:18 hirhatar.hu
  Varga Judit apja nem volt szállodavezető, mint például Schmitt Pál, de ügynökféle az igen
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Van egy kis bibi a bukott fideszes ex-polgármester 7 milliós szabadságmegváltó igényével
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Borkai ellenzéki riválisa váratlanul kilépett a polgármesteri harcból
2019. 11. 28. 15:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport