DUNAKESZI HÍRHATÁR - Futurisztikus elmélet vagy valódi megoldás az intelligens beton?

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2024.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,85 Ft
   CHF árfolyam
   415,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 21. 13:43     


Futurisztikus elmélet vagy valódi megoldás az intelligens beton?
Repülő autókról, gondolkodó robotokról számos teória született már az évszázadok során. De mi a helyzet az építőiparral? Lehet álmodozni magát felépítő házról vagy öngyógyító betonról? Górcső alá vesszük az intelligens beton elméletét és gyakorlatát!

Mi az elmélet?

 

Az építőiparban egyre inkább arra van igény, hogy az épületek jóval karcsúbb formájúak legyenek a jelenlegieknél. Ezt pedig rendkívül nagy szilárdságú betonszerkezetre szükséges építeni.

 

Ezt a betont olyan különleges tulajdonságokkal ruháznák fel, amely technológia segítségével képes lesz az “öngyógyításra”. Ehhez különböző anyagokat és érzékelőket használnának fel, amelyek működtetője a mesterséges intelligencia, valamint bigdata adatforrások.

 

Az elméletek szerint a beton a jövőben nem egy statikus anyagként lesz számontartva, hanem intelligens eszközként, ami képes lesz információt közölni a jelenlegi állapotáról.

 

Hogyan lehetne kivitelezhető?

 

Az intelligens beton azokon a területeken lehet rendkívül hasznos, ahol kemények a telek. Ilyen például az Amerikai Egyesült Államok középnyugati része, ahol a beton állapotát jelentősen befolyásolja az időjárás. 

 

A beton megfagyásakor a vízmolekulák is megfagynak, és egyúttal kitágulnak, amely a beton megrepesztését okozza. Ha ez a folyamat ciklikusan váltakozik, néhány év elteltével komoly károkat, hasadékokat eredményezhet.

 

Ennek megoldásához olyan anyagot kerestek az ezt kutató tudósok, amely homokszerű és kimondottan porózus tulajdonságú. Ezt a betonba keverve alkalmaznák gyógyító anyagként.

 

A beton repedésének pillanatában ez az anyag képes lenne elnyelni a vizet, és kémiai reakciókba vezetni, amely eredményeképp a keletkező anyagok lezárják a repedést. Emellett megállíthatják a víz betonból való kiszivárgását is, amely gyakran okoz kellemetlen korróziót az acél megerősítéseknél.

 

Bizonyosodj meg arról, hogy a lehető legjobb minőségű végeredményt kapod építési és felújítási munkálataid során, és bízd a szervezett kivitelezést a Színvonal Bau Kft.-re!

 

Mi a hosszú távú cél?

 

Az intelligens beton minél további hatékony működésének érdekében különböző érzékelőkkel látnák azt el. Ezek képesek lennének információkat közölni jelenlegi állapotukról. Ilyen lehet a beton jelenlegi állapota, általános tulajdonságai vagy az, hogy elég szilárd-e már a zsaluzási munkálatok megkezdéséhez. Így az üzemeltetők hosszú éveken át kaphatnak pontos és naprakész információkat a beton állapotáról.

 

Igényként merül fel továbbá a környezettudatos betongyártás is. Ehhez a szenzorok mellé több különböző, újrafelhasznált anyagot kevernének, védve a környezetet és törekedve az újrahasznosításra.

 

A Színvonal Bau Kft. széles körű szolgáltatásokat nyújt generálkivitelezéstől elkezdve bevonattechnikán át egészen a kertrendezésig! Tekintsd meg kiváló referenciáikat, és bízd professzionális szakemberekre a munkálatok elvégzését!

 

(x)


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport