DUNAKESZI HÍRHATÁR - Futurisztikus elmélet vagy valódi megoldás az intelligens beton?

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2023.06.05.
 Hétfő
Ma Fatime napja van.
Holnap Norbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   371,06 Ft
   CHF árfolyam
   380,8& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 21. 13:43     


Futurisztikus elmélet vagy valódi megoldás az intelligens beton?
Repülő autókról, gondolkodó robotokról számos teória született már az évszázadok során. De mi a helyzet az építőiparral? Lehet álmodozni magát felépítő házról vagy öngyógyító betonról? Górcső alá vesszük az intelligens beton elméletét és gyakorlatát!

Mi az elmélet?

 

Az építőiparban egyre inkább arra van igény, hogy az épületek jóval karcsúbb formájúak legyenek a jelenlegieknél. Ezt pedig rendkívül nagy szilárdságú betonszerkezetre szükséges építeni.

 

Ezt a betont olyan különleges tulajdonságokkal ruháznák fel, amely technológia segítségével képes lesz az “öngyógyításra”. Ehhez különböző anyagokat és érzékelőket használnának fel, amelyek működtetője a mesterséges intelligencia, valamint bigdata adatforrások.

 

Az elméletek szerint a beton a jövőben nem egy statikus anyagként lesz számontartva, hanem intelligens eszközként, ami képes lesz információt közölni a jelenlegi állapotáról.

 

Hogyan lehetne kivitelezhető?

 

Az intelligens beton azokon a területeken lehet rendkívül hasznos, ahol kemények a telek. Ilyen például az Amerikai Egyesült Államok középnyugati része, ahol a beton állapotát jelentősen befolyásolja az időjárás. 

 

A beton megfagyásakor a vízmolekulák is megfagynak, és egyúttal kitágulnak, amely a beton megrepesztését okozza. Ha ez a folyamat ciklikusan váltakozik, néhány év elteltével komoly károkat, hasadékokat eredményezhet.

 

Ennek megoldásához olyan anyagot kerestek az ezt kutató tudósok, amely homokszerű és kimondottan porózus tulajdonságú. Ezt a betonba keverve alkalmaznák gyógyító anyagként.

 

A beton repedésének pillanatában ez az anyag képes lenne elnyelni a vizet, és kémiai reakciókba vezetni, amely eredményeképp a keletkező anyagok lezárják a repedést. Emellett megállíthatják a víz betonból való kiszivárgását is, amely gyakran okoz kellemetlen korróziót az acél megerősítéseknél.

 

Bizonyosodj meg arról, hogy a lehető legjobb minőségű végeredményt kapod építési és felújítási munkálataid során, és bízd a szervezett kivitelezést a Színvonal Bau Kft.-re!

 

Mi a hosszú távú cél?

 

Az intelligens beton minél további hatékony működésének érdekében különböző érzékelőkkel látnák azt el. Ezek képesek lennének információkat közölni jelenlegi állapotukról. Ilyen lehet a beton jelenlegi állapota, általános tulajdonságai vagy az, hogy elég szilárd-e már a zsaluzási munkálatok megkezdéséhez. Így az üzemeltetők hosszú éveken át kaphatnak pontos és naprakész információkat a beton állapotáról.

 

Igényként merül fel továbbá a környezettudatos betongyártás is. Ehhez a szenzorok mellé több különböző, újrafelhasznált anyagot kevernének, védve a környezetet és törekedve az újrahasznosításra.

 

A Színvonal Bau Kft. széles körű szolgáltatásokat nyújt generálkivitelezéstől elkezdve bevonattechnikán át egészen a kertrendezésig! Tekintsd meg kiváló referenciáikat, és bízd professzionális szakemberekre a munkálatok elvégzését!

 

(x)


További hírek

  Emlékpad a lezuhant hegymászóknak
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  „Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Milliárdos kapta meg az állami gondozott gyermekek kastélyát
2023. 05. 22. 19:25 hirhatar.hu
  Az uniós ügyészek szervezete alelnökükké választották Polt Pétert
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Keményebben kellene fellépni a forgalmat akadályozó autókkal szemben
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Pintér Sándor vizsgálatot indított a Gálvölgyi-ügy miatt
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  A Szent István parkban búcsúznak Vágó Istvántól
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  Egy kancsal racka lett az atlétikai VB kabalaállata
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  A Mészáros Lőrincre bízott vagyon egy év alatt 200 milliárddal hízott
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport