DUNAKESZI HÍRHATÁR - Heti Zöld-ség - A szemét

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2023.01.29.
 Vasárnap
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,18 Ft
   CHF árfolyam
   387,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 09. 10. 20:35     


Heti Zöld-ség - A szemét
Kis szemét-ügyi értekezés Bozsó Ildikótól.

Mióta figyelek a környezetvédelemre, elnézem néha a kukákat: 2-3 fős háztartásoknak dugig tömött a szemetesük, sőt, nem egyszer még közüzemis zsák is van mellette. Kicsit meglepő, mert a mi  öt fős háztartásunkban két hét alatt sem telik meg a 120l-es tartály. Persze, ha belegondolok, ez nem meglepő, hiszen egy évvel ezelőtt még én sem tudtam, miért is van jelentősége annak, hogy mennyi hulladékot visz el a kukásautó.


 

Szóval, miért is fontos, hogy mennyi a szemetünk?

 

Akár a pénztárcánk oldaláról is nézhetjük a dolgot: Dunakeszin évek óta folyamatos probléma a szemétlerakó kérdése: telítődik, bővíteni kell, stb. Amennyiben eljut a város addig, hogy nincs több megoldás, hirtelen nagyon meg fog nőni a szemétszállítás díja, ami jelenleg kifejezetten alacsonynak számít. Ha kevesebbet pakolunk a kukákba, ezt elodázhatjuk.

 

Ott vannak továbbá a környezetvédelmi szempontok: minél több a hulladék, annál nagyobb területeket kell a lerakásra, tárolásra használni. Minél több lerakót kell létesíteni, annál több területet veszünk el a természettől, egyre többe fog kerülni az újak létesítése, és megint visszaértünk oda, hogy ez bizony nem lesz olcsó. Ha drága a lerakóba vinni a szemetet, egyre többen lesznek, akik más helyet találnak neki. Érdemes rákukkantani a csendes-óceániszemétszigetre, de helyben sem kell sokat keresni, elég kicsit nyitott szemmel járni az utak, a vasút mellett, főleg, mikor lehullanak a levelek, és látható lesz a bokrok alja... Ha nagyon megemelkedik a szemétszállítás díja, ez keményen jelentkezni fog azok alatt a bizonyos bokrok alatt.

 

A szemét mennyisége nemcsak a tárolás, az elszállítás miatt is fontos. Nem mindegy ugyanis,  hány kukásautó kell ahhoz, hogy elvigye heti egyszer a szemetet, és ezeknek hányszor kell fordulnia. Ha mindenki csak annyira odafigyelne, mint pl. mi, az üzemanyag, autószükséglet mindössze harmadára-negyedére lenne szükség! Megjegyzem, mi sem csináljuk tökéletesen, épp csak picivel fordítunk erre a kérdésre több figyelmet, mint a többség...

 

Mennyi is az a kicsivel több figyelem?

 

A legfontosabb talán arra odafigyelni, hogy vásárlásaink során mennyi szemétért adunk pénzt. Kerüljük a kis kiszereléseket, agyoncsomagolt termékeket, igyekezzünk újrahasznosítható csomagolásút választani. Nehéz, de jelentősen lehet csökkenteni a szemétmennyiségeket, ráadásul a kevesebb csomagolás általában alacsonyabb árat jelent ugyanabból a minőségből, tehát duplán jól járhatunk.

 

Hasonlóan fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Nem kell ehhez beszerezni külön háromfiókos tartályt meg nem tudom mit, elég egy egyszerű doboz, vagy kuka, amibe dobálja az ember az ilyesmit: amikor megtelik, elviszi a szelektívhez, és szétválogatja. Nem olyan nagy dolog. (Najó, ha valaki olyan lusta, mint én, akkor lehet, hogy két doboz is kell. Vagy egy nagyon nagy...)

 

Ha minden igaz, rövidesen bevezetik Dunakeszin is, hogy a szelektíven gyűjtött papír, fém és műanyaghulladékot a háztól viszik majd el bizonyos időközönként, ahogy Gödön és Mogyoródon is. Őszintén szólva ezt nagyon várom. Talán megszűnik a szelektív tartályok melletti káosz is, és nem lesz gond az sem, hogy teli vannak, mire az ember odaér a maga kis dobozával. A szelektív gyűjtés azért is fontos, mert ezek a hulladékok valójában értékesek: újrahasznosításuk nem csupán azért jelentős, mert nem növelik a szeméthalmokat, hanem a belőlük előállított anyagok gyártása is sokkal kevesebb energiába és környezetszennyezésbe kerül, mint az újé.

 

A háztartási szemét mennyiségének mintegy 30%-át lehet csökkenteni a komposztálással. A komposztálóknak megvan a saját irodalma, nagyon egyszerűen lehet készíteni ilyesmit: vannak különleges, kertet díszítők is, és olyan összetákoltak is, mint a mienk. Jó nagyot csináltam magunknak, aztán meglepődtem, mert nem akar telni, pedig belemegy minden, ami szerves. Április óta az összes lebomló háztartási hulladékot - beleértve a használt papírzsebkendőket is -, kerti hulladékot, levágott füvet és gazt beletesszük. Sőt, még a barátnőmék is hozzák a levágott füvüket, jó, az idén nem igazán kellett sokat nyírni... Úgy számolom, hogy majd jó sok értékes tápanyag lesz a kiskertbe ebből, az őszi levelekkel kb. fél köbméter. 

 

Nem mindenkinek van lehetősége a kertjében komposztálót felállítani, de talán lehet nagyban gondolkozni. Érdemes lenne közösségi komposztálókat készíteni a lakótelepeken, még inkább a lakóparkokban, ahol egy-egy 3-5 lakásos társasház közösen gyűjthetné a szerves hulladékot.

 

Bizonyára nagy haszna lenne egyébként annak is - ha lennénk annyira fegyelmezettek -, ha a város segítene ilyeneket létrehozni, illetve lehetőséget adna arra, hogy szelektíven gyűjtsük a szerves hulladékot is, és azt valóban hasznosítani lehetne, mert nem kerülne bele műanyag és nem lebomló anyag. De először meg kell nevelnünk magunkat kicsiben, hogy aztán nagyobb léptékben is működhessen a dolog.

Tudom, hogy idealista vagyok, de tudok benne hinni, hogy előbb utóbb divat lesz vigyázni a környezetre. Csak ki kell várni.

 

Bozsó Ildikó


További hírek

  Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Pénzről, jellemről
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Olcsóbb lesz a liszt elsejétől, de nem lesz benne nagy öröm
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Jogerősen pert nyert a DK politikusával szemben a Válasz Online
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Sorra felmenti a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél a kaszinómágnás miniszter
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A DK, mint Noé bárkája: most a volt párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kapaszkodott fel
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A NER-strómanok magántőkealapokba halmozzák a közpénzből kicsatornázott vagyont
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  Villámgyorsan törölték a vesztes fideszes jászberényi polgármesterjelölt profilját
2023. 01. 17. 12:17 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport