DUNAKESZI HÍRHATÁR - Heti Zöld-ség - A szemét

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2022.06.27.
 Hétfő
Ma László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   403,52 Ft
   CHF árfolyam
   397,96 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 09. 10. 20:35     


Heti Zöld-ség - A szemét
Kis szemét-ügyi értekezés Bozsó Ildikótól.

Mióta figyelek a környezetvédelemre, elnézem néha a kukákat: 2-3 fős háztartásoknak dugig tömött a szemetesük, sőt, nem egyszer még közüzemis zsák is van mellette. Kicsit meglepő, mert a mi  öt fős háztartásunkban két hét alatt sem telik meg a 120l-es tartály. Persze, ha belegondolok, ez nem meglepő, hiszen egy évvel ezelőtt még én sem tudtam, miért is van jelentősége annak, hogy mennyi hulladékot visz el a kukásautó.


 

Szóval, miért is fontos, hogy mennyi a szemetünk?

 

Akár a pénztárcánk oldaláról is nézhetjük a dolgot: Dunakeszin évek óta folyamatos probléma a szemétlerakó kérdése: telítődik, bővíteni kell, stb. Amennyiben eljut a város addig, hogy nincs több megoldás, hirtelen nagyon meg fog nőni a szemétszállítás díja, ami jelenleg kifejezetten alacsonynak számít. Ha kevesebbet pakolunk a kukákba, ezt elodázhatjuk.

 

Ott vannak továbbá a környezetvédelmi szempontok: minél több a hulladék, annál nagyobb területeket kell a lerakásra, tárolásra használni. Minél több lerakót kell létesíteni, annál több területet veszünk el a természettől, egyre többe fog kerülni az újak létesítése, és megint visszaértünk oda, hogy ez bizony nem lesz olcsó. Ha drága a lerakóba vinni a szemetet, egyre többen lesznek, akik más helyet találnak neki. Érdemes rákukkantani a csendes-óceániszemétszigetre, de helyben sem kell sokat keresni, elég kicsit nyitott szemmel járni az utak, a vasút mellett, főleg, mikor lehullanak a levelek, és látható lesz a bokrok alja... Ha nagyon megemelkedik a szemétszállítás díja, ez keményen jelentkezni fog azok alatt a bizonyos bokrok alatt.

 

A szemét mennyisége nemcsak a tárolás, az elszállítás miatt is fontos. Nem mindegy ugyanis,  hány kukásautó kell ahhoz, hogy elvigye heti egyszer a szemetet, és ezeknek hányszor kell fordulnia. Ha mindenki csak annyira odafigyelne, mint pl. mi, az üzemanyag, autószükséglet mindössze harmadára-negyedére lenne szükség! Megjegyzem, mi sem csináljuk tökéletesen, épp csak picivel fordítunk erre a kérdésre több figyelmet, mint a többség...

 

Mennyi is az a kicsivel több figyelem?

 

A legfontosabb talán arra odafigyelni, hogy vásárlásaink során mennyi szemétért adunk pénzt. Kerüljük a kis kiszereléseket, agyoncsomagolt termékeket, igyekezzünk újrahasznosítható csomagolásút választani. Nehéz, de jelentősen lehet csökkenteni a szemétmennyiségeket, ráadásul a kevesebb csomagolás általában alacsonyabb árat jelent ugyanabból a minőségből, tehát duplán jól járhatunk.

 

Hasonlóan fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Nem kell ehhez beszerezni külön háromfiókos tartályt meg nem tudom mit, elég egy egyszerű doboz, vagy kuka, amibe dobálja az ember az ilyesmit: amikor megtelik, elviszi a szelektívhez, és szétválogatja. Nem olyan nagy dolog. (Najó, ha valaki olyan lusta, mint én, akkor lehet, hogy két doboz is kell. Vagy egy nagyon nagy...)

 

Ha minden igaz, rövidesen bevezetik Dunakeszin is, hogy a szelektíven gyűjtött papír, fém és műanyaghulladékot a háztól viszik majd el bizonyos időközönként, ahogy Gödön és Mogyoródon is. Őszintén szólva ezt nagyon várom. Talán megszűnik a szelektív tartályok melletti káosz is, és nem lesz gond az sem, hogy teli vannak, mire az ember odaér a maga kis dobozával. A szelektív gyűjtés azért is fontos, mert ezek a hulladékok valójában értékesek: újrahasznosításuk nem csupán azért jelentős, mert nem növelik a szeméthalmokat, hanem a belőlük előállított anyagok gyártása is sokkal kevesebb energiába és környezetszennyezésbe kerül, mint az újé.

 

A háztartási szemét mennyiségének mintegy 30%-át lehet csökkenteni a komposztálással. A komposztálóknak megvan a saját irodalma, nagyon egyszerűen lehet készíteni ilyesmit: vannak különleges, kertet díszítők is, és olyan összetákoltak is, mint a mienk. Jó nagyot csináltam magunknak, aztán meglepődtem, mert nem akar telni, pedig belemegy minden, ami szerves. Április óta az összes lebomló háztartási hulladékot - beleértve a használt papírzsebkendőket is -, kerti hulladékot, levágott füvet és gazt beletesszük. Sőt, még a barátnőmék is hozzák a levágott füvüket, jó, az idén nem igazán kellett sokat nyírni... Úgy számolom, hogy majd jó sok értékes tápanyag lesz a kiskertbe ebből, az őszi levelekkel kb. fél köbméter. 

 

Nem mindenkinek van lehetősége a kertjében komposztálót felállítani, de talán lehet nagyban gondolkozni. Érdemes lenne közösségi komposztálókat készíteni a lakótelepeken, még inkább a lakóparkokban, ahol egy-egy 3-5 lakásos társasház közösen gyűjthetné a szerves hulladékot.

 

Bizonyára nagy haszna lenne egyébként annak is - ha lennénk annyira fegyelmezettek -, ha a város segítene ilyeneket létrehozni, illetve lehetőséget adna arra, hogy szelektíven gyűjtsük a szerves hulladékot is, és azt valóban hasznosítani lehetne, mert nem kerülne bele műanyag és nem lebomló anyag. De először meg kell nevelnünk magunkat kicsiben, hogy aztán nagyobb léptékben is működhessen a dolog.

Tudom, hogy idealista vagyok, de tudok benne hinni, hogy előbb utóbb divat lesz vigyázni a környezetre. Csak ki kell várni.

 

Bozsó Ildikó


További hírek

  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Több pécsi vállalkozás is önként segíti a város tanárait
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Bőkezűen osztogatott a Fidesz-közeli haveroknak a Szerencsejáték Zrt
2022. 06. 21. 16:51 hirhatar.hu
  Több mint félmilliárdból készült, de eddig csak 18 ezren váltottak jegyet a Hosszú Katinka-filmre
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu
  Vannak, de hol a BKK utaskoordinátorok?
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu
  Horváth Csaba: hiba volt a budapesti szemetesek leszerelése
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu
  Donáth Anna: tovább kell folytatni a Pegasus ügyben a nyomozást
2022. 06. 16. 17:52 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport