DUNAKESZI HÍRHATÁR - Közösségi Kert Dunakeszin

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2024.04.12.
 Péntek
Ma Gyula napja van.
Holnap Ida napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,76 Ft
   CHF árfolyam
   402,25 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 02. 11. 06:05     


Közösségi Kert Dunakeszin
A Kertet megálmodó Iványi Zsófi mesélt a Dunakeszi Hírhatárnak.

Ha minden az elképzelések szerint alakul - és miért ne alakulna -, akkor Dunakeszi közösségi élete hamarosan egy remek kezdeményezéssel gazdagodik. Egy lelkes lakos, Iványi Zsófi ugyanis nagyot gondolt és úgy döntött, létrehoz egy Közösségi Kertet. Erről beszélgettünk.


 

 

Dunakeszi Hírhatár: - Először is meséld el nekünk, hogyan is kell elképzelni egy közösségi kertet!


Iványi Zsófi: - Külföldön már nagy hagyománya van az úgynevezett "community garden"-eknek. Angliában a II. világháború után, az élelmiszerhiány miatt terjedtek gyorsan, mert így mindenki megtermelhette magának az ennivalót. Itthon 2010-ben indult az első kert.

 

A nagyvárosi értelemben vett közösségi kert ismérve, hogy egy központi helyen fekvő, használaton kívüli telket művelnek kertbarát önkéntesek, 5-7 négyzetméteres területen fejenként. Ez nem önellátás, sokkal inkább szemléletmód, városzöldítés, közösségi tér, tanulási  és ismerkedési lehetőség, kikapcsolódás. Sok a közös program, aki elmegy a kert mellett benéz, hogy „mi ez?” beszédbe elegyedik a közösségi kertésszel, szóval nagyon interaktív!

 

Ehhez képest egy kertvárosban nyilván egészen mások az igények és a lehetőségek is. Dunakeszin ennél sokkal nagyobb területet kapnak, kaphatnak majd az igénylők egy eredetileg is gazdálkodásra alkalmas helyen, a Városházától nem messze. Lesznek itt is közös programok, beszélgetések, workshopok, magbörzék, tanfolyamok, gyerekes programok és minden, amit a tagok igénylenek, megszerveznek. Maguknak, a közösségnek.

 

A közösségi kert célja nem sokban különbözik az egyre nagyobb teret nyerő internetes fórumoktól: ugyanazon a helyen, mégis kicsit külön, olyan emberek találkozhatnak, akik amúgy nem valószínű, közös témákról beszélgethetnek, tanulhatnak, vitatkozhatnak, szövődhetnek barátságok, és ki tudja még, hogy mi sül ki belőle, hiszen mindez a fizikai valóságban (mellette pedig párhuzamosan egy virtuális térben is) működik.

 

- Mikor fogalmazódott meg benned a Közösségi Kert ötlete? Miért érezted azt, hogy érdemes energiát fektetni a létrehozásába?


- Egy közösségi „bármi” ötlete akkor fogalmazódott meg, mikor szülés után a négy fal közé zárva maradtam a kislányommal. Sokan vagyunk így ilyenkor, magányosan, társaság nélkül. Aztán jött a játszóterezések kora, kinyílt a világ, kiderült, hogy hány magányos anyukaszomszéddal ücsörögtem végig a telet. Azonban idegeneket megszólítani, megmozdítani nagyon nehéz, sőt, talán kínos is. Aztán megláttam egy videót egy közösségi kertről, ahol mindenféle korú, nemű, családi állapotú ember közösen ásott, nagyon jó hangulat volt, ami magával ragadott. Máig sem értem pontosan, miért de akkor mondtam azt, hogy ezt látnom kell. Kiderült, hogy baráti körömben van is közösségi kertész, aki körbevezetett a Millenárisban lévő kerten. Elmesélte, hogy az emberek munkából hazafelé beugranak locsolni, beszélgetnek, hétvégenként jó bulik vannak, az emberek hozzák a házi finomságokat és van egy aktív fórum, ahol a kerten kívül tartják a kapcsolatot. Szóval működik… tényleg! Ezzel párhuzamosan derült ki, hogy részt vehetek egy öko-gazdálkodási képzésen is, így minden egybevágott.  

 

Hogy miért érdemes energiát fektetni a létrehozásba? Azért, hogy tagja, részese lehessek egy ilyen közösségnek. hogy legyenek közösségek!

 

- Van valami kötődésed a mezőgazdasághoz, vagy „csupán” szeretnéd tudni, hogy mi kerül a családod tányérjára?

 

- Gyakorlatban nincs, kis kertem van, semmi több. És igen, szeretem tudni, hogy mit eszünk, folyton keresem a lehetőségeket. Itthon megtermelem ugyan, amit tudok, de az nagyon kevés.

 

- A kertet mekkora területen tervezitek megvalósítani?


- Két telket ajánlott fel az önkormányzat a Városházához, Barátság úti lakótelephez közel fekvő vizes-kertek részen, összesen közel 600 nm-en.

 

Ennek felosztás még kérdéses, a jelentkezők számától, elképzeléseitől függ. Eddig is sokan jelentkeztek, de szerencsére a terület elég nagy. Lesz majd kertgyűlés, ahol a jelentkezők, tagok közösen megbeszélik, hogy mit tartanak célszerűnek.

 

- Az is jelentkezhet hozzátok akinek „csupán” a lelkesedése van meg, de nincsen semmi tapasztalata a kertészkedésről?


- Persze! Az induláskor mindenképpen lesz egy alapképzés, ahol a legelemibb kertészeti ismereteket átbeszéljük, különös tekintettel a vegyszermentességre. Több lelkes szakmabeli is jelentkezett már a közösségi kertbe, tőlük remélünk hiteles szakmai segítségnyújtást majd.

 

- Hogyan tudjátok majd szervezni a kertben folyó munkát?


- Terveim, reményeim szerint a kerti munkálatok egy nagy közös ásással fognak kezdődni. Felosztjuk a parcellákat… onnantól kezdve azonban egyéni, hogy ki mikor szeretné  gondozni a kiskertjét. Ha valóban közösségre vágyott, akkor megbeszéli a többiekkel, hogy mikor menjenek együtt, ha magányos paradicsomtermesztőről van szó, akkor véletlenül fut össze a kertszomszédokkal. Majd kialakul, sok függ a kerttagok igényeitől természetesen.

 

De mindenképpen szeretnék közös programokat szervezni, és nem csak kertészeti témában, hanem minden olyan területen, mely a környezettudatossággal, családdal, testmozgással, egészséggel, tanulással, kikapcsolódással - szóval tényleg bármivel, ami közös pont lehet - összefügg.

 

- Mik a távlati terveid? Mit szeretnél látni a kertben, mondjuk jövő nyáron?


-Egy szuperjó közösséget, még több jelentkezőt, sok aktivistát, érdeklődőket, akiknek tetszenek a programok, és természetesen egy szép kertet bő terméssel, közösségi térrel. Remélem, a Dunakeszi Közösségi Kert egy életképes, valós igényeket kielégítő lehetőség a városban, ezért abban bízom, hogy van jövője is.

 


További hírek

  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
2024. 03. 26. 18:23 hirhatar.hu
  Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
2024. 03. 22. 12:58 hirhatar.hu
  A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
2024. 03. 22. 12:57 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport