DUNAKESZI HÍRHATÁR - “Találkozások...” - Koncertélmények farmerban és pulóverben

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2020.08.12.
 Szerda
Ma Klára napja van.
Holnap Ipoly napja lesz.
   EUR árfolyam
   344,89 Ft
   CHF árfolyam
   320,43 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 15. 19:11     


“Találkozások...” - Koncertélmények farmerban és pulóverben
Találkozások Világjáró Művészekkel

“Találkozások Világjáró Művészekkel” - ezzel a címmel indított tavaly programsorozatot a dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola. A sorozat legutóbbi darabja tegnap, október 13-án volt a VOKE József Attila Művelődési Központ színáztermében.  A színpadra lépő zongoraművész arcán egy pillanatnyi döbbenetet véltem felfedezni, ahogy a közönségre nézett, de azután feltalálta magát, meghajolt, leült a koncertzongorához, és játszani kezdett, mintha csak a Zeneakadémán lenne. A 400 fős teremben voltunk vagy 30-an.

 

A művész a 70 éves Kiss Gyula Liszt – díjas zongoraművész volt, aki a Zeneakadémián
október 21-én rendezendő születésnapi koncertjének műsorát hozta el Dunakeszi közönségének. A Schubert-trióban Faludi Judit (gordonka) és Szabadi Vilmos (hegedű) közreműködtek.

 

Feltételezem, hogy a művészeket a zeneiskola igazgatója, Farkas Pál karnagy úr kérte meg, hogy egyik utolsó próbájukat – ami egyébként a legkevésbé sem hatott próbaként – tartsák Dunakeszin, hogy az itt élők helyben, ingyenesen, akár farmerben és pulóverben jussanak valódi koncertélményhez. Ez alkalommal egyébként a művészek is szolíd fekete utcai öltözéket viseltek, minden egyébben az előadás egy zeneakadémiai koncert színvonalát adta.

 

Volt korábban egy másik koncert a sorozatban (Szenthelyi Miklós hegedű, Faludi Judit gordonka, Szenthelyi Judit zongora), amelynek műsorán egy versenymű szerepelt, ahol a zenekart – érthető módon – zongora helyettesítette, de az az élmény itt is összemérhető volt egy valódi koncertével. Azon az előadáson egyébként jóval nagyobb volt a résztvétel.

 

Összehasonlításul: egy műkedvelő operatársulat városi könyvtárban néhány hete tartott, szintén este 6 órakor kezdett előadásán – az egyébként nyilvánvalóan kisebb -  könyvtárteremben mozdulni sem lehetett. Érthetetlen, hogy élvonalbeli művészek koncertjére miért csak ennyien kíváncsiak, egy olyan városban, aminek zeneiskolája és ének-zene tagozatos általános iskolája is van, ráadásul a városvezetés úgy gondolja , hogy ideje már egy új Művészetek Házát építeni, koncerteremmel. Mind a harminc érdeklődőnek?

 

Valami itt nagyon el volt rontva a hangverseny meghírdetésével kapcsolatban. Fenn volt ugyan a város honlapján  , de úgy tűnik, ez nem elég. (Egyébként a város új honlapja annyira gyenge, hogy nem csoda, ha kevesen látogatják.) Volt (vagy van?) a Városi Programiroda, ők vajon mit csinálnak? Úgy értem persze, azon kívül, hogy közlik, mikor jön  a Mikulás a Piros óvodába, és mikor lehet pótvizsgázni a Széchenyiben. Lehet, hogy ez a koncert is megtalálható náluk is, de a sok fölösleges információ között elsikkad. Úgy tűnik, a városi könyvtár a hírverésben profibb náluk.

 

Amiért a dolgot aggasztónak találom, hogy vajon karnagy úrnak meddig sikerül Dunakeszire csábítani művészbarátait egy-egy ilyen koncert erejéig, ha ennyire keveseket érdekel?

 

Az igaz, hogy amilyen kicsi volt a közönség, cserében viszont olyan lelkes és fegyelmezett. Döbbent csendben hallgatta végig a Kiss Gyula művész úr szívéhez oly közel álló

Schubert-szonátát, és utána olyan vastapssal jutalmazta, mintha teltházas előadás lett volna.

 

Úgy emlékszem, a következő koncertre november 10-én kerül sor, szintén este 6-kor.

Az előadók: Szenthelyi Miklós (hegedű), Faludi Judit (gordonka), Jandó Jenő (zongora). A műsorról most sem tudni semmit, de hátha ezúttal a város honlapja azt is közölni fogja.

 

Ha érdekel valakit a műsor, jöjjön el, nem fogja megbánni! És ide jöhet akár farmerban és pulicsiban is, és még pénzbe sem kerül!

 

Végezetül: Isten éltesse Kiss Gyula zongoraművész urat 70. születésnapján!

 

                                                                            - R. Cseresnyés Mária


További hírek

  Veszélyes munkák és a munkavédelmi szemüvegek
2020. 08. 11. 19:45 dunakeszi-hirhatar.hu
  Banderas 60 éves lett – és koronavírusos
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  Borkai már csak csirkékkel foglalkozik
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  A színművészeti hallgatóit fenyegette meg a Nagy Blanka alsóneműjéről írogató kormánypropagandista
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  „Ez van a fejében, parancsuralom” – nyilatkozta Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Jakab Péter üzent Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek – cicaharc helyett a Fideszre koncentráljanak
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Hétköznapi történet a mai Magyarország helyzetéről
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Erdélyben épít boxakadémiát a magyar kormány
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Az Index után a kisebb, de kényelmetlen témákat feszegető portálokra támad a kormány
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Nem vicc(?): Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport