DUNAKESZI HÍRHATÁR - Tűz nélkül füstölni. Egy cigaretta, ami nem káros

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2019.06.17.
 Hétfő
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.
   EUR árfolyam
   322,29 Ft
   CHF árfolyam
   287,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 22. 16:42     


Tűz nélkül füstölni. Egy cigaretta, ami nem káros
A 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő találmánya az e-cigi. Az e-cigi egy olyan szerkezet, ami mellőzi a dohányzás minden káros hatását anélkül, hogy használója lemondana a cigarettázás élvezetéről.

 

Dunakeszin a Fő út 69 alatt található E-cigibolt vezetőjével, Csilla Marinával beszélgettünk.

 

Nem károsítja az ön és környezetében élők egészségét!


Ha írnánk valamit a dobozára, biztosan valami hasonló lenne az egyik. A füst elhagyása egyértelműen forradalmi változás a korábbi cigarettázáshoz képest. A dohányzás áldozatainak túlnyomó része ugyanis bizonyítottan a füstben található méreganyagoktól, elsősorban a kátrány által kiváltott rákos megbetegedésben halt meg. Itt ugyanis nem történik égés a használó nem füstöt, hanem növényi kivonatból készült folyadék gőzét lélegzi be. Vagyis ez olyan, mintha dohányzás helyett inhalálnánk. Ezzel megvalósul a passzív dohányzás teljes kiküszöbölése.

 

E-cigivel szembeni ellenkezés jelentős mértékben gazdasági érdekek veszélyeztetésével magyarázható, hiszen néhány doboz cigaretta áráért át lehet szokni egy mérgező dologról, a hagyományos cigihez képest szinte teljesen ártalmatlan e-cigire anélkül, hogy lemondanánk a cigarettázás okozta élvezetről.

 

Tüdőgyógyászok


Mivel viszonylag új dologról van szó - az e-cigi ugyanis körülbelül 10 éve jelent meg a piacon - az orvosok véleménye megoszlik. Kevés információ áll rendelkezésre az e-cigi hosszú távú kihatásait illetően. Abban azonban egységesek a vélemények, hogy a hagyományos cigarettával összevetve sokkal kevésbé ártalmas az e-cigi. De személyes élményről is be tudok számolni, mondja Marina. Egy vevő bejött a boltba, hogy e-cigit vegyen. Mint kiderült, az orvosa ijesztett rá, hogy vagy leszokik a dohányzásról, vagy baj lesz. Néhány hónap múlva ugyanaz az orvos megdicsérte, hogy szépen leszokott a cigarettázásról. Ekkor mondta el neki, hogy ő csak átszokott az e-cigire. Szerencsére a tüdőpanaszai is elmúltak. A számos pozitív tapasztalat ellenére, Magyarországon az Európai Uniónál sokkal szigorúbb a szabályozással nehezítik a forgalmazását.

 

Hogyan működik?


A szerkezet körülbelül 130 Celsius fokon növényi kivonatot - úgynevezett liquidet - párologtat. Ezt lélegzi be az e-cigi használója. Az e-cigi három fő részből áll: akkumulátor, porlasztó, valamint maga a folyadék. A porlasztóba töltjük a folyadékot, ahol a párologtatás történik.

 

 

Ízek, árak, érzések

 

A folyadékok számtalan ízben kaphatóak. Találkozni egészen elképesztőekkel is, mint a szalonna, kenyér vagy sült csirke ízű. Mégis először célszerű a cigarettánkhoz közeli ízt választani dohány, mentol stb. Sokak kedvence az almás, cseresznyés, csokoládés, egyszóval az édes ízek. Aki bejön hozzánk, ide a boltba, az bármelyik folyadékot kipróbálhatja.

És mindez mennyibe kerül? A töredéke annak, amit a hagyományos cigarettára fordítanánk. Nagyjából 5-6 ezer forintból el lehet kezdeni, de forgalmazunk ennél olcsóbb készleteket is, egy folyadék 5-7 napig elég, ami ha a hagyományos cigaretta árát nézzük nagyjából a hatod része. A lényeg, hogy bárki kipróbálhatja az üzletben, mielőtt megvenné.

 

 


További hírek

  Tuzson Bence nem magára szavazott!
2018. 04. 08. 11:51 dunakeszi-hirhatar.hu
  BRÉKING!!! Összeálltak a pártok Dunakeszin
2018. 04. 06. 12:32 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi civilek megnevezték az esélyes jelöltet
2018. 04. 02. 21:45 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi plakátháború
2018. 03. 27. 20:56 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszin járt Simicska?
2018. 03. 26. 18:17 dunakeszi-hirhatar.hu
  Orosz kézbe kerülhet a Dunakeszi Járműjavító
2018. 03. 21. 14:37 dunakeszi-hirhatar.hu
  Tízes lista lesz Dunakeszin
2018. 03. 06. 00:48 dunakeszi-hirhatar.hu
  Erős a kormányváltó egység Dunakeszin
2018. 03. 01. 14:38 dunakeszi-hirhatar.hu
  Dunakeszi a DK új szóvivője
2018. 02. 07. 13:49 dunakeszi-hirhatar.hu
  Rájuk szavazhat Dunakeszin
2018. 01. 31. 08:05 dunakeszi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport