DUNAKESZI HÍRHATÁR - “Válassz magadnak asszonyt!” - szólt az Úr Ádámhoz a Paradicsomban

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2024.07.23.
 Kedd
Ma Lenke napja van.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,17 Ft
   CHF árfolyam
   402,97 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 07. 10:19     


“Válassz magadnak asszonyt!” - szólt az Úr Ádámhoz a Paradicsomban
Aki most nem adja le szavazatát, az öt év múlva szólhat bele csak legközelebb, hogy kik irányítsák a várost. Kedves Olvasónk, jöjjön hát el szavazni, és kérjük, szánjon rá egy kis időt, és gondoljon át néhány dolgot!

Az “átkosban” választásokkor valahogy mindig elsütöttte valaki ezt a viccet olyan társaságban, ahol megbíztak egymásban a jelenlévők. Egyetlen jelölt volt tudniillik akkoriban, ha mégis kettő, akkor mindkettő a Hazafias Népfront színeiben. Választani el kellett menni, mert ha mégsem, hát kiküldték a mozgóurnát, és megjegyezték az ember nevét. Sosem volt kétséges a magas részvétel és a kilenctizedes többség.

A rendszerváltás óta ez másképp van: mindenkinek magánügye, hogy elmegy-e választani, de a választásnak valódi tétje van.

 

 

Most öt évre választunk

Már az előző önkormányzati választás is másmilyen volt, mint a korábbiak, de a 2010-es választáshoz képest lényeges különbség, hogy most öt évre választunk polgármestert és önkormányzatot. Aki most nem adja le szavazatát, az öt év múlva szólhat bele csak legközelebb, hogy kik irányítsák a várost.  Kedves Olvasónk, jöjjön hát el szavazni, és kérjük, szánjon rá egy kis időt, és gondoljon át néhány dolgot!

 

Mire lenne szükség, hogy Dunakeszi élhető város legyen?

Öt év nagy idő. Nyilván Önnek sem mindegy, hogy mi történik a várossal ez alatt az időszak alatt.

Bizonyára van véleménye arról, hogy mi mindenre lenne szükség ahhoz, hogy Dunakeszin lehetőleg mindent megtaláljon ahhoz, ami az életéhez szükséges; hogy ha mégis ki kell mozdulnia a városból, minél kényelmesebben tehesse; és hogy Dunakeszi olyan város legyen, ahová mindig jó hazajönni. Fontos tehát, hogy az Ön által is lényegesnek tartott fejlesztések megvalósulnak-e az elkövetkezendő öt évben. Van azonban valami, ami talán még ennél is fontosabb:

 

Hogy ne történjék semmi jóvátehetetlen

Talán nem kell magyarázni, hogy miért fontosabb ez. Ha valamire szükség van, előbb-utóbb el fog készülni, meg fog épülni. Ha nem most, hát a következő ciklusban. Fájni fog addig a hiánya? Bizonyára., de egyszer meglesz. Ha viszont történik valami átgondolatlanul, amit visszacsinálni már nem lehet, azzal valóban sokat veszíthet mindenki, aki itt él, és itt fog élni valaha is.  

 

Az utóbbi bő évtizedben elvesztettük strandunkat, az Auchan környéke természeti értékeinek nagy részét, épített örökségünkből pl. a pavilont. A várost körülvevő zöld területek egy része is eltűnt. Nekünk nincsenek olyan értékeink, mint mondjuk Vácnak vagy Szentendrének. Amink még van, vigyáznunk kell rá.  

 

Mi lesz a repülőtérrel?

Talán nem mindenki tudja, hogy 2018-ban telik le az a 15 év,  amíg a városnak a repülőteret repülőtérként kell megőriznie, amíg a területet csak sport céljára hasznosíthatja. Gondoljunk csak utána: a Margitszigetnél nagyobb területről van szó!  Ekkora terület mindenkinek megmozgatja a fantáziáját, mi mindent lehetne arra a területre álmodni! De vajon jó lenne az nekünk, itt élőknek? Nem kéne megőrizni mostani állapotában, hogy tiszta levegőt, felüdülési, sportolási lehetőséget biztosítson a városban élőknek? Nem kéne hosszútávú szerződést kötni a repülőklubokkal, úgy, hogy az mindkét fél számára előnyös legyen? Akkor a repülőtér repülőtér, a mező mező maradna, ráadásul a téli pálya is több eséllyel maradhatna érintetlen.

 

Jó lenne tudni, hogy kitől mi várható

Van tehát tétje a választásnak: nem mindegy, hogy kik hozzák a döntéseket, mert nem mindegy, hogy milyen döntéseket hoznak. Nem mindegy, hogy mi a véleményük; hogy van-e egyáltalán, és hogy hajlandóak-e kiállni érte, vagy rosszul értelmezett fegyelemből egyszerű gombnyomogató funkciót fognak betölteni az üléseken. A legjobb az lenne, ha minden választóban kialakulna valamilyen kép a jelöltekről, hogy kitől mi várható. Félve írjuk le az ilyesmit, de más városok példáján okulva is meg kell említeni: jó lenne tudni a jelöltekről azt is, hogy mennyire megkörnyékezhetetlenek.

Ezek itt mind olyan tudások, amiknek aligha vannak sokan a birtokában, de ez ne tántorítson el senkit a résztvételtől!

 

De kik a jelöltek egyáltalán?

Az országban kialakult különös helyzetből adódóan azt sem könnyű kideríteni, hogy kik a jelöltek, leginkább egyetlen párt plakátjaival van tele a város, másoknak egyszerűen nincs pénzük a kampányra. Azért a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról http://www.valasztas.hu/ez kideríthető:

Polgármester jelöltek

Az oldalt továbbgörgetve megkapjuk a képviselőjelölteket és a kompenzációs listákat is.

 

Akarunk-e változást?

Lehet, hogy nem tudjuk, hogy melyik jelöltben mi rejlik, amit viszont mindenki tudhat, amiről mindenkinek kell, hogy legyen véleménye, hogy szerinte jó irányba mennek-e a dolgok, vagy inkább valami változást akarna.

Jelenlegi polgármesterünk, Dióssi Csaba újra jelöltette magát, és több önkormányzati képviselő is szívesen folytatná az elkövetkezendő 5 évben. Amit tehát először el kéne mindenkinek döntenie magában, hogy ők méltók-e a bizalomra.

 

Eldönteni, de hogy?

Ha valaki figyelemmel kísérte a város elmúlt négy évét, annak talán nem esik nehezére, de aki ezt elmulasztotta, az sem maradt le semmiről. Egyrészt: megpróbálhat tájékozódni, lehetőleg több forrásból. Ajánlunk néhányat:

A polgármesteri beszámoló;

A képviselői híradók:

A Dunakeszi Polgár számai:

És – ne vegyék szerénytelenségnek –  internetes lapunk cikkei, hogy különös melyekre gondoltunk, azt majd a cikk végén felsoroljuk.

Másrészt - és ez a fontosabb – a saját személyes tapasztalatok.  A leírt anyagoknál is kérdezzék meg   meg önmaguktól: mit érzékeltem én ezekből az eredményekből? Mennyivel lett ettől jobb a városnak, és nekem személyesen? A kritikáknál pedig ugyanezt: fontos ez egyáltalán? Egyetértek én ezzel?

 

Legyen az önkormányzat is narancs színű?

Talán hajlana a kedves Olvasó arra, hogy jó lenne valami változás, de azt hallja másoktól, és úgy gondolja, van is valami igazság benne, hogy akkor jár jól a város, akkor számíthat támogatásra, ha olyan színű a városvezetés, mint a kormány is, tehát a fideszes jelöltre érdemes szavazni. Nos, érdemes talán átgondolnia, hogy annak a támogatásnak esetleg ára is lehet. Hogy a kormány az azonos színű önkormányzattól várhat valamit, hogy egy ellenzéki önkormányzat egy elvárásnak könnyebben állhat ellen.

 

Legyen változás, de vajon lehet-e egyáltalán?

Tegyük fel, hogy a kedves Olvasó örülne a változásnak. Hogy kire szavazzon, azt persze csak ő döntheti el. De vajon érdemes-e egyáltalán elmenni szavazni? A régi polgármester/ képviselő már ismert. Nyilván sokan szavaznak majd rá. Kihívói viszont többen vannak, a változást akarók szavazatai megoszlanak, nincs második forduló, amikor már csak a legjobb marad versenyben. Van így értelme szavazni egyáltalán?

 

Szavazni mindenképp érdemes

Lehet, hogy a régi polgármestert/ képviselőt nem sikerül leváltani az ellenzék számára előnytelen választási törvény miatt, hiszen akár egyetlen szavazat is eldöntheti a választás eredményét, de az nem mindegy, hogy fölényesen nyer-e valaki, vagy megszorongatják, hogy azzal kell számolnia, hogy az ellenzék támogatói figyelemmel kísérik majd minden lépést. Attól a  tudattól, hogy kontroll alatt van, talán átgondoltabb döntéseket fog hozni, demokratikusabb módon.

 

Volt rá több példa, hogy a város lakóinak figyelme pozitívan befolyásolta a Testület döntését, pl. így sikerült megúszni, hogy a repülőtérből 10 focipályányi területet az Újpest használatába adjon a város, vagy korábban megakadályozni a Téli Pálya átminősítését, a tőzegláp tönkretételét.

 

Igen, azt szeretnénk kérni, hogy a választások után is kísérje figyelemmel a kedves Olvasó a város sorsát, tájékozódjék az internetről, és ha szükséges, akár hallassa is a hangját a facebook-on vagy az Index Dunakeszi fórumán valamennyiünk érdeke védelmében.

 

Köszönjük a türelmét, és október 12-én találkozunk!

 

            -------------------------------------------------------------------

 

Ajánlott linkek a Hírhatárból:


Megjegyzés egy furcsa elnézést kéréshez

A Pest megyei területi választási bizottság elmarasztalta Dunakeszi Város Önkormányzatát

 

Cikksorozatunk a polgármesteri beszámolóról


"Biztonság és Fejlődés" –Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - I rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - II.rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - III. rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - IV. Rész

“Biztonság és Fejlődés” – Szelektív számvetés az önkormányzati ciklusról - V. Rész


Érdekesek lehetnek a Dunakeszi-Hírhatár oldalán az “iskola” szóra indított keresésre kapott cikkek is.


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport