. Ma Ervin napja van.
A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott
2011-06-17 15:01:44
A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott

A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott

A Tanár Úr tizenkilenc éve tanított Dunakeszin. Soha senki nem élt ellene panasszal, majd egy nap felfüggesztették állásából, és eljárást indítottak ellene. Idén áprilisban került előzetes letartóztatásba. A váci büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol is két fegyőr bántalmazta. Az előzményekről bővebben ITT olvashatnak. A Dunakeszi Hírhatárnak Dr. Gerencsér Ferenc, a Tanár Úr ügyvédje nyilatkozott.

 

 

 

- Előzetes letartóztatásba került a helyi Széchenyi István Általános Iskola igazgatóhelyettese T. Gábor, és kiskorúak többrendbeli veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ellene. Mikor, és hogyan került Ön kapcsolatba az üggyel?

- A Tanár Úr tavaly ősszel keresett meg, amikor az Iskolában felfüggesztették. A felfüggesztés körülményei alapján nyilvánvaló volt, hogy elrendelik a nyomozást is, hiszen a hatóságoknak minden ilyen gyanút ki kell vizsgálniuk. Ezért is érthetetlen az előzetes letartóztatás elrendelése, hiszen a Tanár Úr 2010. novembere óta várta türelmesen, hogy végre kihallgassák és ő is elmondhassa az álláspontját. Azóta sem megszökni, sem elrejtőzni nem próbált, sem a tanúkat nem kísérelte meg befolyásolni vagy fenyegetni.

Számomra az is érthetetlen, hogy – figyelemmel arra, hogy a nyomozást 2010. novemberében rendelték el – ha 2010. novembere és 2011. áprilisa között nem álltak fent az előzetes letartóztatás feltételei, akkor a gyanúsítás közlésével ez miért változott meg. Miért vélelmezte idén áprilistól az Ügyészség azt, hogy a Tanár Úr szökni próbál vagy megpróbálja a tanúkat befolyásolni, ha 2010. novembere és idén április között ennek semmi jele nem volt?

 

- A tanár úr 26 éve oktat, és kirándultat gyerekeket, megbecsült tagja volt a közösségünknek. Tudomásom szerint pályafutása alatt soha senki nem élt ellene panasszal. Szerették és dicsérték, mind a szülők, a gyerekek, a munkatársak, most pedig pedofíliával vádolják. Nincs ebben ellentmondás?

- Ez számomra is érthetetlen. Az érintett iskola nem egy zárt, bentlakásos intézmény. Teljesen életszerűtlen az, hogy ha valaki egy ilyen környezetben olyan cselekményeket követne el, amilyenekkel a Tanár Urat vádolják, akkor az ne derülne ki azonnal.

 

- Az iskolában kifüggesztésre került egy felhívás, miszerint sem gyermek, sem volt diák, vagy szülő nem írhat alá Gábor ügyében. Mit gondol erről, megengedhető-e ez az eljárás a mai jogrendszer szerint?

- Én azt gondolom, hogy nem. Az intézmény vezetője esetleg az ott dolgozó közalkalmazottakra nézve írhat elő – a vonatkozó jogszabályokkal nem ellentétes – korlátozásokat, de sem a szülők, sem a gyermekek szabad véleménynyilvánítási jogát – főleg az iskolán kívül – nem korlátozhatja.

 

- A gyerekek beszámolója mennyire hasonlít egymásra? Kiderült pontosan, hogy mi is történt valójában azon a kiránduláson Hévízen?

- Jelenleg az ügy nyomozati szakban van, a tanúk kihallgatása tart, ebben a helyzetben nem lenne szerencsés a tanúk nyilatkozatait a nyilvánosság előtt elemezni.

 

- Hogyan éli meg, mit gondol a tanár úr, miért történt ez meg vele, hogy őt megvádolták az általa nagyon szeretett gyerekek?

- Természetesen van pszichológiailag alátámasztható magyarázatunk az ügyre, de – ismétlem – mivel a gyerekek kihallgatása még folyamatban van, erről szintén nem kívánok nyilatkozni.

 

- Ügyvédként minden szakmai tudásával védenie kell, és bizonyítania, hogy védence ártatlan. Hisz Ön az ártatlanságában?

- Teljes mértékben hiszek. Sőt, azt kell mondjam, minél több adatot ismerek meg, annál erősebb a meggyőződésem, hogy a Tanár Úr nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel gyanúsítják.

 

- Megkeresték-e az üggyel kapcsolatban szülők, volt diákok, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról védencével kapcsolatban?

- Igen, de erről az érintettek kérésére nem kívánok bővebben nyilatkozni.

 

- A Váci Fegyház és Börtön hivatalos közleményt adott ki a Hírhatárnak, miszerint bántalmazták a tanár urat. Mi történt ott valójában?

- Ahogy ez már nyilvánosságra került: 2011. 05. 01-én két börtönőr brutálisan bántalmazta a Tanár Urat, amely bántalmazás során eltört a bal karja. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a büntetés-végrehajtás illetékesei – a Váci Fegyház és Börtön parancsnokától kezdve az Országos Parancsnokságig – példás határozottsággal és gyorsasággal intézkedtek. Jelen pillanatban a Budapesti Katonai Ügyészség folytat nyomozást az ügyben a börtönőrök ellen.

 

- Hogy van most, összeroppant az eset után a védence?

- Természetesen rendkívül módon felkavarta és megrázta az ügy, de nem roppant össze, sőt, erősítette benne azt az érzést, hogy harcolnia kell az igazáért.

 

- Mikorra várható, hogy az ügy lezárul és kiderül, mi is történt?

- A nyomozás lezárása szerintem az év folyamán, talán ősszel várható, de erről természetesen a Rendőrség és az Ügyészség tudna pontosabbat mondani. Hogy a bírósági eljárás mennyi ideig tart, azt még megjósolni sem tudom. Miután ebben az ügyben kifejezetten a Tanár Úr ártatlanságának megállapításért küzdünk, minden részletet különös aprólékossággal kell vizsgálni, ezért nem számítok gyors és rövid eljárásra.

 

- Köszönöm a beszélgetést.

 

Pető Renáta

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Háziné Gabnai Edit
Hát meg kell hogy mondjam nagyon örülök az itt leírtaknak és én valóban bízok a Tanár úr ártatlanságában . Egy szülő vagyok aki a Tanár úrral és a feleségével is volt kirándulni és csak a legjobbakat tudom mondani róluk. Bízom benne a vádak alaptalanok.
2011-07-02 21:08:35

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>