. Ma Emília napja van.
A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott
2011-06-17 15:01:44
A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott

A pedofíliával vádolt tanár úr ügyvédje nyilatkozott

A Tanár Úr tizenkilenc éve tanított Dunakeszin. Soha senki nem élt ellene panasszal, majd egy nap felfüggesztették állásából, és eljárást indítottak ellene. Idén áprilisban került előzetes letartóztatásba. A váci büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol is két fegyőr bántalmazta. Az előzményekről bővebben ITT olvashatnak. A Dunakeszi Hírhatárnak Dr. Gerencsér Ferenc, a Tanár Úr ügyvédje nyilatkozott.

 

 

 

- Előzetes letartóztatásba került a helyi Széchenyi István Általános Iskola igazgatóhelyettese T. Gábor, és kiskorúak többrendbeli veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ellene. Mikor, és hogyan került Ön kapcsolatba az üggyel?

- A Tanár Úr tavaly ősszel keresett meg, amikor az Iskolában felfüggesztették. A felfüggesztés körülményei alapján nyilvánvaló volt, hogy elrendelik a nyomozást is, hiszen a hatóságoknak minden ilyen gyanút ki kell vizsgálniuk. Ezért is érthetetlen az előzetes letartóztatás elrendelése, hiszen a Tanár Úr 2010. novembere óta várta türelmesen, hogy végre kihallgassák és ő is elmondhassa az álláspontját. Azóta sem megszökni, sem elrejtőzni nem próbált, sem a tanúkat nem kísérelte meg befolyásolni vagy fenyegetni.

Számomra az is érthetetlen, hogy – figyelemmel arra, hogy a nyomozást 2010. novemberében rendelték el – ha 2010. novembere és 2011. áprilisa között nem álltak fent az előzetes letartóztatás feltételei, akkor a gyanúsítás közlésével ez miért változott meg. Miért vélelmezte idén áprilistól az Ügyészség azt, hogy a Tanár Úr szökni próbál vagy megpróbálja a tanúkat befolyásolni, ha 2010. novembere és idén április között ennek semmi jele nem volt?

 

- A tanár úr 26 éve oktat, és kirándultat gyerekeket, megbecsült tagja volt a közösségünknek. Tudomásom szerint pályafutása alatt soha senki nem élt ellene panasszal. Szerették és dicsérték, mind a szülők, a gyerekek, a munkatársak, most pedig pedofíliával vádolják. Nincs ebben ellentmondás?

- Ez számomra is érthetetlen. Az érintett iskola nem egy zárt, bentlakásos intézmény. Teljesen életszerűtlen az, hogy ha valaki egy ilyen környezetben olyan cselekményeket követne el, amilyenekkel a Tanár Urat vádolják, akkor az ne derülne ki azonnal.

 

- Az iskolában kifüggesztésre került egy felhívás, miszerint sem gyermek, sem volt diák, vagy szülő nem írhat alá Gábor ügyében. Mit gondol erről, megengedhető-e ez az eljárás a mai jogrendszer szerint?

- Én azt gondolom, hogy nem. Az intézmény vezetője esetleg az ott dolgozó közalkalmazottakra nézve írhat elő – a vonatkozó jogszabályokkal nem ellentétes – korlátozásokat, de sem a szülők, sem a gyermekek szabad véleménynyilvánítási jogát – főleg az iskolán kívül – nem korlátozhatja.

 

- A gyerekek beszámolója mennyire hasonlít egymásra? Kiderült pontosan, hogy mi is történt valójában azon a kiránduláson Hévízen?

- Jelenleg az ügy nyomozati szakban van, a tanúk kihallgatása tart, ebben a helyzetben nem lenne szerencsés a tanúk nyilatkozatait a nyilvánosság előtt elemezni.

 

- Hogyan éli meg, mit gondol a tanár úr, miért történt ez meg vele, hogy őt megvádolták az általa nagyon szeretett gyerekek?

- Természetesen van pszichológiailag alátámasztható magyarázatunk az ügyre, de – ismétlem – mivel a gyerekek kihallgatása még folyamatban van, erről szintén nem kívánok nyilatkozni.

 

- Ügyvédként minden szakmai tudásával védenie kell, és bizonyítania, hogy védence ártatlan. Hisz Ön az ártatlanságában?

- Teljes mértékben hiszek. Sőt, azt kell mondjam, minél több adatot ismerek meg, annál erősebb a meggyőződésem, hogy a Tanár Úr nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel gyanúsítják.

 

- Megkeresték-e az üggyel kapcsolatban szülők, volt diákok, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról védencével kapcsolatban?

- Igen, de erről az érintettek kérésére nem kívánok bővebben nyilatkozni.

 

- A Váci Fegyház és Börtön hivatalos közleményt adott ki a Hírhatárnak, miszerint bántalmazták a tanár urat. Mi történt ott valójában?

- Ahogy ez már nyilvánosságra került: 2011. 05. 01-én két börtönőr brutálisan bántalmazta a Tanár Urat, amely bántalmazás során eltört a bal karja. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a büntetés-végrehajtás illetékesei – a Váci Fegyház és Börtön parancsnokától kezdve az Országos Parancsnokságig – példás határozottsággal és gyorsasággal intézkedtek. Jelen pillanatban a Budapesti Katonai Ügyészség folytat nyomozást az ügyben a börtönőrök ellen.

 

- Hogy van most, összeroppant az eset után a védence?

- Természetesen rendkívül módon felkavarta és megrázta az ügy, de nem roppant össze, sőt, erősítette benne azt az érzést, hogy harcolnia kell az igazáért.

 

- Mikorra várható, hogy az ügy lezárul és kiderül, mi is történt?

- A nyomozás lezárása szerintem az év folyamán, talán ősszel várható, de erről természetesen a Rendőrség és az Ügyészség tudna pontosabbat mondani. Hogy a bírósági eljárás mennyi ideig tart, azt még megjósolni sem tudom. Miután ebben az ügyben kifejezetten a Tanár Úr ártatlanságának megállapításért küzdünk, minden részletet különös aprólékossággal kell vizsgálni, ezért nem számítok gyors és rövid eljárásra.

 

- Köszönöm a beszélgetést.

 

Pető Renáta

További híreink
Ékszert loptak Dunakeszin
A dunakeszi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen tettesek azonosításához.
2016-12-23 11:30:03, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Nekik tényleg szívás volt Dunakeszi
Az este folyamán kétszer is megszívták. Először a hígítót, aztán az egész estét.
2016-12-05 12:28:21, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Mégsem lehet Dunakeszin biciklit lopni büntetlenül
Szabálysértési eljárás folytat a rendőrség.
2016-10-24 12:58:15, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Háziné Gabnai Edit
Hát meg kell hogy mondjam nagyon örülök az itt leírtaknak és én valóban bízok a Tanár úr ártatlanságában . Egy szülő vagyok aki a Tanár úrral és a feleségével is volt kirándulni és csak a legjobbakat tudom mondani róluk. Bízom benne a vádak alaptalanok.
2011-07-02 21:08:35

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy új tabletbe fektettél, hogy mindenhol tudj filmet nézni és játszani? Esetleg egy új telefonod van, és meg ...
Bővebben >>