. Ma Barbara, Borbála napja van.
A rost szerepe
2021-11-22 10:48:47
A rost szerepe

A rost szerepe

A rostoknak a bélrendszer egészségére gyakorolt hatása egyáltalán nem elhanyagolható, mivel az immunrendszerünk nagyon nagy százaléka itt található - ez az első védelmi vonala. Ezért is nélkülözhetetlen a bélflóránk természetes módon történő helyreállítása.

 

Górcső alatt a prebiotikumok és a normál rostok

 

Ha 100 embert megkérdeznénk, akkor valószínűleg 90 azt válaszolná, hogy ez a két kifejezés egy és ugyanaz. Pedig nem. A rostok és a prebiotikumok egyaránt az egészség megőrzésének étrendi eszközei, de tudni kell néhány alapvető különbséget e két tápanyag között, hogy a legjobb döntéseket hozhassuk meg az egészségünk érdekében.

 

Mi az a prebiotikus rost?

 

Az emésztőrendszerünk egy csodálatosan intelligens és érzékeny “üzemanyagrendszer”, amit úgy terveztek, hogy lebontsa az elfogyasztott élelmiszereket, és felszívja ezeknek a tápanyagait, majd ezeket energiává alakítsa. 

 

A prebiotikum az ember számára emészthetetlen növényi rostot jelent, ami a bevitt formájában végighalad a gyomron és a vékonybélen, majd a vastagbélben az ott élő baktériumok fermentálják. Az erjesztés során olyan környezet keletkezik, amelyre a bélben természetesen előforduló jó baktériumoknak szükségük van a szaporodáshoz. 

 

Mielőtt azonban drága táplálékkiegészítőket vásárolnánk, ne feledjük, hogy sokféle élelmiszerben alapjáraton is megtalálhatóak. Ilyen például a cikóriagyökér, ami kivételesen gazdag forrása a prebiotikumnak. Ámbár nyugodtan megemlíthetjük itt még a vöröshagymát és a fokhagymát is, ugyanis az ezekben rejlő rost 17%-a prebiotikus.

 

Ez a sor azonban folytatható a zabkásával, a csicsókával, a spárgával, vagy mondjuk az ördögnyelvvel is. 

 

Mi az a “normál” rost?

 

Az élelmi rostok az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei. Két fő típusból állnak: oldható és oldhatatlan rostok. Mindkettőnek számos előnye van, mint például zsírfelszívódás csökkentése, a vércukor szintjének stabilizálása, az egészséges bélbaktériumok táplálása, vagy a székrekedés és az aranyér kialakulásának megelőzése. 

 

Az oldható rost lassítja az élelmiszerek gyors megemésztését, az oldhatatlan pedig kitölti a helyet a gyomorban és a belekben, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem leszünk éhesek. Azt pedig még nem is említettük, hogy növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, ezáltal csökkentve annak szárazanyag-, rákkeltő és vegyianyag-tartalmát. Így elkerülhető a daganatos sejtek és a vastagbélgyulladás kialakulása.

 

Mennyi rostra van szükségünk naponta?

 

Táplálkozási szakértők szerint a napi 25-30 gramm a megfelelő mennyiség. Viszont fontos, hogy az e tekintetben ideális étrendünk felépítésében ügyeljünk a fokozatosságra. Kezdjük mondjuk a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával, majd apránként térjünk rá a gyümölcsökre és a zöldségekre.

További híreink
Most éppen már megint elbontanák a Nyugati téri felüljárót
A Nyugati pályaudvar mellett húzódó negyvenéves felüljáró sorsa régóta vitakérdés, sokan egy meghaladott szemlélet emlékét látják benne, és az elbontása mellett foglalna...
2021-12-01 19:49:34, Hírek, Színes Bővebben
Váratlan döntés: mégsem vétózza mega főváros az atlétikai vb-t
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Ennek ellenére mégsem vétózza meg Budapest vezetése...
2021-12-01 19:49:29, Hírek, Színes Bővebben
Közel egymilliárdot kapott a pártalapításra készülő Gattyán György cége a NER-től
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, pártot alapítana és indulna a 2022-es országgyűlési választásokon Gattyán György. Most pedig kiderült, hogy korábban egy Rogánhoz...
2021-11-28 14:37:15, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az elmúlt három napban 21 060 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 960 844 főre nőtt...
Bővebben >>