. Ma Ervin napja van.
Demonstráció a repülőtérét, a repülésért. A Pele Egyesület közleménye
2013-07-26 15:53:08
Demonstráció a repülőtérét, a repülésért. A Pele Egyesület közleménye

Demonstráció a repülőtérét, a repülésért. A Pele Egyesület közleménye

Mint arról  lapunk is beszámolt, a tegnapi napon a Pele Környezetvédelmi Egyesület és több civil szervezet Petíciót adott át a város vezetésének a Repülőtér és a repülősport megmaradásáért.

 

Az alábbiakban az egyesület közleményét olvashatják:

 

 

 

Közlemény!

 

A Pele Természet-, és Környezetvédelmi Egyesület nagyra becsüli azon szervezetek segítségét, akik csatlakoztak kezdeményezéséhez, hogy mentsük meg a Dunakeszi Repülőteret! Ez nem csak helyi probléma, mert más, környező településeken működő civil szervezetek is olyan fontosnak tartják, hogy a megmentéshez a nevüket adják!

Ezért ezen civil szervezetekkel a mai napon közösen értékeltük a tegnapi petícióátadást, demonstrációt.

 

Köszönetet mondunk az ott megjelentek mindegyikének, s azoknak, akik egyéb elfoglaltságuk miatt a helyszínen nem, de lélekben velünk voltak! Köszönet illeti a Dunakeszi Repülőtérért facebook csoportot, mely – egy két romboló személy kivételével – egységesen mögénk állt, és tekintélyünket tovább növelte ötezer fős ereje! Örömmel teli büszkeséggel állapítottuk meg, hogy a megjelentek magukévá tették e csoport szellemiségét: civilként, pártszimpátiától függetlenül, egységes akarattal kértük, követeltük az Önkormányzattól a petícióban foglaltakat. Közös óhajunk, hogy így is maradjon! Erre reményt ad, hogy a tegnapi napon, a megmozduláson, nem került elő egyetlen párt logója sem! Szeretnénk, ha ez a facebook csoportra továbbra is vonatkozna!

 

Értékelve a Képviselő-testületi ülésen a repülőteret érintő ügyeket; sajnálattal állapítjuk meg, hogy követelésünk ellenére a Polgármester Úr nem tette föl rendkívüli napirendi pontként a képviselők egyenkénti, nyílt szavazását a repülőtér változatlanul hagyásáról. A későbbiek során tapasztaltuk, hogy egy megrendezett színjáték részesei lehettünk. A döntés a futballpályákat érintő kérelem elutasításáról már korábban, a háttérben megtörtént. Lehet, hogy e háttérmutyiban nem minden képviselő vett részt, de a meghatározó döntéshozók igen.

 

Az üdvözlendő, hogy nem létesül az UTE számára a repülőtéren futballpálya, de az indoklás – tudniillik azzal indokolták, hogy ha a gyerekek itt sportolhatnak, akkor a Kinizsi SE, és a Vasutas SE egyesületektől vonja el őket - árulkodó, és veszélyes. Árulkodó, mert elárulja, hogy
nem kell ide az a focipálya. Hisz a gyerekek az említett két egyesületben fociznak, őket vonná el onnan. Ezzel bebizonyosodott: nincs olyan gyerek, aki, ha akar, nem tud Dunakeszin egyesületben focizni! S azért veszélyes, mert nem azzal utasították el, hogy a terület
ökoszisztémája sérülne, hanem a gyerekhiánnyal! Ebből az adódik, hogy ha valakinek olyan ötlete támad, amely létesítmény nem vonja el a gyerekeket, akkor az zöld utat kaphat!

 

A MALÉV Repülőklub eljárását nemtelennek tartjuk. Nemtelennek a társ repülőklubbal szemben, s nemtelennek a civil összefogással szemben! Reméljük, ez nem a teljes klubtagság állásfoglalása, hanem csak a vezetőségen belül egy szűk rétegé. Az általuk vázolt megoldásban a természeti értékek ugyanúgy sérülnek, mint az önkormányzati javaslatban!

Ennek megfelelően az alábbiakat határozzuk el:


1. A jelen közleményt kiadó civil szervezetek munkájukat jobban összehangolva, egymást segítve és erősítve kívánják végezni. Kijelentjük, hogy nem vagyunk hívei a háttéralkuknak, a mutyiknak. Tevékenységünket nyíltan kívánjuk végezni.

 

2. Felkérjük a Jobbik Magyarország Mozgalom Dunakeszi Szervezetét, hogy a népszavazási kezdeményezését ebben a formában vonja vissza s később kerüljön az ismét elő!

Több okból tesszük:

-ha a kérdőívek a jelenlegi formában maradnak, nem mindenki fogja aláírni; ezeket a gondokat nem minden dunakeszi lakos érzi fontosnak…

-bár magánszemélyként kezdeményezték, az aktivisták megbízólevelén föl kell tüntetni a szervezetük nevét.

Ez óhatatlanul azt jelenti, hogy már az aláírásnál is a pártszimpátia dominál; pártszimpátia alapján dől el, hogy valaki aláírja-e, avagy sem. Ez veszélyezteti a kellő mennyiségű aláírás összegyűjtését, végső soron a kezdeményezés sikerességét! Amennyiben a népszavazási kezdeményezés, vagy maga a népszavazás sikertelen, az két súlyos következménnyel járhat: hosszú időre megakadályozza a témában új népszavazás kiírását; illetve a vezetés ezt úgy kommunikálja, hogy a lakosság a reptér ügyében őket támogatja!

 

3. Fölkérjük a pártokat, hogy szervezetként civil mozgalmunktól tartsák távol magukat! Esetleges szimpátiájukat, annak kinyilvánítását nagy reményekkel telve fogadjuk, tagjaik részvételének közöttünk nagyon örülünk, tapasztalatuk átadását, segítségüket nagyon megköszönjük. Ám pártként – egyelőre – közöttünk, úgy mint a facebook csoportban, ne törjenek elő.

 

4. Mivel az elért eredmények nem kielégítőek, ezért a következő lépéseket határoztuk el:

 

A., Ha – a követelésünk szerint – mindkét repülőklub munkáját 2013. augusztus 1-vel a polgármester nem engedélyezi, félpályás útlezárással fogunk ez ellen tiltakozni, hogy a döntést kikényszerítsük, s országos (nemzetközi) visszhangot kapjon a repülőtér, és annak élővilága elleni szisztematikus önkormányzati támadás.

 

B., A követeléseink teljesítése érdekében a Greenpeace Magyarország, s a Greenpeace International segítségét kérjük, s más nemzetközi szervezetekhez fordulunk.

 

C., Ezzel egy időben megtesszük a szükséges lépéseket, melyeket a magyar jogrend megenged.

 

Dunakeszi Zöld Mozgalom
Élhető Vidékért és Összefogás a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
Hét Olajfa Egyesület
Thomas Mann Egyesület
Pele Természet-, és Környezetvédelmi Egyesület
Fenti egyesületek megbízásából:
Fári János
Pele Egyesület, alelnök

 

Fotó: Szabó  Endre

Forrás: http://www.peleegyesulet.hu/cikkek/aktualis/kozlemeny.html

Utoljára frissítve: 2013-07-26 15:55:26

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>