. Ma Zita napja van.
HÉTVÉGI „KVÁZI „ VONATBALESET – Budapest felől tehervonatot vártak, személyvonat érkezett
2014-07-21 14:05:18
HÉTVÉGI „KVÁZI „ VONATBALESET – Budapest felől tehervonatot vártak, személyvonat érkezett

HÉTVÉGI „KVÁZI „ VONATBALESET – Budapest felől tehervonatot vártak, személyvonat érkezett

Hogyan került a Budapestről érkező személyvonat a 3-as vágány helyett a tehervonat fogadására használt 8-as vágányra? Ezt kérdeztük egy vasúti ügyekben jártas, a konkrét esetre is rálátó szakembertől.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint előző cikkeinkben ITT és ITT írtunk róla, egymástól negyven méterre állt meg két személyvonat szombat délután. A Szobról Budapest-Nyugati pályaudvarra tartó vonat eddig tisztázatlan körülmények között áthaladt a biztosítóberendezés vörös jelzésén és az egyik váltót felvágva szembement a Vác felé éppen induló személyvonattal.

 

Az index cikkéből megtudhattuk, hogy a Vác felől érkező vonat mozdonyvezetője, nem vette figyelembe a vörös jelzőt, és mivel Budapest felől érkező motorvonatnak állították be a váltókat így kerülhettek szembe a 8.-as vágányon.

 

Az is érdekes, hogy a Szob felől érkező vonat vezetője vajon miért hagyta figyelmen kívül a   vörös jelzést, annak ellenére, hogy ilyenkor több automatikus éberségjelzés lép életbe mely jelez a vezetőnek!? De azt sem tudtuk eddig, hogyan került a Budapest felől érkező személyvonat a szokásos 3-as helyett  a 8. vágányra!

 

A Máv Zrt. vasútbiztonsági vezetője szerint ez utóbbi azért történhetett, mert az állomás forgalmi szolgálattevője hibázott. Ezt, a fent említett, nekünk nyilatkozó szakember annyival egészítette ki, hogy a forgalmista tévesen, olyan jelzést kapott, amely szerint Budapest felől tehervonat érkezik, ezért irányította azt a tehervonatok fogadására alkalmas 8-as vágányra.

 

A szakember azt is hozzátette, hogy a Budapest – Vác – Szob vonal ezen szakasza az egyik legmodernebb, vonatbefolyásolásra kiépített pálya, így az automatika azonnal elkezdi leállítani azt a vonatot amelyik meghaladja a vörös jelzőt. Ilyenkor, ez a berendezés maximum 15 km/h sebességgel engedi közlekedni a többi vonatot is, ezért jött lassan a Budapest felől érkező vonat.

Nagyobb lett volna a probléma, ha ugyanez a szituáció Rákospalota-Újpest térségében alakul ki, ugyanis ott nincs kiépítve még ez a rendszer.

 

Szakemberünk szerint ez a berendezés szinte kizárja az ilyen jellegű, de súlyos kimenetelű baleseteket. A hétvégi szituációt a MÁV-on belül „Kvázi Balesetnek „értékelik és eszerint, vonják le a konklúziót. A konkrét személyi felelősséget, és konzekvenciát a rendőrségi nyomozás lezárultával akár a bíróság is megállapíthatja.

 

Fotó: Olvasónk, Pfeffer Gábor / Index

Utoljára frissítve: 2014-07-21 14:11:26

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>